Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Innhold er viktigere enn pris

- Minimumskvalitet er viktigere enn maksimumspris, mener lederen for SFO-nett. Møt ham på nettmøte nå!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ivar Haug mener diskusjonen om skolefritidsordningen handler mer om hva du faktisk får for pengene enn hva du betaler.

Han har vært glødende engasjert i SFO i mange år, og startet Nettverket for SFO i 1996. I dag er 1250 norske skoler med i nettverket.

- Nettverket ble startet på grunn av den nye læreplanen i 1997 da det ble bestemt av 6-åringene skulle inn i skolen. Da ble det sagt at skole og SFO til sammen skulle gi et minst like godt heldagstilbud som barnehage, sier Haug til Dagbladet.no.Les også: Brynjar (6) må betale 16500 mer enn Lene (8).
Barneombudet mener SFO-ordningen strider mot FNs barnekonvensjon

- Innhold viktigere enn pris

- Men slik ble det ikke. Det ble ikke stilt noen krav til SFO, og ikke gitt noe signal om hva man ønsker. Når kommunene da får hele ansvaret , så er det nødt å bli veldig store forskjeller. For det første blir det kommuneøkonomien som avgjør prisen. Likevel er prisforskjellene bare småtterier i forhold til forskjell i innhold, sier Haug.

Han mener diskusjonen om pris er mindre viktig enn diskusjonen om innhold.

- Her handler det om hva som skal være inni posen du kjøper. Hvis du kjøper gulrøtter har du gjerne tre valg: Den billigste posen til ti kroner, der noen gulrøtter er krokete og mindre vakre. Eller du kan kjøpe sorterte gulrøtter til rundt 15 kroner, der alle er like store og fine. Til sist kan du kjøpe de økologiske til 25 kroner. Her kan du selv velge kvalitet. Det kan du ikke i SFO. Spørsmålet er om folk får det de betaler for, sier Haug.

- Bør det være makspris på SFO?

ETTERLYSER DEBATT: Lederen for SFO-Nett, Ivar Haug, er opptatt av at SFO må være en integrert del av skoledagen. Foto: HENRIK BJØRNSSON/DAGBLADET
ETTERLYSER DEBATT: Lederen for SFO-Nett, Ivar Haug, er opptatt av at SFO må være en integrert del av skoledagen. Foto: HENRIK BJØRNSSON/DAGBLADET Vis mer

- Det er mye viktigere med minimumskvalitet enn maksimumspris. Men vi mener at SFO bør inngå som en del av det totale skoletilbudet - og da må det være gratis. Da må hele skoledagen ses på som en helhet, og inneholde både lek, fysisk aktivitet, sosial aktivitet og måltider.

Ingen krav

Han mener vi sårt trenger en diskusjon rundt hva SFO egentlig skal være - og hvem som skal jobbe der.

- Slik det er i dag har vi 430 forskjellige versjoner av SFO - like mange som vi har kommuner. Vi mener at SFO må ses som en del av den helhetlige skolegangen, selv om det er et frivillig tilbud. Derfor det være et visst krav til innhold. Jeg vil ikke si at SFO i dag er dårlig, men det er altfor tilfeldig, sier Haug.

Han mener det også er for tilfeldig hvem som jobber i SFO.

- Bare noen kommuner har krav til kompetanse hos de ansatte. Jeg tror jo foreldrene ville sette pris på at de som jobber med barna deres har kompetanse på barn.

Zapping i SFO

- Hva bør SFO inneholde?

image: - Innhold er viktigere enn pris

- SFO bør være både lek og læring, men leken må ikke knyttes opp til læringa. Det viktigste er at leken er barnas egen lek, ikke den leken som de voksne styrer. Danske forskere har funnet ut at SFO-barn utvikler strategier fordi de jages fra det ene til det andre. Derfor velger de aktiviteter som tar kort tid, og de fullfører ikke det de begynner med. Dermed preges leken av uro. Dette kalles zapping i SFO, sier Haug.

Jurist, journalist og pedagog Ivar Haug vil ikke gi noen skylda for at SFO har havnet mellom alle stoler.

- Her kunne alle regjeringer og partier gjort en bedre jobb. Alle har glemt løftet om at 6-åringene skulle få et minst like godt fulldagstilbud som de hadde i barnehagen. For selv om SFO er et fritidstilbud, så vil en god SFO bety et positivt bidrag til resultatene i skolen.

- Se for eksempel på barn med atferdsvansker, som får hjelp og oppfølging på skolen. Det får de ikke nødvendigvis i SFO. Dermed risikerer vi at alt det gode arbeidet brytes ned etter ti minutter. Slik kan vi ikke ha det, sier Ivar Haug.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media