Antibiotikaresistens

Innfører «viktig» resept-grep

Ved å redusere varigheten på antibiotikaresepter, håper FHI å forhindre økt antibiotikaresistens.

RESISTENS: Feil bruk av antibiotika kan ikke bare gi unødvendige bivirkninger hos pasienten, men det kan også føre til økt antibiotikaresistens. Å redusere varigheten på antibiotikareseptene kan forihindre dette, mener FHI. Foto: AnaLysiSStudiO / Shutterstock / NTB
RESISTENS: Feil bruk av antibiotika kan ikke bare gi unødvendige bivirkninger hos pasienten, men det kan også føre til økt antibiotikaresistens. Å redusere varigheten på antibiotikareseptene kan forihindre dette, mener FHI. Foto: AnaLysiSStudiO / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fra 1. februar endres den automatiske varigheten på antibiotikaresepter. Dersom en pasient foreskrives en resept på en antibiotikakur, kan en i dag hente ut denne resepten innen ett år, i tråd med standarden for alle resepter.

Nå kuttes reseptvarigheten betraktelig. Fra og med tirsdag neste uke må pasienter som hovedregel hente ut antibiotikaresepten innen ti dager.

FHI har beregnet at dette enkle grepet vil kunne redusere bruken av antibiotika med mellom 0,5 og 1 prosent. Dette vil igjen redusere risikoen for å utvikle antibiotikaresistens hos pasienter.

Kan «spare» på resepten

FHIs beregning ble gjort i forbindelse med utarbeidelsen av Handlingsplan mot antibiotikaresistens i helsetjenesten i 2016.

- Vi har tatt hensyn til at det utskrives en del antibiotika på såkalte «vent-og-se-resepter». Altså at resepter foreskrives med en tanke om at pasienten kanskje kan bli bra igjen uten antibiotika. Dersom man blir verre, kan pasienten hente ut resepten, forteller seniorforsker ved FHI og professor i klinisk farmasi, Hege Salvesen Blix, til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer