Innfrir neppe kaprernes krav

Britisk politi håper på en fredelig løsning på kaprerdramaet på Stansted, men innfrir neppe kaprernes krav. Totalt er 31 personer løslatt, mens 157 fortsatt er gisler ombord i flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britisk politi er langt fra ukjente med kaprerdrama på Stansted. De er heller ikke kjent for å gi etter for kaprernes krav, og trolig følger de samme taktikk denne gangen.

I de to siste kaprerdramaene på britisk jord har flyene landet på Stansted flyplass nord for London. Taktikken for politiets forhandlere har i begge tilfeller vært å sikre kaprernes og passasjerene velvære ved å bringe dem nødvendig mat, drikke og medisiner. Det samme skjedde etter noen timers diskusjoner med kaprerne av det afghanske passasjerflyet i dag.

Ved de andre flykapringene har politiet nektet å gi etter for noen andre krav fra kaprerne, men politiet har gitt dem muligheten til å snakke.

Kaprerne har forstått at de vil bli hørt, men at det bare finnes to utveier for dem: En rettferdig rettssak med menneskelige forhold i fengselet hvis de blir dømt, eller angrep fra den fryktede britiske spesialstyrken SAS (Special Air Service).

Både mennene bak kapringen av et tanzaniansk innenlandsfly i 1982 og de seks irakerne som kapret et fly på vei fra Khartoum til Amman i 1996 valgte den første løsningen.

Samtalene mellom politiet og kaprerne pågikk fortsatt ved 21.30-tiden i kveld.

Tre gisler ble løslatt ved 17-tiden. Dermed er totalt åtte gisler løslatt i løpet av dagen.

Tilsammen 31 mennesker er løslatt på fire forskjellige flyplasser etter at flyet ble kapret over Afghanistan tidlig i går. 157 personer, inkludert flyets besetning, er fortsatt gisler ombord i flyet.

Se video fra kaprerdramet hos BBC News
Se video fra kaprerdramet hos BBC News Vis mer

En enorm sikkerhetoperasjon pågår ved Stansted lufthavn, med en styrke på flere hundre politimenn og sikkerhetsoffiserer. Store politistyrker omringer flyet.

Soldater fra Storbritannias sikkerhetsstyrker har ankommet Stansted flyplass for å følge situasjonen som fortsatt er i en kritisk fase, skriver BBC Online.

Politiets eksperter diskuterer nå hvordan mat, drikke og nødvendige medisiner skal overleveres til kaprerne og gislene ombord i flyet.

Det er fortsatt ikke kjent hvilke krav kaprerne har stilt for å løslate gislene. De har truet med å sprenge flyet i lufta, og skal blant annet ha håndgranater med seg.

De fundamentalistiske Taliban-myndighetene i Afghanistans hovedstad Kabul forlangte tidlig at britene skulle storme flyet, men det ble avvist av britisk politi.

- Politiet prioriterer å få alle som er i flyet trygt ut. Liv står i fare her. Dette kan bli en langvarig operasjon, sier talsmann Charles Clark for Essex-politiet.

DRAMA: En bevæpnet politimann ved det kaprede flyet på Stansted lufthavn nær London.