Innhentes av fortida

Henry Kissinger ga grønt lys til drap i Argentina. Donald Rumsfeld dro til Irak for å forbedre USAs forhold til Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nåværende forsvarsminister i USA, Donald Rumsfeld, dro til Irak i 1984 med budskap om at USA ønsket et bedre forhold til Saddam Hussein på tross av hans bruk av kjemiske våpen.

Og i 1976 ga daværende utenriksminister i USA Henry Kissinger militærregimet i Argentina grønt lys til å fortsette «den skitne krigen», som til slutt trolig kostet 30000 menneskeliv.

Nå innhenter fortida dem begge - gjennom dokumenter som er frigitt under henvisning til offentlighetsloven i USA.

Dempe slaget

Rumsfeld var leder for et farmasøytisk selskap i 1984, og han fikk i oppdrag av daværende utenriksminister George P. Shultz å dra til Bagdad som ambassadør med et viktig budskap. USAs fordømmelse av Iraks bruk av kjemiske våpen var bare et prinsipielt standpunkt.

USAs høyeste prioritet var å hindre iransk seier i krigen mot Irak og å forbedre forholdet til regimet i Bagdad.

I all hemmelighet hjalp USA Irak med militær planlegging, og mer enn 60 etterretningsoffiserer fra USA deltok, skriver avisa New York Times.

Dette var Rumsfelds andre besøk i Irak. Under det første besøket i desember 1983 hadde han et møte med Saddam Hussein.

Under president Ronald Reagan hadde USA opplysninger om Iraks «nesten daglige» bruk av kjemiske våpen mot Iran og kurdiske opprørere. USA ble til slutt nødt til offentlig å fordømme dette, men Rumsfeld ble sendt til Bagdad for å dempe det diplomatiske slaget i ansiktet på Saddam.

Massemord

Etter det militære statskuppet i Argentina i 1976 satte sikkerhetsstyrkene i gang klappjakt på opposisjonelle som utviklet seg til et massemord.

Under et møte i Washington7. oktober 1976 sa daværende utenriksminister Kissinger til den gjestende argentinske utenriksministeren, admiral César Augusto Guzzetti: «Vi ønsker en stabil situasjon. Vi skal ikke skape unødvendige vanskeligheter for dere. Hvis dere kan bli ferdige før Kongressen kommer sammen igjen, desto bedre.»

Dette kommer fram av et nylig frigitt referat som ordrett gjengir samtalen mellom de to.

Kongressen i USA truet på denne tida med å innføre straffetiltak mot Argentina, på grunn av bruddene på menneskerettighetene under president og general Jorge Videla og hans junta.

Trengte pengehjelp

Argentina var avhengig av økonomisk og militær hjelp fra USA. Nå viser det seg at Kissinger ba juntaen i Buenos Aires om å skynde seg å drepe sine ekte og innbilte politiske motstandere før Kongressen fikk tid til å blande seg inn.

Militærstyret i Argentina varte fra 1976 til 1983, og særlig de første åra var blodige. Kissinger er allerede anmodet om å vitne om overgrepene etter militærkuppet i Chile i 1973.

Han drar ikke lenger utenlands, hevdes det, uten å drøfte det med sine advokater, av frykt for å bli arrestert.

AVSLØRT: Donald Rumsfeld.
AVSLØRT: Henry Kissinger.