KAMPER: Det foregår voldsomme kamper nord i Mali. Her er maliske soldater i Gao den 21. februar i år. Foto: FREDERIC LAFARGUE/ AFP PHOTO / NTB SCANPIX
KAMPER: Det foregår voldsomme kamper nord i Mali. Her er maliske soldater i Gao den 21. februar i år. Foto: FREDERIC LAFARGUE/ AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer

- Innførte amputasjon for tyver, steining for utroskap og forbud mot musikk

Mali trenger desperat hjelp, mener FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Maliere i landets øde ørken i nord er redde og trenger desperat hjelp. De er traumatiserte etter å ha møtt ekstreme islamister, og er redde for den maliske hæren, sier John Ging ved FN ifølge Reuters.

Han forteller at FN har bedt om 373 millioner dollar, over to milliarder norske kroner, for å finansiere hjelpen til Mali, men at de så langt kun har fått 17 millioner dollar, rundt 96 millioner kroner.

- Nye lover Tuereg-opprørerne tok kontroll over området nord i Sahara i fjor, men ble presset ut av grupper tilknyttet al Qaida. Disse gruppene innførte nye lover, som inkluderer steining for utroskap, amputering for tyver, slørtvang for kvinner og forbud mot musikk og røyking, ifølge Reuters.

En militær operasjon, ledet av Frankrike, startet i januar, og har siden da drevet opprørere fra byer i nord, som Gao og Timbuktu, og de holder seg nå i fjellene nordøst i landet og i ørkenen.

- Folk lever i frykt, folk er traumatisert, brutaliteten får voksne menn til å gråte, sa Ging til pressen i New York etter å ha kommet tilbake fra Mali.

- De frykter at ekstremistene skal komme tilbake, og de frykter represalier, sier han, og viser til at folk er bekymret for at maliske militære vil straffe de med lysere hud, som tuaregene og araberne, som blir forbundet med islamistene.

Hevndrap Malisk militære har allerede blitt beskyldt fo hevndrap på mistenkte islamistiske ekstremister og deres støttespillere i områder som er tatt tilbake fra ekstremistene.

Ging forteller at rundt 431 000 mennesker har flyktet fra nord i Mali.

- De som har flyktet, føler ikke ennå at det er trygt å dra tilbake, og som ble igjen mener at det ikke er trygt der. Men det er definitivt tryggere enn det har vært, sier Ging.

Ging forteller at han møtte menn som hadde amputert kroppsdeler, og hørte forferdelige historier om voldtekt og andre grusomme overgrep.

BEKYMRET: John Ging har akkurat kommet hjem fra Mali, og forteller at folket der desperat trenger hjelp.  Foto: REUTERS/Sharif Karim/NTBScanpix
BEKYMRET: John Ging har akkurat kommet hjem fra Mali, og forteller at folket der desperat trenger hjelp. Foto: REUTERS/Sharif Karim/NTBScanpix Vis mer

Han sa at folkets førsteprioritet er sikkerhet, og så å få hjelp til jordbruket og gjenbygge utdanningssystemet.

- Harde kamper Gings pressekonferanse ble holdt rundt samme tid som frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian bekreftet at franske styrker er involvert i svært harde kamper i fjellene nord i Mali, ifølge al Jazeera.

Han sier også at det er for tidlig å snakke om å trekke seg ut fra landet, selv om den militære operasjonen har kostet mye. Det har tidligere vært snakk om å begynne tilbaketrekkingen  i mars.

Kampene i Adrar des Ifoghas-fjellene har foregått i flere dager, ifølge al Jazeera.

- Vi er nå ved hjertet av konflikten, sier Le Drian om de langvarige kampene i fjellene.

MISTENKTE ISLAMISTER: Her sjekker en malisk soldat to menn, som han mistenker å være fra en al Qaida-tilknyttet gruppe.Foto: AFP PHOTO /JOEL SAGET/NTBScanpix
MISTENKTE ISLAMISTER: Her sjekker en malisk soldat to menn, som han mistenker å være fra en al Qaida-tilknyttet gruppe.Foto: AFP PHOTO /JOEL SAGET/NTBScanpix Vis mer