Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legemiddelverket med nye fullmakter:

Innfører rasjonering på paracet

Legemiddelverket har fått fullmakt til å iverksette tiltak for å hindre hamstring av legemidler, slik at de mest utsatte pasientene får de medisinene de trenger.

BEKYMRET FOR HAMSTRING: Steinar Madsen, lege og medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, er bekymret for at folk skal begynne å hamstre medisiner. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
BEKYMRET FOR HAMSTRING: Steinar Madsen, lege og medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, er bekymret for at folk skal begynne å hamstre medisiner. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har bedt apotekene følge med på bevegelsene i innkjøpene, men nå har vi lovhjemmel til å begrense hamstring blant institusjonene. Bekymringen vår nå er at folk flest skal begynne å hamstre legemidler, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til Dagbladet.

Hamstrer febernedsettende

Madsen opplyser at det først og fremst er febernedsettende medisiner og antibiotika som står i fare for å forsvinne fra apotekhyllene. Det er medisiner som kan være kritiske i behandlingen av for eksempel en corona-infeksjon.

Det er allerede meldt om mangel på virkestoffet paracetamol som følge av corona-situasjonen, det er derfor innført rasjonering på legemiddelet, for å forhindre en mangelsituasjon.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Rasjoneringen gjelder salg fra apotek til enkeltpersoner, og betyr at reseptfri paracetamol er begrenset til én pakke på 20 tabletter per kunde både i apotek og i butikker.

- Målet er å sikre rettferdig fordeling av de legemidler som er tilgjengelige og unngå hamstring. Vis solidaritet og følg råd fra apotek og lege, sier direktør Audun Hågå.

BARE EN: Legemiddelverket innfører rasjonering på smertestillende paracet. I matbutikker i Oslo kan man også se tomme hyller. Video: Dagbladet Vis mer

I tillegg vil paracetamol til personer med «hvit resept» begrenses til 100 tabletter om gangen. Ny forsyning kan fås etter 14 dager. Rasjoneringen gjelder ikke personer som har legemiddelet på blå resept.

Det kan også bli aktuelt å innføre rasjonering på andre legemidler, slik at det for eksempel bare er én pasientgruppe som har tilgang til medikamentene, eller at det bare kan selges én pakke av gangen til hver pasient.

Fordi veldig mange legemidler produseres i Kina, og mange land nå kjøper inn legemidler for å takle epidemien best mulig, overvåkes derfor forsyningssituasjonen i Norge nøye.

Forbyr eksport av enkelte legemidler

Legemiddelverket har også fått fullmakt til å forby såkalt parallelleksport, som enkelt forklart betyr at norske grossister kan selge legemidler de har på lage til utlandet.

Det er nå lagt ned forbud mot å selge bestemte og kritiske legemidler til utlandet.

Legemiddelverket jobber løpende med listen over legemidler som ikke lenger skal selges til utlandet, for å sikre at Norges beredskapslager ikke skal tømmes.

Både grossister og apotek kan pålegges restriksjoner på salg og utlevering av bestemte legemidler hvis det er fare for folkehelsen, skriver Legemiddelverket.

I tillegg til kritiske legemidler som mange er avhengige av, holder Legemiddelverket også beholdningen av medisiner som kan brukes i coronasituasjonen under nøye oppsikt.

- Lang erfaring med legemiddelmangel

Direktør i legemiddelverket, Audun Hågå, forklarer til Dagbladet at Legemiddelverket, sammen med Helsedirektoratet og spesialisthelsetjenesten har kartlagt hvilke legemidler vi trenger å ha i beredskap i forbindelse med koronautbruddet.

- Hvilke legemidler er dere mest bekymret for? Hva har vi minst av?

- Dette er legemidler som er viktig støttebehandling av syke pasienter, for eksempel antibiotika og bedøvelsesmidler, eventuelt annen medisin til intensivbehandling.

CORONAVIRUS: Det er flere som har tatt i bruk tilbudet ved coronasmittesenteret i Oslo, hvor leger og sykepleiere jobber på spreng for å teste folk med mistanke om smitte av covid-19. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvordan vil dette gå dersom dette pågår i lang tid?

- Covid-epidemien kan føre til økt behov av legemidler og mindre produksjon. Dette vil kunne gi utfordringer med legemiddelforsyningen for mange land, sier Hågå og fortsetter:

- Vi følger situasjonen nøye og har et godt samarbeid med grossistene. Vi har bedt legemiddelindustrien si ifra hvis de ser at coronautbruddet får konsekvenser for produksjonen og forsyningen av legemidler. Tidlig rapportering gir oss tid til å finne løsninger.

- Hva har de nye fullmaktene å si?

- Regelverk som regulerer parallelleksport og muligheten til å rasjonere legemidler kan være viktige virkemidler for å ivareta norske pasienter når det er fare for mangel på bestemte legemidler.

- Hvor alvorlig er denne situasjonen for tilgangen på medisiner i Norge, og for pasienter som er avhengige av livsviktige medisiner?

- Vi har lang erfaring med å håndtere legemiddelmangel i Norge. Så langt har de fleste pasienter fått den behandling legen har bestemt. Nå har vi fått nytt regelverk som gir oss bedre virkemidler til å håndtere situasjonen.

- Hva er oppfordringen til folk?

- Vi oppfordrer folk til vise solidaritet og følge myndighetenes råd om rasjonering.

Hele Norges coronakart