Innfører skyterestriksjoner

Forsvarets nye rifle og miljøammunisjon skal granskes etter giftalarm.

MÅ LUFTES: Avdelinger i forsvaret innfører restriksjoner ved skyting med skarp miljøammunisjon med den nye standardrifla HK 416. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
MÅ LUFTES: Avdelinger i forsvaret innfører restriksjoner ved skyting med skarp miljøammunisjon med den nye standardrifla HK 416. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Noen av forsvarets avdelinger har innført begrensninger i bruken av det nye standardgeværet HK 416 inntil man har funnet ut hvorfor en rekke soldater og offiserer har blitt syke etter skarpskyting på skytebane med det nye våpenet.

Tidligere i dag kunne Dagbladet.no avsløre at Hæren slår alarm etter at et 40-talls skyttere opplevde alvorlige helseplager under og etter skyting med geværet. Geværet benytter Forsvarets nye blyfrie miljøammunisjon, produsert av norsk-finske NAMMO. Vurderer maskeDet er sikkerhetsinspektøren i Hæren som har tatt initiativet til å granske de alvorlige hendelsene med det nye håndvåpenet og den nye ammunisjonen.

Han har på kort tid mottatt tre bekymringsmeldinger fra skyteledere som alle beskrive samme type symptomer:

• Sterkt ubehag i bryst, hals og munnhule etter skyting• Ubehagelig hoste i flere timer etter skyting• Kvalme, feber, hodepine, sår hals, generell slapphet• Ubehag, leddsmerter• Søvnproblemer og kaldsvetting om kvelden etter skyting

- Hæren har som minimum sagt at det skal sørges for god utluftning på alle skytebanene. Noen avdelinger har i tillegg til dette innført begrensninger i skyting  Her snakker vi om overbygde og tette baner uten god ventilasjon. Det har også vært diskutert bruk av ansiktsmaske for skytterne. Dette er ikke påkrevd fra Hærens side, men noen avdelinger har sakt at de vil bruke det, sier oberstløytnant Einar Eliassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer