Mount Everest:

Innfører strenge regler etter dødssesongen

Den nepalske regjeringen tar grep for å få bukt på uerfarne klatrere og høye dødstall.

PÅ TOPPEN: Randi Skaug var første norske kvinne på toppen av Mount Everest. Hun sier at det å bestige fjellet er som å gå gjennom en åpen kirkegård. Reporter: Emilie Rydning. Video: Arkiv Vis mer

Tidligere i år omtalte Dagbladet det økende folkehavet på Mount Everest, og hvordan det var med på å skape en «dødskø» på vei opp – og ned. Minst elleve klatrere omkom i løpet av årets klatresesong – av ulike grunner.

Nå har den nepalske regjeringen sett seg lei av uerfarne klatrere som hiver seg rundt for å bestige verdens høyeste fjelltopp på 8848 meter.

- Klatrere døde som følge av høydesyke, hjerteinfarkt, utmattelse og andre svakheter (...), sier Mira Acharya, ifølge The Guardian.

Hun er medlem av panelet, bestående av myndighetspersoner, klatreeksperter og byråer som representerer klatremiljøet, som har vært med på å fastsette de nye endringene, og henviser til årets dødstall.

Blir strengere

De nye bestemmelse går ut på at klatrere som søker tillatelse til å bestige Everest-toppen framover, må kunne vise til tidligere erfaring med liknende høydeklatring, samt tilstrekkelig trening.

- Klatrere av Mount Everest og andre 8000 meter høye fjell, må gjennomgå grunnleggende klatreopplæring og tilvenning til høyden, heter det i rapporten fra panelet, sendt til regjeringen.

Klatrere som drømmer om å bestige Everest må nå også ha besteget minst én nepalsk fjelltopp på over 6500 meter før tillatelse blir utstedt, opplyser de.

DØDSKØ: Dette bildet fra 22. mai viser køen for å komme til toppen av Mount Everest. Foto: Nimsdai Project Possible via AP
DØDSKØ: Dette bildet fra 22. mai viser køen for å komme til toppen av Mount Everest. Foto: Nimsdai Project Possible via AP Vis mer

Endringene kommer i kjølvannet av at erfarne klatrere og guider har kritisert myndighetene i landet for å gi alle som betalte opp mot 11 000 amerikanske dollar, tilsvarende om lag 100 000 kroner, tillatelse til å bestige fjellet.

- Iskaldt og emosjonelt

Totalt 41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden fikk tillatelse til å bestige gigantfjellet under årets klatresesong i april og mai.

Nesten 300 mennesker har mistet livet på fjellet siden det for første gang ble besteget i 1953. Everest blir ofte omtalt som en evig gravplass fordi nye kropper stadig blir avdekket etter å ha ligget oppbevart i det kalde klimaet.

Dagbladet møtte norske Thomas Lone og Håkon William Skog Erlandsen idet de landet på Gardermoen tidligere i år, etter å ha nådd toppen 16. mai. De forklarte at lufta der oppe var ekstrem.

DØDSFALL: Hele ti personer har omkommet på verdens høyeste fjell, Mount Everest den siste uken, ifølge nyhetsbyrået AFP. Lørdag landet to nordmenn som nådde toppen 16. mai på Oslo Lufthavn. De ble vitne til flere døde. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN, privat og Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- De fleste dødsfallene skjer på veien ned. Det har vært en del dødsfall som vi har vitnet nært, sa Erlandsen.

Han fortalte at de ble vitne til en helt spesiell episode.

- De fikk reddet to personer ned. Men han ene frøs i hjel utenfor sitt eget telt rett bortenfor vårt telt. Den beskjeden fikk vi. Det er noe med å se en ekspedisjonsleder som akkurat har vitnet en person dø. Det er et uttrykk som er iskaldt og emosjonelt på samme tid.