Mount Everest:

Innfører strenge regler etter dødssesongen

Den nepalske regjeringen tar grep for å få bukt på uerfarne klatrere og høye dødstall.

PÅ TOPPEN: Randi Skaug var første norske kvinne på toppen av Mount Everest. Hun sier at det å bestige fjellet er som å gå gjennom en åpen kirkegård. Reporter: Emilie Rydning. Video: Arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år omtalte Dagbladet det økende folkehavet på Mount Everest, og hvordan det var med på å skape en «dødskø» på vei opp – og ned. Minst elleve klatrere omkom i løpet av årets klatresesong – av ulike grunner.

Nå har den nepalske regjeringen sett seg lei av uerfarne klatrere som hiver seg rundt for å bestige verdens høyeste fjelltopp på 8848 meter.

- Klatrere døde som følge av høydesyke, hjerteinfarkt, utmattelse og andre svakheter (...), sier Mira Acharya, ifølge The Guardian.

Hun er medlem av panelet, bestående av myndighetspersoner, klatreeksperter og byråer som representerer klatremiljøet, som har vært med på å fastsette de nye endringene, og henviser til årets dødstall.

Blir strengere

De nye bestemmelse går ut på at klatrere som søker tillatelse til å bestige Everest-toppen framover, må kunne vise til tidligere erfaring med liknende høydeklatring, samt tilstrekkelig trening.

- Klatrere av Mount Everest og andre 8000 meter høye fjell, må gjennomgå grunnleggende klatreopplæring og tilvenning til høyden, heter det i rapporten fra panelet, sendt til regjeringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer