Innfører våpennekt på våpenmøte. Overlevende etter skolemassakre: - En parodi

- Forteller du meg at for å gjøre visepresidenten trygg, så er det ikke tillatt med våpen, men når det kommer til barn så skal det være våpen overalt?

SKAL HOLDE TALE: Visepresident Mike Pence skal denne uka holde tale for NRA-medlemmer. Foto: NTB scanpix
SKAL HOLDE TALE: Visepresident Mike Pence skal denne uka holde tale for NRA-medlemmer. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når visepresident Mike Pence skal holde tale for medlemmene til den mektige våpenlobbyen National Rifle Association (NRA) i Dallas neste uke, er det forbudt for publikum å ta med seg våpnene sine.

Det mener overlevende etter skolemassakren i Parkland i Florida er ironisk, skriver Washington Post.

I februar mistet 17 personer livet og sju ble skadd da en 19-åring åpen ild mot lærere og elever på en videregående skole i Parkland.

I etterkant av massakren har USAs våpenlover blitt sterkt kritisert og overlevende har arrangert en rekke protester rundt om i landet mot de svært liberale lovene.

UTFORDRER NRA: Donald Trump mener det ikke er noen grunn til å være redd for NRA, men Trumps forslag om endringer i våpenlovgivningen får neppe gjennomslag. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hører på Secret Service

NRA, som mener at «en god mann med våpen» kan stoppe en ond mann med våpen, arrangerer neste uke den årlige våpenkonferansen. Arrangementet er en slags enorm messe der det både er utstilling av våpen, kniver og ammunisjon man kan kjøpe, samt foredrag og diverse arrangementer for organisasjonens medlemmer.

Et av trekkplastrene er visepresident Mike Pence, som skal holde tale 4. mai.

Secret Service, politietaten som blant annet har ansvaret for sikkerheten til presidenten og andre ministere, har bedt om at det ikke skal være våpen til stede i rommet under talen til Pence.

Årsaken er rett og slett visepresidentens sikkerhet.

- Skytevåpen, ammunisjon, kniver og våpen av andre slag vil være forbudt i forkant og i etterkant av hans besøk, skriver arrangementet på sine nettsider.

Nekter man å legge fra seg våpenet sitt, får man heller ikke høre på visepresidenten tale.

Utenom visepresidentens tale, er det tillatt å ta med sitt eget skytevåpen både på arrangementet og på vertshotellet, skriver Washington Post, som også skriver at de samme reglene gjaldt da president Donald Trump talte for NRA-medlemmene i fjor.

Reagerer

Det er ikke tillatt med våpen når Pence taler, men det at lærere og andre skoleansatte har lov til å bære våpen på skolen, synes overlevende etter Parkland-massakren er sjokkerende.

Overlevende mener at skolen burde være et like våpenfritt sted som rommet der Pence skal holde tale, skriver Washington Post.

- Ifølge NRA bør vi alle kunne gå med våpen i offentligheten, men når de arrangerer en konferanse, da blir det en bekymring? Jeg trodde at å gi alle en pistol var for å øke sikkerheten. Har jeg gått glipp av noe?, skriver Fred Guttenberg på Twitter. Sønnen hans, Jamie, døde under skolemassakren i Parkland.

Etter skolemassakren gikk protestmarsjene under emneknaggen #MarchForOurLives. Der protesterte de mot de svært liberale våpenlovene og mot president Donald Trump, som under valgkampen mottok over 200 millioner kroner fra NRA.

Protestene førte til endringer i våpenloven i delstaten Florida. Blant annet hevet de aldersgrensen på kjøp av rifler og automatgevær fra 18 til 21 og forbyr nå såkalte «bump stocks», som gjør det mulig å bygge om halvautomatiske våpen til helautomatiske.

Lederen for protestmarsjen og overlevende etter skolemassakren, Cameron Kasky, kaller sikkerhetstiltakene til Pence «en parodi».

- NRA har blitt en morsom parodi av seg selv, skriver Kasky på Twitter.

En annen som har en sentral posisjon i «March For Our Lives», sier at han ikke forstår hvorfor våpenforbudet under Pence-talen.

- Forteller du meg at for å gjøre visepresidenten trygg, så er det ikke tillatt med våpen, men når det kommer til barn så skal det være våpen overalt? Er det noen som forklare meg dette? skriver Matt Deitsch, sjefstrategen i organisasjonen, på Twitter, ifølge Washington Post.

Han fortsetter:

- Det høres ut som NRA ønsker å beskytte folk som hjelper dem med å selge våpen, ikke barn.

Også NRA-medlemmer stusser

I et våpenforum på Internett, kalt Texas CHl, har selv våpenforkjempere og NRA-medlemmer stusset over våpenforbudet, ifølge Washington Post.

- Jeg skjønner det er visepresidenten, men fremdeles fører det til at hele samfunnet vårt ser dumt ut, skrev et NRA-medlem i forumet, skriver Washington Post.

Samtidig er det flere som forstår hvorfor det er nødvendig for Pence å ha en tale i en rom fritt for våpen. Visepresidentens sikkerhet blir tatt på alvor på grunn av hans rolle. Visepresidenten blir, i likhet med presidenten og andre ministere, fotfulgt av sikkerhetsvakter døgnet rundt.

Washington Post skriver at de har forsøkt å få tak i NRA i forbindelse med artikkelen uten å lykkes.