Innfører skyterestriksjoner

Forsvarets nye rifle og miljøammunisjon skal granskes etter giftalarm.

MÅ LUFTES: Avdelinger i forsvaret innfører restriksjoner ved skyting med skarp miljøammunisjon med den nye standardrifla HK 416. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
MÅ LUFTES: Avdelinger i forsvaret innfører restriksjoner ved skyting med skarp miljøammunisjon med den nye standardrifla HK 416. Foto: Torbjørn Kjosvold/ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Noen av forsvarets avdelinger har innført begrensninger i bruken av det nye standardgeværet HK 416 inntil man har funnet ut hvorfor en rekke soldater og offiserer har blitt syke etter skarpskyting på skytebane med det nye våpenet.

Tidligere i dag kunne Dagbladet.no avsløre at Hæren slår alarm etter at et 40-talls skyttere opplevde alvorlige helseplager under og etter skyting med geværet. Geværet benytter Forsvarets nye blyfrie miljøammunisjon, produsert av norsk-finske NAMMO.

Vurderer maske

Det er sikkerhetsinspektøren i Hæren som har tatt initiativet til å granske de alvorlige hendelsene med det nye håndvåpenet og den nye ammunisjonen.

Han har på kort tid mottatt tre bekymringsmeldinger fra skyteledere som alle beskrive samme type symptomer:

• Sterkt ubehag i bryst, hals og munnhule etter skyting
• Ubehagelig hoste i flere timer etter skyting
• Kvalme, feber, hodepine, sår hals, generell slapphet
• Ubehag, leddsmerter
• Søvnproblemer og kaldsvetting om kvelden etter skyting

- Hæren har som minimum sagt at det skal sørges for god utluftning på alle skytebanene. Noen avdelinger har i tillegg til dette innført begrensninger i skyting  Her snakker vi om overbygde og tette baner uten god ventilasjon. Det har også vært diskutert bruk av ansiktsmaske for skytterne. Dette er ikke påkrevd fra Hærens side, men noen avdelinger har sakt at de vil bruke det, sier oberstløytnant Einar Eliassen.

- Vanskelig å forstå
Sikkerhetsinspektøren mener hendelsene han har fått rapporter om er så alvorlige at de må granskes umiddelbart for å finne årsaken til helseplagene. Videre er alle avdelinger pålagt god utlufting hvis de fortsetter øvelsesskyting med geværet.

- Vi må finne ut hvilke avgasser soldatene eksponeres for under skyting. Her må vi være helt sikre. Både våpenet og ammunisjonen skulle være nøye uttestet. Forsvaret har vel til nå skutt opp til 15 millioner skudd av denne type ammunisjon, derfor er det vanskelig å forstå hva som skjer. Desto viktigere er det for oss å undersøke om det er noe med ammunisjonen som gjør soldatene syke, sier sikkerhetsinspektøren.

Har startet med tester
Forsvaret har de siste ukene vært i kontakt med ammunisjonsprodusenten NAMMO for å få verifisert hva slags kruttmasse som er brukt i den aktuelle ammunisjonen.

- For å være helt sikker har Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) igangsatt et testopplegg som skal måle mengden og innholdet av avgassene fra våpenet og ammunisjonen under skyting. Samtidig skal vi måle eksponeringen for avgass skytteren blir utsatt for, sier Eliassen til Dagbladet.no.

Paralelt er overlege Gunnar Skipenes i Forsvarets bedriftshelsetjeneste fått ansvaret for den medisinske oppfølgingen av soldatene og offiserene som ble syke i de innrapporterte hendelsene.

Det vil ta mellom tre og fire uker før en endelig konklusjon kan være på plass, sier Eliassen til Dagbladet.no.

- Utelukker ingenting
Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), som har ansvaret for utstyrs- og ammunisjonsinnkjøp i Forsvaret, bekrefter at undersøkelsene alt er i gang.

- Både våpen og ammunisjon er testet grundig fra før av gjennom flere år, sier informasjonssjef Per Anders Bjørklund i FLO til Dagbladet.no.

- Vil det si at dere allerede har testet gasseksponeriongen fra våpenet ved bruk av miljøammunisjon?

- Det vet jeg ikke, men vi er i gang med å utrede hva som kan være årsaken til de hendelsene som er rapportert. Her kan det være mange ulike årsaker, som våpenolje, nye skytebaner og dårlig ventilasjon, ammunisjon også videre. Vi utelukker ingen ting sier han.

Bjørklund sier at ammunisjonsprodusenten NAMMO er varslet og har igangsatt egne undersøkelser på ammunisjonstypen.

NAMMO har ikke svart på Dagbladet.nos henvendelser i dag.

NY STANDARD: Det nye geværet fases for øyeblikket inn i hele Forsvaret for å erstatte den gamle AG3. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
NY STANDARD: Det nye geværet fases for øyeblikket inn i hele Forsvaret for å erstatte den gamle AG3. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret Vis mer