FUNNSTEDET: Bare noen meter fra grusveien dumpet kvinnene liket av Hans Rickard Strømner under en gammel sofa ved to falleferdige garasjer på Klemetsrud. Foto: ESPEN RØST
FUNNSTEDET: Bare noen meter fra grusveien dumpet kvinnene liket av Hans Rickard Strømner under en gammel sofa ved to falleferdige garasjer på Klemetsrud. Foto: ESPEN RØSTVis mer

- Inngikk avhørspakt etter å ha dumpet liket

Så gikk May Lene Christiansen (21) og venninna på jobb som skogsarbeider og hjemmesykepleier som normalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at politiet har utvidet siktelsen til overlagt drap både for May Lene Christiansen og venninna (22).

De to kvinnene planla sammen det brutale drapet på Hans Rickard Strømner, ifølge Kripos-etterforskningen.

Christiansen har tilstått, men påberopt seg nødverge, mens 22-åringen hevder hun bare var med på å skjule liket og fjerne spor fra åstedet.

Middagsselskap kvelden før Kvinnene skal ha fortalt at 22-åringen lørdag 9. juli ble invitert på middag hos Christiansen og kjæresten Hans Rickard Strømner (23) i det avsidesliggende huset i Rustadsaga ved Østmarka i Oslo.

Etter middagen og én drink hver skal paret ha lagt seg på soverommet, mens venninna overnattet på sofaen i stua.

Så, om morgenen søndag 10. juli, gikk kvinnene ifølge politiet til aksjon mens offeret ennå lå i senga. Med ei øks i hendene rettet Christiansen et hugg mot hodet til den sovende 23-åringen, skal hun ha forklart.

Avtale I timene som fulgte ble blod vasket bort og andre spor forsøkt fjernet fra boligen i Rustadsaga. Liket ble pakket inn i plast.

Da mørket falt på og helgeaktiviteten i området falt til ro natt til mandag 11. juli, ble liket båret til en bil, før kvinnene begynte å kjøre på skogsveier og dårlig belyste gater. De to var hele tiden var redde for å bli oppdaget på veien.
Ferden endte på en grusvei på Klemetsrud.

HAR TILSTÅTT: May Lene Christiansen har forklart til Kripos at hun bestemte seg for å drepe kjæresten sammen med sin lojale venninne. Drapet ble begått med ei øks Christiansen hadde tilgang til i forbindelse med jobben som skogsarbeider. Arkivfoto: Henrik Arneberg
HAR TILSTÅTT: May Lene Christiansen har forklart til Kripos at hun bestemte seg for å drepe kjæresten sammen med sin lojale venninne. Drapet ble begått med ei øks Christiansen hadde tilgang til i forbindelse med jobben som skogsarbeider. Arkivfoto: Henrik Arneberg Vis mer

Der ble liket dumpet i mørket ved to falleferdige garasjer der møbler, skrot og søppel kamuflerte den tildekkede mannskroppen.

Så inngikk de to venninnene en avtale, ifølge avhørene som nå er gjort.

- De ble enige om at når dette ble avslørt og hvis de ble tatt, så skulle ikke min klient si noe om dette til politiet før Christiansen begynte å forklare seg. Så forsøkte de å fortsette livet som normalt, bekrefter advokat Benedict de Vibe, 22-åringens forsvarer.

- Ingen impulshandling Venninnen nekter for å ha noe med selve drapet å gjøre, men blir ikke trodd av politiet.

- Dette var ingen impulshandling. Vi mener at de to kvinnene i fellesskap bestemte seg for å gjøre dette, sier politiadvokat Kristin Rusdal til Dagbladet.

Dagbladet får opplyst at Christiansen gikk på jobb i ukene etter ugjerningen. 21-åringen hadde en stilling som skogsarbeider for Oslo kommune, der hun har hatt tilgang til økser og andre hogstredskaper.

Venninnen (22) har siden oktober i fjor hatt jobb som personlig assistent ved  boliger for eldre og funksjonshemmede på Oslos vestkant, og skal ikke ha vært borte fra jobb én dag etter drapet.

ÅSTEDET: Strømner ble drept på soverommet i dette huset i Rustadsaga ved Østmarka i Oslo. Boligen ligger rundt et kvarters kjøring fra funnstedet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
ÅSTEDET: Strømner ble drept på soverommet i dette huset i Rustadsaga ved Østmarka i Oslo. Boligen ligger rundt et kvarters kjøring fra funnstedet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Til Strømners familie og venner fortalte Christiansen at  hun hadde gjort slutt på forholdet ved å kaste 23-åringe ut av huset. Hun skal også ha lyktes med å befeste en teori om at Strømner trolig hadde tatt sitt eget liv. Om liket ikke hadde blitt funnet, kunne forsvinningen trolig ha endt som en uoppklart savnet-sak.

- Hun fikk oss til å tro på at Rickard kanskje hadde begått selvmord. Hun løy fra dag én, sa et familiemedlem av Strømner til Dagbladet på søndag.

I VG i dag forteller Strømners mormor at hun trøstet Christiansen og venninnen i sitt eget hjem - samme dag som slektningene hadde fått vite at 23-åringen var et drapsoffer.

- Hun kom gråtende opp oppgangen og klemte oss. Så satt hun og venninnen her i flere timer og snakket. De fortalte at de hadde kastet klærne hans og sengen hans «fordi det var så mange dårlige minner». Ellers snakket de mye stygt om ham, sier mormoeren tiL VG.

- Lojalitet Avtalen venninnene inngikk etter likdumpingen, kan ha blitt fulgt. Etter pågripelsen nektet kjærestens venninne, i likhet med Christiansen, all kjennskap til drapet. Men etter en kommunikasjonsvikt mellom politiet og Sarpsborg fengsel, hadde 22-åringen i helga tilgang på medier og leste om Christiansens tilståelse på lørdag.

Nå hevder venninnen at hun var i et annet rom og først oppdaget drapet etter at det hadde skjedd, før hun valgte å hjelpe Christiansen med å fjerne liket.

- Hun erkjenner etterfølgende bistand ved å skjule forbrytelsen. Årsaken til at hun først sa at hun ikke visste noe om dette, var av lojalitet til Christiansen, sier advokat Benedict de Vibe, 22-åringens forsvarer.

UTVIDET SIKTELSEN: Politiadvokat Kristin Rusdal ved Oslo politidistrikt kunne i går konstatere at 22-åringen endret forklaringen sin under fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
UTVIDET SIKTELSEN: Politiadvokat Kristin Rusdal ved Oslo politidistrikt kunne i går konstatere at 22-åringen endret forklaringen sin under fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Men Oslo tingrett slo i går fast at det er skjellig grunn til å mistenke også henne for overlagt drap eller medvirkning. Politiet mener begge kvinnene var på soverommet da øksehugget falt. Flere tekniske spor skal støtte opp under dette hendelsesforløpet. Ifølge politiet er det ennå ikke klarlagt om en av kvinnene har hatt en mer sentral rolle i drapet enn den andre.

- Christiansen har trukket inn venninnen i selve drapshandlingen, sier Rusdal.

Nye avhør I 17-tida i går ble 22-åringen fraktet til Kripos' hovedkvarter på Bryn for et nytt avhør. I forkant hadde en kvinnelig avhørsekspert fulgt nøye med fra tilhørerbenken i tinghuset da den drapssiktede endret forklaring for første gang. Avhøret er ventet å bli svært omfattende, og skulle etter planen fortsette fra klokka 11 i dag og ut dagen.

Christiansen har tilstått overlagt drap, men påberopt seg nødverge. Til Kripos forteller hun at hun ble nødt til å drepe kjæresten i frykt for hva han kunne gjøre med henne i framtida. Bakgrunnen er påståtte voldshandlinger i forholdet. Disse hendelsene skal aldri ha blitt anmeldt til politiet.

- Det vil bli viktig for oss å finne ut hvor på skalaen en eventuell nødverge befinner seg, sier politiadvokat Rusdal.

Venner av både offeret og de siktede er rystet etter at stadig flere detaljer om forbrytelsen kommer fram.

- Vi som gikk på videregående med dem hadde en liten samling i går. Alle er i sjokk. Vi kjente dem som veldig snille jenter. Dette er mennesker som vi er veldig glade i, så dette er vanskelig. Vi støtter dem selvfølgelig ikke i det vi har gjort, men det gjør ikke at vi ikke fortsatt er glade i dem, sier en tidligere klassekamerat til Dagbladet.

- HJALP MED LIKET: Advokat Benedict de Vibe, her sammen med Kripos' avhørsleder etter fengslingsmøtet i Oslo tinghus, opplyser at den 22 år gamle venninna til Christiansen ennå nekter å ha noe med selve drapet å gjøre. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
- HJALP MED LIKET: Advokat Benedict de Vibe, her sammen med Kripos' avhørsleder etter fengslingsmøtet i Oslo tinghus, opplyser at den 22 år gamle venninna til Christiansen ennå nekter å ha noe med selve drapet å gjøre. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer