Omikron-varianten

Innfører nye coronatiltak

Også fullvaksinerte må i karantene dersom det er grunn til å tro at et husstandsmedlem er smittet av den nye virusvarianten. Det er ett av flere tiltak regjeringen nå innfører.

STRAMMER INN: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol strammer inn tiltakene for å bremse spredningen av den nye virusvarianten. Foto: Terje Bendiksby / NTB
STRAMMER INN: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol strammer inn tiltakene for å bremse spredningen av den nye virusvarianten. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Regjeringen innfører en rekke tiltak for å bremse spredningen av den nye covid-19-varianten omikron.

WHO advarte mandag morgen om at virusvarianten trolig vil spre seg over hele verden, og at den utgjør en svært høy global risiko.

Den er foreløpig ikke påvist i Norge, men FHI mener det er en mulighet for at den har kommet hit, uten at det er påvist.

- For å begrense og forsinke spredningen her i landet innfører vi derfor en rekke offensive tiltak, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

OMIKRON: Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer på Dagbladets spørsmål om omikron-varianten. Video: Anton Lier / Dagbladet TV. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer

Dette er de nye tiltakene

  • Isolasjonstida forlenges til sju dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
  • Det pålegges smittekarantene i 10 dager for hustandsmedlemmer og tilsvarende nære personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og på dag sju før avslutning av karantene.
  • Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter. Disse skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag tre og sju etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.
  • Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.
  • Pliktene opphører dersom det seinere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Dette kommer i tillegg til innreisetiltakene regjeringen innførte natt til lørdag.

- Den nye virusvarianten understreker behovet for et høyt tempo i vaksineringen med første og andre dose til alle som ikke har fått dem, og oppfriskningsdose til dem som skal ha den, sier Kjerkol.

Mye uvisst om mutasjonen

Omikron-varianten, som først ble oppdaget sør i Afrika, har de siste dagene ført til at en rekke land har innført nye reiserestriksjoner. Enkelte har også stengt grensene.

Årsaken er variantens mange mutasjoner i piggproteinet, som kan gjøre viruset mer smittsomt og motstandsdyktig mot vaksiner. Dette er foreløpig ikke bekreftet.

Det er fortsatt mye som ikke er kjent med den nye varianten, men i en uttalelse søndag sier WHO at innledende studier tyder på at varianten kan gi økt fare for at folk som allerede har hatt corona, blir smittet på ny.

- Innledende studier tyder på at det kan være økt risiko for reinfeksjon med omicron sammenliknet med andre bekymringsvarianter, men informasjonen er begrenset, skrev WHO i en oppdatering.

Det er foreløpig ukjent om varianten gir mer alvorlig sykdom - selv om lite foreløpig tyder på det -, og det er heller ikke bekreftet at varianten smitter lettere enn andre bekymringsvarianter, som deltavarianten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer