NØTTESTOPP: Det britiske lavprisselskapet Easyjet er det siste i en lang rekke flyselskaper som har innført stans i salg av nøtter om bord på sine fly. Foto: Geoff Moore / REX
NØTTESTOPP: Det britiske lavprisselskapet Easyjet er det siste i en lang rekke flyselskaper som har innført stans i salg av nøtter om bord på sine fly. Foto: Geoff Moore / REX Vis mer

Innfører nøtteforbud på alle fly - får slakt av lege

- Ikke én eneste god studie sier det er farlig å åpne en pose med nøtter i nærheten av en allergiker, sier norsk lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nøtteallergi regnes som en av de vanligste formene for matallergi. De fleste som er plaget med nøtteallergi vil merke kløe eller hevelser i munn og hals, elveblest eller mageplager dersom de får i seg nøtter.

For andre kan konsekvensen av å få i seg nøtter være langt mer alvorlig.

I de mest alvorlige tilfellene kan nøtteallergikere få et anafylaktisk sjokk, som må behandles umiddelbart og i verste fall kan være livstruende.

Dette har store deler av samfunnet tatt hensyn til, og flere norske skoler, barnehager og arbeidsplasser har innført totalforbud mot nøtter av hensyn til barn med alvorlig allergi.

Innfører nøttefri sone

De mest reisevante har kanskje også opplevd å ha fått beskjed av besetningen om bord på et fly om å vise hensyn til en medpassasjer med nøtteallergi.

Nå tar det britiske lavprisselskapet EasyJet også grep, og innfører umiddelbar stans i salg av peanøtter om bord på sine fly. I tillegg opplyser selskapet at de vil nekte sine passasjerer å spise medbrakte nøtter, dersom noen om bord er allergiske, skriver BBC.

SAS opplyser på sine hjemmesider at de ikke serverer peanøtter om bord eller som en ingrediens i måltider.

Norwegian oppfordrer kunder med nøtteallergi om å fortelle kabinpersonalet om allergien, slik at de kan komme med en kunngjøring om at produkter som inneholder nøtter ikke vil bli solgt på flyet, og at slike produkter ikke må spises om bord.

«Vær oppmerksom på at vi ikke kan garantere at det ikke finnes spor av nøtter i våre måltider, snacks eller andre steder om bord på flyet», skriver selskapet.

Slakter nøtteskrekk

Den store nøtteskrekken i lufta får imidlertid slakt av barnelege og allergiekspert Bente Krane Kvenshagen ved Best Helse på Bekkelaget i Oslo.

- Det finnes overhodet ingen forskning som støtter at det er farlig å ha nøtter om bord på fly. Det finnes mange rapporter om at noen skal ha reagert på nøttestøv, men de er alle fra folk som selv mener å ha reagert - og det er veldig dårlig dokumentert, sier hun til Dagbladet.

- Det finnes egentlig ingen grunn til å ha noen regel om dette i det hele tatt. Nøttefrie soner er helt unødvendige. Man kan bare glemme det, legger hun til.

For mens en nøtteallergiker kan få en alvorlig reaksjon hvis vedkommende spiser nøtter, finnes det ingen dokumentasjon som viser at nøttestøv kan gi en alvorlig allergisk reaksjon, hevder hun - med god støtte fra flere andre eksperter på feltet.

TELEFONSAMTALE: Fire år gamle Suzie McCash ringte nødnummer etter at moren Rowena kollapset i hjemmet deres i Tynemouth, England. Moren hadde fått en allergisk reaksjon, og Suzies telefonsamtale reddet trolig livet til moren. Video: NCJ Media / Chronicle Live Vis mer

- Ingen dokumentasjon

Anders Tøndell, overlege ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved St. Olavs hospital i Trondheim

- En nøtteallergiker kan få en alvorlig allergireaksjon når en selv spiser nøtter. Men det er ingen dokumentasjon som viser at nøttestøv kan gi en alvorlig allergisk reaksjon. Derfor er det ingen grunn til at en skal innføre et totalforbud mot en matvare, sa Tøndell til Adressa i fjor sommer.

«Fullstendig meningsløst» med forbud mot matvarer grunnet allergi, mener Sverre Steinsvåg, leder for legerådet i Norges astma- og allergiforbund og professor i allergologi, som hadde følgende å si til NRK om matforbud på skoler i januar:

- Det er fullstendig meningsløst. Klassekameraters mat vil aldri kunne utløse sykdom hos en allergiker dersom de ikke bytter matpakker med andre elever, sa Steinsvåg ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

- Tåler det fint

Helsedirektoratet mener et forbud mot nøtter i skolen som regel ikke er hensiktsmessig eller nødvendig:

«Når noen skoler eller barnehager har besluttet «forbud» mot nøtter eller andre matvarer, er det i den aller beste hensikt. Dette kan lett framstå som en trygg og enkel løsning for skolen, men er ikke nødvendigvis den optimale løsningen», skriver Helsedirektoratet i sin anbefaling for håndtering av nøtteallergi i barnehager og skoler.

Torgeir Storaas, spesialist og overlege ved seksjon for klinisk spesialallergologi ved Haukeland sykehus presiserte overfor fagbladet Sykepleien i 2017 at det ved alvorlig nøtteallergi er vesensforskjell på om den som er allergisk spiser nøtter eller om det gjelder luftbårent nøttestøv.

- Det er ikke kjent alvorlig allergisk reaksjon av å puste i luft med litt nøttestøv. Studier viser at peanøttallergikere tåler fint at en peanøttpose åpnes i nærheten av der de er. Og om det skjer veldig nær, er reaksjonen begrenset til rødme eller kløe rundt øyne, eventuelt nesesymptomer, men det fører ikke til astma eller sjokk, sa han til bladet.

NØTTEALLERGI

  • Nøtteallergi er en av de vanligste matvareallergier, og varer ofte livet ut.
  • Allergi mot peanøtter var inntil for få år siden relativt sjelden i Norge. Nå er det en av de mest vanlige matallergiene.
  • Allergi mot nøtter og/eller peanøtter kan gi svært kraftige reaksjoner. De vanligste reaksjonene ved inntak av nøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. Eksem, elveblest, magesmerter og oppkast kan også oppstå. I enkelte tilfeller kan livstruende reaksjoner inntreffe (allergisk/anafylaktisk sjokk).
  • Ifølge Helsedirektoratet skjer rundt 20 prosent av alle matallergiske reaksjoner hos barn mens barna er på skolen. Det er også her en eventuell kraftig reaksjon oftest oppstår for første gang. Les mer her: Anbefalinger for håndtering av nøtteallergi i barnehager og skoler

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

- Ingen som har reagert

Barnelege Kvenshagen er selv initiativtaker til en studie som undersøker om det er mulig å reagere allergisk på peanøttstøv. Rundt 400 norske nøtteallergiske barn er så langt undersøkt i en test hvor de skal lukte på peanøtter som ligger i en åpen pose 30 centimeter fra nesetippen.

Så langt har ikke studien, som ble omtalt av VG i fjor sommer, kunnet dokumentere en eneste alvorlig reaksjon.

- Det er faktisk ingen som med sikkerhet har reagert, sier Kvenshagen til Dagbladet.

En amerikansk studie fra 2015, som undersøkte om hudkontakt eller innånding av sporer fra peanøttsmør kunne forårsake reaksjoner hos barn med peanøttallergi, kom til tilsvarende konklusjon: Av 30 undersøkte barn fikk ingen alvorlige allergiske reaksjoner.

- Nøttepartikler flyr ikke. Det er ingen dokumentasjon i forskningen som kan støtte påstander om at det kan fly i lufta og føre til en alvorlig allergisk reaksjon. Ikke én eneste god studie sier det er farlig å åpne en pose med nøtter i nærheten av en allergiker.

Hun har følgende råd å komme med til alle nøtteallergikere:

- Ingen andre skal måtte ta hensyn ved å ikke spise nøtter, men du (som allergiker) må passe på å vaske hendene grundig før du spiser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer