Innfører nye tiltak

Tirsdag formiddag redegjør statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for Stortinget om status for coronahåndteringen i Norge.

NYE KRAV: Regjeringen holdt pressekonferanse angående nye nasjonale krav i forhold til økt smitte i Norge. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Statsministeren forteller at regjeringen nå har revidert den nasjonale strategien.

- Det er en strategi for å kontrollere pandemien gjennom vinteren. Det er en strategi med mål om å hindre overbelastning i sykheusene og kommunalhelsetjenesten.

- Lave smittetall er ikke et mål i seg selv. Covid-19 er her for å bli, vi vet ikke hvor lenge, men vi må innrette oss på at det kan vare lenge. Det grunnleggende og avgjørende er at vi skjermer barn, og at økonomi og arbeidsplasser beskyttes så langt som mulig.

Statsministeren sier også at det viktigste tiltaket nå er vaksinering, og at hele den voksne befolkningen skal få tilbud om tredje dose før påske.

Nye tiltak

Tirsdag ettermiddag skal Støre, helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg orientere om situasjonen på en pressekonferanse.

Guldvog har fortalt til Dagbladet at Helsedirektoratet har gitt regjeringen råd som omhandler innreisetiltak, TISK-systemet og nasjonale og regionale påbud.

Regjeringen har revidert den norske coronastrategien, og innfører nå to nye regler:

  • Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert.
  • Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke.

Regjeringen kommer også med nye, nasjonale anbefalinger:

  • Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.
  • I tillegg viderefører vi anbefalingen om jevnlig teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten
  • Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

Tiltakene vil gjelde fra 1. desember, og anbefalingene gjelder fra nå.

TILTAK: Statsminister Jonas Gahr Støre sier han kommer til å presentere en ny corona-strategi torsdag 30. november. Reporter: Ingunn Dørholt. Video: Dagbladet TV / Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Omikronvarianten

Regjeringen følger omikronsituasjonen time for time.

- Regjeringen er beredt til å iverksette nødvendige tiltak raskt dersom situasjonen tilsier det, og det har faglig dekning.

Støre varsler strengere grenseregler.

- Vi jobber med nye innstramminger i grensereglene, og har tett dialog med helsemyndighetene og andre land. Vi vil komme tilbake med mer informasjon om dette seinere.

Støre erklærer også at regjeringen planlegger for å tilby hele den voksne befolkningen en tredje dose før påske. Det betyr at kommunene må planlegge for å sette 400 000 doser i uka.

Forventer mer

Stortingsrepresentant Erna Solberg (H) sier at hun forventer en regjering som er mer frampå når det gjelder håndtering av coronasituajsonen.

- I tre uker har Helsedirektoratets råd om munnbind og smittekarantene ligget på regjeringens bord uten oppfølging - før i dag. I tre uker har bønnen om tydeligere råd og føringer for kommunene og statsforvaltningen ligget på regjeringens bord uten at de har fått svar - før nå.

- Jeg vil være tydelig på at jeg forventer en regjeringen som er mer frampå, og som tenker mer beredskap og føre var, som handler raskere, som kommuniserer tydeligere og som lytter mer til faglige råd som tidlig kan gi en god respons på smitteøkningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer