801: Helge Duus i Ibiza Boats AS reagerte kjapt etter at flytevestpåbudet ble innført i sommer. Hans nye modell omgår påbudet med én centimeter. Foto: Erik Holand / Agderposten
801: Helge Duus i Ibiza Boats AS reagerte kjapt etter at flytevestpåbudet ble innført i sommer. Hans nye modell omgår påbudet med én centimeter. Foto: Erik Holand / AgderpostenVis mer

Innførte flytevestpåbud på båter under 8 meter. Norsk produsent svarte med 801 centimeters båt

- Kundene er intelligente nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går viste daglig leder i Helge Duus i Ibiza Boats AS fra Arendal fram en helt ny båt på messa «Båter i sjøen» på Aker brygge i Oslo, skriver Agderposten.

Spesifikasjonene på den nye modellen har vært en liten hemmelighet før avdukingen i går. Båten ble ikke ferdig før onsdag kveld, og prototypen som dukket opp var litt nok litt av en overraskelse for flesteparten av båtfolket.

Fra 1. mai i år ble det innført et påbud om at alle i båter under åtte meter må bruke flyteplagg.

Akkurat det påbudet har den norske produsenten gjort sitt beste for å omgå.

801 Den nye Ibiza-modellen har fått navnet 801, og det er slett ikke tilfeldig.

Båten er nemlig 801 centimeter lang, og omgår påbudet med én centimeter.

- Vi antar at våre kunder er såpass intelligente at de kan vurdere selv når de bør bruke flytevest. Båten brukes 90 prosent til underholdning på sjøen, hvor man sklir rundt på rolig vann i tre knop. Når vi ligger og soler oss på dekk, behøver det ikke være nødvendig med sikkerhetsutstyr, sier Helge Duus til Dagbladet.

Han vil ikke kalle den nye modellen et stunt eller en markering for å provosere myndighetene som har innført det nye påbudet.

- Det er ikke verre enn at vi lagde en ny båt, og kombinerte et par ting for å gå i mål. I fjor hadde vi en 760-modell, og når forbudet kom var det naturlig å gi kundene anledning selv til å bestemme. Lengden er en refleks av påbudet som kom, sier han.

- Det ble en gimmick av det, kan du si, men det er ikke noe opprørsk, sier Duus.

Hjelm på langrennstur Ifølge Agderposten har båtbyggeren fra Arendal har aldri lagt skjul på hvor sterkt han misliker det kontroversielle vestpåbudet som Stortinget vedtok like før sommeren.

IKKE OPPRØRSK: Helge Duus har ikke bygget båten som en politisk markering. Foto: Erik Holand / Agderposten
IKKE OPPRØRSK: Helge Duus har ikke bygget båten som en politisk markering. Foto: Erik Holand / Agderposten Vis mer

Han sammenlikner påbudet med følgende metafor.

- Når du er på ski, vet du selv når du burde gå med hjelm. Kjører du utfor, skjønner du at det kanskje er fornuftig, men er du ute på langrennstur i påska, vil det kanskje se dumt ut, og du skjønner at det ikke er nødvendig, sier han til Dagbladet.

Sjøfartsdirektoratet slo tidligere i august alarm om flytevestbruk. Ni mennesker omkom i ulykker med fritidsbåter i juni og juli, den første sommeren med flytevestpåbud. Sju av disse brukte imidlertid ikke vest, noe som bekymrer direktoratet.

- Vi er helt sikre på at flere av disse definitivt hadde overlevd hvis de hadde brukt flytevest, sa fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad til NRK i august.

Båtbygger Duus mener det er viktig med sikkerhetsnivået, men mener ikke nødvendigvis størrelsen bør være målestokk.

- En hastighetsgrense ville kanskje være lettere å få forståelse og respekt for. Grensene ellers i lystbåtverden er på 6 og 12 meter, så man kan stille spørsmål om hvorfor man har åtte i Norge, sier han.

BÅTBYGGER: Helge Duus. Foto: Erik Holand / Agderposten
BÅTBYGGER: Helge Duus. Foto: Erik Holand / Agderposten Vis mer