<strong>MOBBING:</strong> Kannik skole i Stavanger innførte i fjor mobilforbud i undervisningen. Det har gitt resultater, ifølge rektor. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
MOBBING: Kannik skole i Stavanger innførte i fjor mobilforbud i undervisningen. Det har gitt resultater, ifølge rektor. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Innførte mobilforbud. Har fått mindre mobbing

Kannik skole i Stavanger opplever mindre nettmobbing etter at de innførte mobilforbud i undervisningen. For lettvint, mener mobbeombud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Før vi innførte reglene satt de mye på mobilen. Mer enn de trengte. Det er viktig for oss at de bygger et miljø innad i klassene. Det er vanskelig når man har nesa i mobiltelefonen, sier rektor Finn Lea ved Kannik skole i Stavanger.

Ungdomsskolen innførte i fjor høst forbud mot bruk av mobiltelefon i undervisningen. Neste uke kommer de 600 elevene tilbake til en skole med et strengere ordensreglement enn de fleste andre norske skoler, skriver Klassekampen, som først omtale saken.

- Bakgrunnen for forbudet var at mobilen var forstyrrende. I undervisningen bruker vi Chromebook (små, bærbare datamaskiner journ.anm.) i stedet for egne telefoner. Det fungerer godt hos oss.

Regelverket har vært innført i samarbeid med elevrådet på skolen. Elevene får lov til å ta med seg mobilen på skolen og bruke den utendørs i friminuttene. Det er ikke lov til å ta bilder eller filme andre når de er på skolen. Bryter man regelverket blir telefonen dratt inn og man får den tilbake når skoledagen er over.

Bedre miljø

Skolen hadde tidligere problemer med utestenging og digital mobbing.

- Vi har også hatt en del utfordringer og saker med uønsket filming og bilder som har blitt lagt ut på sosiale medier mot andre elever sin vilje, sier rektoren.

Etter forbudet har dette snudd.

- Vi har fått tilbakemeldinger på at det er blitt mindre av den lettvinte løsningen med å ta bilde og sende det videre, sier rektoren.

Rektoren forteller at det har vært et par alvorlige mobbesaker på skolen, hvor sakene har dreid seg om ting som har skjedd på fritida. Etter loven om nulltoleranse mot mobbing som ble lovfestet i fjor, skal skolen innblandes også ved hendelser som skjer på fritida.

FIKK MODELL-KONTRAKT: Cassandra Bankson ble mobbet så kraftig på grunn av kvisene sine, at hun sluttet på skolen. Nå er hun blitt modell i New York etter å ha fått 40 millioner visninger på YouTube. Vis mer Vis mer

Finn Lea forteller også at det har blitt mindre av den digitale mobbingen etter at de innførte mobilforbudet i undervisningen.

Lea forteller at han ser en annen endring blant elevene også:

- Man snakker sammen i stedet for å sende melding og snap (Et bilde på Snapchat journ.anm.). Hva de gjør på fritida er opp til dem. Nå sosialiserer de mer, enten det er sport eller sjakk, og tar det med seg på fritida og elevene blir bedre kjent på den måten, sier rektoren.

- Lettvint

Mobbeombud Kjerstin Owren i Oslo kommune forteller at Ung i Oslo-undersøkelsen 2018 viser at langt flere jenter enn gutter opplever ulike negative hendelser på nett eller mobil. Hun forteller også at nettmobbing i Oslo er økende for gutter gjennom ungdomstrinnet og stabil for jentene, mens den for begge kjønn synker når de begynner på videregående.

Owren tror ikke at mobilforbud er veien å gå for å bli kvitt mobbingen helt.

- Nettmobbing finner oftest sted etter skoletid, derfor blir det lettvint å tenke at man automatisk får bedre skolemiljø ved å forby mobiler. Er man utenfor på nettet, er man også utenfor i skolegården, sier Owren til Dagbladet.

Kristin Oudmeyer holder foredrag og skriver om barns rettigheter, mobbing og psykisk helse. Hun støtter Owren i det at bare et mobilforbud ikke er nok.

Blir du eller ditt barn mobbet?

  • Fortell om det til noen - selv om det virker flaut og vanskelig
  • Skolen har plikt til å gi deg et trygt skolemiljø. Opplever du mobbing, skal skolen sette inn tiltak for å stoppe det.
  • Har du mistanke om at barnet ditt blir mobbet? Fortell om det kontaktlæreren
  • Alle som jobber på en skole har plikt til å varsle om dette til rektor, enten om det mistenkes, oppdages eller meldes. Du kan også ta direkte kontakt selv.
  • Rektor skal informere foreldre om tiltakene skolen iverksetter, og både foreldre og barn har rett til å bli hørt og si sin mening om tiltakene.
  • Blir ikke tiltak gjort innen fem dager, eller tiltakene ikke er gode nok, kan man ta kontakt med Fylkesmannen i ditt fylke.

Kilde: Kristin Oudmeyer/UNICEF

- Det er naivt å tro at et forbud på skolen vil medføre at mobbingen opphører. Et forbud forskyver i beste fall tidspunktet for når mobbingen skjer, og kan gjøre det vanskeligere for voksne å oppdage, sier Oudmeyer, som har jobbet i psykiatrien i 18 år og som i dag jobber i UNICEF Norge.

Kjerstin Owren utdyper:

- At elevene ikke har tilgang til mobilen, betyr ikke at det ikke venter vonde meldinger når de logger seg på, eller at ikke bilder blir tatt i andre sammenhenger. Vi må gjøre noe med årsaken, ikke bare behandle symptomene, sier hun.

«Mobilhotell»

Mobbeombud Kjerstin Owren tror at Stavanger-skolen har gjort andre grep enn å bare fjerne mobilene.

- Linken mellom mobilfri skole og mindre mobbing kan derfor kanskje handle om at det er noen grep de ansatte på denne skolen i Stavanger har gjort for å skape et bedre miljø og for at elevene skal bli bedre kjent med hverandre istedenfor å sitte på mobilen. Et målrettet fokus på å skape et godt miljø kan selvfølgelig gjøres også på skoler uten mobilforbud, men de gode relasjonene både mellom barn og voksne bygges lettest ansikt til ansikt.

På enkelte Oslo-skoler har de etablert «mobilhotell» hvor elevene «sjekker inn» mobilen ved starten av dagen eller økta, forteller mobbeombudet. Hun forteller at flere rapporterer positivt om dette - også elever.

- Jeg mener skolene først og fremst må være bevisst ansvaret de har for å skape positive og trygge møteplasser mellom både elever og voksne. Det er også viktig å lytte til elevene og høre hva de selv tenker. Husk at noen gjemmer seg gjerne bak en skjerm i friminuttene fordi de ikke har noen andre å være sammen med. Da må man kompensere med gode tiltak for å sikre at ingen blir stående alene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer