- Inngikk avtale med Toskas høyre hånd

For å få tilbake de stjålne maleriene «Skrik» og «Madonna».

KOM TIL RETTE: For å få de stjålne maleriene «Skrik» og «Madonna» tilbake, skal politiet ha inngått en avtale med Toskas høyre hånd.  
 Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
KOM TIL RETTE: For å få de stjålne maleriene «Skrik» og «Madonna» tilbake, skal politiet ha inngått en avtale med Toskas høyre hånd. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| For å få tilbake de stjålne maleriene «Skrik» og «Madonna», inngikk politiet en avtale med mannen som omtales som David Toskas høyre hånd.

Bildene kom til rette to år etter at de ble stjålet 22. august 2004. Det skjedde etter at politiet hadde inngått en avtale med kriminelle for å få bildene tilbake. Det viser et hemmelig dokument som TV 2 har fått tilgang til.

Ifølge TV-kanalen har politiet holdt avtalen hemmelig av frykt for liv og helse til sine egne tjenestemenn.

Mannen, som omtales som Skrue i det kriminelle miljøet, kan gjennom avtalen sikre seg en dusør på 4 millioner kroner. 

Anonym forsvarer

Opplysningene kommer fram i et dokument som er forfattet av advokat Geir Moldegård-Eriksen. Han ble oppnevnt som anonym forsvarer da Høyesterett skulle avgjøre om de tiltalte i Munch-saken skulle få se avtalen som førte til at bildene kom til rette.

I dokumentet kommer det fram at han støtter at navnet til «Skrue» holdes hemmelig. Han viser blant annet til at mannen ville se det som et løftebrudd fra politiet om hans rolle skulle bli gjort kjent.

Det skal blant annet være av frykt for represalier fra denne mannen at politiet ønsker å holde avtalen hemmelig.

Skade politiet

«Politiet vurderer det selv slik at det er stor sannsynlighet for at han vil ramme aktører i politi/påtalemyndighet om hans rolle i saken blir kjent. (...) Jeg har lagt vekt på at han flere ganger har blitt dømt for vold også mot offentlige tjenestemenn og at han er anmeldt en rekke ganger for overtredelse av våpenloven og trusler», skriver advokaten.

Ifølge TV 2 ønsker han ikke å kommentere opplysningene. Bjørn Hoen, som står tiltalt i lagmannsretten for å ha planlagt Munch-ranet, har flere ganger krevd å få se den hemmelige avtalen. Grunnen skal være at han mener at han er blitt ofret, mens bakmennene har gått fri.

(NTB)