Donald Trump:

Innfører unntakstilstand i Washington D.C.

President Donald Trump innfører unntakstilstand i USAs hovedstad Washington i dagene før og etter Joe Bidens innsettelsesseremoni 20. januar.

TRUMP: Donald Trump innfører unntakstilstand i Washington D.C. Unntakstilstanden gjelder fra mandag 11. januar til mandag 24. januar. Foto: Reuters/NTB.
TRUMP: Donald Trump innfører unntakstilstand i Washington D.C. Unntakstilstanden gjelder fra mandag 11. januar til mandag 24. januar. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Beslutningen gjør det mulig for det amerikanske sikkerhetsdepartementet og føderale etater å koordinere arbeidet med å sikre byen med lokale myndigheter.

Trumps unntakstilstand gjelder fra mandag 11. januar til mandag 24. januar.

Washingtons ordfører Muriel Bowser har fra før erklært unntakstilstand til dagen etter Biden er tatt i ed.

Unntakstilstanden kommer fem dager etter at en rekke Trump-tilhengere gikk til angrep på kongressbygningen i Washington D.C. som følge av at resultatet av presidentvalget ble godkjent. To mennesker ble drept og tre andre mistet livet i opptøyene.

Ifølge et internt FBI-notat, som ble kjent mandag, blir det planlagt væpnede protester i hovedstedene til USAs 50 stater. Disse skal angivelig starte denne uka og fortsette fram til 20. januar, da påtroppende president Joe Bidens innsettelse skal finne sted.

- FRYKTELIG REDD: USA-korrespondent Vegard Kvaale forteller om situasjonen Donald Trump befinner seg i. Reporter: Øystein Sæthre. Vis mer

Ifølge NBC News har FBI sendt ut en advarsel til politi rundt om i landet med advarsel om mulige væpnede protester.

FBI har mottatt informasjon de siste dagene om en gruppe som oppfordrer til storming av statlige, lokale og føderale myndigheters administrative bygg og tinghus i forkant av 20. januar.

Dette gjelder også Washington D.C., hvor det nå erklæres unntakstilstand i etterkant av angrepet på Kongressen.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Pentagon har på sin side godkjent at 15 000 soldater fra Nasjonalgarden utplasseres under seremonien neste uke.

Tidligere mandag oppfordret Browser og guvernør Ralph Northam i Virginia og Maryland-guvernør Larry Hogan folk om å holde seg borte fra innsettelsesseremonien på grunn av forrige ukes voldelige opptøyer og frykten for den pågående, dødelige coronapandemien.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer