Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Inngikk hestehandel med Kina om bord på Air Force One

Obama lot journalister og mannskap vente mens han hadde en time lang forsoningssamtale med Kinas president. Dette ble de enige om.

ET KVARTER FOR SENT: Litt forsinket på grunn av telefonsamtalen med Kinas president Hu Jintao, men omsider kom president Barack Obama ut av Air Force One da flyet landet på Andrews Air Force Base i Washington DC. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana/SCANPIX
ET KVARTER FOR SENT: Litt forsinket på grunn av telefonsamtalen med Kinas president Hu Jintao, men omsider kom president Barack Obama ut av Air Force One da flyet landet på Andrews Air Force Base i Washington DC. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): President Barack Obama lot i går pressen og alle de andre om bord på Air Force One vente i ekstra 15 minutter, fordi han måtte avslutte en time lang telefonsamtale med Kinas president Hu Jintao.

Den viktige samtalen fant sted etter at de to stormaktene har vært i gjennom en svært turbulent periode, med uenighet i spørsmål rundt USAs våpensalg til Taiwan, sanksjoner mot Iran og klimapolitikk.

I referatene fra telefonsamtalen som de respektive utenriksdepartementene har offentliggjort er kanskje de to viktigste stridsspørsmålene kun nevnt i runde formuleringer: Iran og den kunstig lave kinesiske valutaen.

Utsetter valutastrid
Likevel er det mye som tyder på at USA og Kina har staket ut kursen videre ved å inngå følgende hestehandel:

• Kinas president Hu Jintao har varslet at han vil delta på et internasjonalt toppmøte om atomsikkerhet i Washington 12. og 13. april. Det er en seier for Obama-administrasjonen som har atomnedrustning som en sentral del av utenrikspolitikken. Flere enn 40 nasjoner vil delta på toppmøtet.

• Nettopp fordi president Hu har varslet at han kommer til Washington, er det ventet at det amerikanske finansdepartementet ikke vil stemple Kina som valutamanipulator i rapporten som kommer 15. april. Å gjøre det, så tett opp mot president Hus besøk ville være å ydmyke Kina, mener eksperter.

- Det er usannsynlig at Kina ville gått med på Hus besøk, med mindre det var en uformell forsikring fra finansdepartementet om at Kina ikke umiddelbart ville få status som valutamanipulator, sier økonom Nicholas R. Lardy ved Peterson Institute for International Economics til The New York Times.

Men i Washington er Obama under et voldsomt press for å stanse det voksende handelsunderskuddet med Kina. I fjor var det på 181,4 milliarder dollar. Sett med amerikanske øyne skyldes dette gapet at kinesiske yuan holdes kunstig lav for å subsidiere kinesisk eksport og økonomisk vekst. De siste 20 månedene har Kina holdt valutaen på 6,83 per dollar, ifølge Bloomberg.

Delvis sanksjonssøtte• Samtalen mellom Obama og Hu fant sted knapt et døgn etter at Irans utsending for landets atomprogram, Saeed Jalili, landet i Beijing for å ha samtaler med Kinas utenriksminister Yang Jiechi.

Trolig for å få forsikringer om at Teheran fortsatt har en støttespiller i Kina.

Kina er en av Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer og har muligheten til å stanse innføringen av nye sanksjoner mot Iran. Iran er også en av Kinas viktigste leverandører av råolje.

Ifølge en diplomat med kjennskap til samtalene, er det ventet at Kina vil støtte amerikanernes forslag om å svarteliste iranske banker, innføre reiseforbud og fryse bankkontoer. Kina vil imidlertid ikke gå inn for svartelisting av iranske shippingselskaper, forbud mot våpenimport eller sanksjoner rettet mot olje- og gassektoren, melder nyhetsbyrået Reuters.

Vil roe nedProfessor i internasjonale studier, Zhu Feng, ved Beijing Universitetet, mener president Hu Jintaos Washington-besøk er et tegn på at de to stormaktene er i ferd med å legge uenighetene bak seg for å diskutere de politiske utfordringene de står overfor.

- Etter en periode med et spent og fiendtlig USA-Kina-forhold, vil begge parter foretrekke å roe ned situasjonen for å finne tilbake til et pragmatisk spor, sier professor Zhu til magasinet Time.

Kontroversen mellom USA og Kina startet da USAs planlagte våpensalg til Taiwan ble kunngjort i januar. Beijing svarte med å kalle USAs ambassadør inn på teppet, og innstilte alt militært samarbeid. Da hadde Kina allerede fått sterk kritikk for sin opptreden under klimatoppmøtet i København i desember.

Som svar på Kinas voldsomme reaksjon på våpensalget til Taiwan, ble Tibets åndelige leder Dalai Lama invitert til Det hvite hus. I tillegg til dette har også striden rundt den amerikanske internettgiganten Google bidratt til å bygge opp under det tradisjonelle fiendebildet.

Andre har imidlertid påpekt at den sterke ordbruken fra kinesernes side mer har vært et uttrykk for en stormakt som er på vei opp og fram, enn et uttrykk for reelt sinne over amerikanernes lenge planlagte våpensalg og Dalai Lamas besøk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!