KIDNAPPER POLITIMENN: Taliban-milits vokter kidnappede politimenn i Swat-dalen i Pakistan. Taliban har flere steder innført egen lovginving og brutale avstraffingsmetoder. Nå håper myndighetene å komme dem og befolkningen i møte ved å bringe religiøse eksperter og lovgivning inn i det ordinære rettssystemet. Foto: RASHID IQBAL/EPA
KIDNAPPER POLITIMENN: Taliban-milits vokter kidnappede politimenn i Swat-dalen i Pakistan. Taliban har flere steder innført egen lovginving og brutale avstraffingsmetoder. Nå håper myndighetene å komme dem og befolkningen i møte ved å bringe religiøse eksperter og lovgivning inn i det ordinære rettssystemet. Foto: RASHID IQBAL/EPAVis mer

Innfører sharia-lov i Pakistan

Provinsmyndigheter prøver å møte Talibans popularitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pakistan innfører islamsk lov og shariadomstoler i provinsen Malakand, i et forsøk på å tilfredsstille ekstremister, melder britiske Guardian.

Det er stadig væpnede sammenstøt i provinsen mellom Pakistans militære og lokale opprørere. Militante Taliban-medlemmer i provinsen la i natt ned våpnene som en reaksjon på nyheten.

Shariadomstolene opprettes til tross for at Pakistans president Asif Zadari advarer mot at de samme ekstremistene «forsøker å ta over landet». Flere kritikere frykter beslutningen vil skade Pakistans rettssystem.

- Overgivelse
- Dette er en overgivelse. Hvis man fortsetter å behandle et område forskjellig fra resten av landet vil det isolere dem, sier Khadim Hussain, som leder det Islamabad-baserte Aryana instituttet for regional forskning.

Avgjørelsen, som skal offentliggjøres i morgen, kan gjøre det vanskeligere å avvise krav om separate sharia-domstoler andre steder i landet.

Opprettelsen kommer etter forhandlinger med den lokale islamistlederen Sufi Muhammed, en tidligere talibankriger som har kjempet mot USA i Afghanistan.

Fra kolonitiden
Pakistans rettsystem stammer i hovedsak fra kolonitiden og skjemmes av at saker ofte er flere år i retten før dom faller.

STEMMER Her stemmer en kvinne ved valget i 2005. Foto: Ali Imam/REUTERS
STEMMER Her stemmer en kvinne ved valget i 2005. Foto: Ali Imam/REUTERS Vis mer

- Målet med det nye systemet er å øke hastigheten i rettssystemet. Under den nye loven vil straffesaker være ferdige innen fire måneder og sivile saker innen et halvt år, sier Hajji Adeel, medlem av partiet Awami, som styrer de lokale myndighetene og ledet forhandlingene med Sufi Muhammed.

Pisking
- Dersom sharia hadde startet å fungere i Swat (et område styrt av Taliban, red. anm.) for seks måneder siden, vil det forekommet langt mindre terror, sier Adeel.

Våpenhvilen skal vare i ti dager.

Taliban har allerede innført henrettelser og pisking som avstraffelse i området. Innføringen av shariadomstoler, der religiøse eksperter skal dømme sammen med en offentlig dommer, er ment for å stanse krav om innføring av strengere avstraffelsesmetoder.

TROR DET VIL KNEKKE TERRORISMEN: Politiker i de lokale myndighetene Haji Adeel. Foto: Anjum Naveed/AP
TROR DET VIL KNEKKE TERRORISMEN: Politiker i de lokale myndighetene Haji Adeel. Foto: Anjum Naveed/AP Vis mer