Innhentet av humanismen

Legene som har undersøkt Agustin Pinochet, har ifølge den britiske innenriksministeren konkludert med at han ikke er i stand til å svare for torturanklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Etter en 15 måneder lang prosess, en enestående kombinasjon av politisk operette og folkerettslig tåspissdans, går det nå ubønnhørlig mot et historisk punktum for Chiles tidligere diktator, livstidssenatoren Augusto Pinochet. De fire legene som har undersøkt den aldrende eksdespoten, har ifølge den britiske innenriksministeren Jack Straw konkludert med at han ikke er i stand til å svare for torturanklagene fra den spanske dommeren Baltasar Garzsn. Trolig er Pinochet, som bærer hovedansvaret for de 17 mørkeste årene i Chiles nyere historie, i en mental tilstand der han ikke er i stand til å huske sine egne misgjerninger. Britiske medier kaller ham semisenil.
  • Reaksjonene på at Pinochet nå trolig blir fraktet hjem til Chile har vært sterke, både fra hans ofre og fra menneskerettighetsorganisasjoner. Dette er forståelig. Men det kritikerne ikke må glemme, dersom det virkelig er riktig at Pinochet ikke er i stand til å oppfatte hva som foregår rundt ham, er at det er i solid samsvar med grunnleggende rettsprinsipper at en mentalt syk og svekket person ikke kan stilles til rettslig ansvar, uansett hva han tidligere var tiltalt for. Derfor er det viktig at legenes vurderinger nå blir offentliggjort.
  • Det essensielle ved Pinochet-saken er for det første at han ble begjært utlevert av Spania, for det andre at han ble satt i husarrest i Storbritannia og for det tredje at britiske lovlorder har slått fast at tidligere statssjefer ikke nyter godt av straffrihet for forbrytelser mot menneskeheten. Alt dette har skapt alvorlig frykt blant andre av verdens mørke fyrster med blod på hendene.
  • Pinochet-saken har flyttet grenser i internasjonal humanitær rett. Statssjefers personlige ansvar er satt høyere enn tradisjonelle oppfatninger om suverene staters rett til ikke-innblanding i interne anliggender. Dette står fast, selv om Pinochet får reise hjem til solnedgangen i Chile. Kanskje ville det til og med ha vært et tilbakeslag for en ny internasjonal rettsorden dersom man i det godes tjeneste stilte en mentalt syk og slagrammet mann for retten.