Innkalt i retten: - Et svik

Erna Solberg er innkalt som vitne, men slipper å møte etter bistand fra Regjeringsadvokaten. Bård Hoksrud er skuffet over gamlesjefen.

VITNER IKKE: Regjeringsadvokaten har argumentert for at Erna Solberg skal slippe å vitne i saken. Foreløpig har de fått gjennomslag for argumentasjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VITNER IKKE: Regjeringsadvokaten har argumentert for at Erna Solberg skal slippe å vitne i saken. Foreløpig har de fått gjennomslag for argumentasjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går kunne Dagbladet avsløre at statsminister Erna Solberg (H) er stevnet som vitne i Salangen-Nyheter-redaktør Jon Henrik Larsens sak mot staten.

Statsministeren slipper likevel å vitne, etter å ha fått bistand fra Regjeringsadvokaten, kunne Dagbladet avsløre.

Solberg har tidligere gitt Larsen støtte i media, men sier nå at hun ikke har noe å melde i retten. Oslo tingrett peker blant annet på pandemien som årsak til at hun burde slippe å vitne. Larsens advokat påklaget beslutningen. Borgarting lagmannsrett forkastet anken.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Et svik

Frp-profil Bård Hoksrud er skuffet over sin gamle sjef.

- Jeg skjønner godt at Jon Henrik Larsen oppfatter dette som et svik fra Erna Solbergs side. Hun har uttalt seg kritisk mot kommunen i denne saken, men når rettssaken kommer, så vil hun plutselig ikke mene noe. Det er synd, sier Hoksrud til Dagbladet.

I Regjeringsadvokatens krav om avskjæring på Solbergs vegne heter det at «statsminister Solberg har opplyst at hun ikke har opplysninger om faktiske forhold av betydning for saken».

FORSTÅR: Bård Hoksrud (Frp) mener Erna Solberg burde stilt opp i retten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FORSTÅR: Bård Hoksrud (Frp) mener Erna Solberg burde stilt opp i retten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Jeg hadde stilt

Hoksrud er personlig engasjert i saken, og sier han hadde stilt som vitne.

- Selvsagt. Hvis jeg ble kalt inn, så hadde jeg stilt, sier Hoksrud.

Jon Henrik Larsen har siden 2019 kjempet mot Salangen kommunes avgjørelse om å omgjøre vedtaket som i over et tiår gjorde det mulig for ham å få hjelp på arbeidsplassen av sin brukerstyrte personlige assistent (BPA).

Larsen er 36 år gammel og har diagnosen autisme. Han har vært hundre prosent ufør siden han var 18 år gammel.

Han er også ansvarlig redaktør, eier og primus motor i lokalavisa Salangen-Nyheter, kjent for varme og lokale nyheter fra Salangen kommune i Troms. Larsens advokat sa at hans klient opplevde Solbergs oppførsel et svik, og Statsministerens kontor er forelagt disse opplysningene.

Forstår ikke unnskyldning

Bård Hoksrud stusser over påstanden om at pandemien gjør det vanskelig for henne å vitne.

- Det er ganske spesielt når vi ser at samfunnet er i ferd med å normalisere seg. I tillegg driver hun jo valgkamp nå, hun reiser land og strand rundt. Pandemien stopper henne ikke i å gjøre det, sier Hoksrud.

- Jeg mener staten bør kunne se på regelverket i denne saken. Hver enkelt bør ha stor styringsrett over hva deres brukerstyrte personlige assistent skal brukes til, legger han til.

- Skal virkelig statsråder møte opp i rettssakene til gud og hvermann?

- Jeg forstår det argumentet. Det kan bli mange rettssaker dersom man alltid skal stille opp, men dette er en sak med en lang forhistorie, og uttalelser fra Erna Solberg. Hun uttalte seg i saken som statsminister. Det forsterker plikten hennes, slik jeg ser det.

- Vi politikere vil jo hjelpe folk i hverdagen. Det bør i alle fall være motivasjonen man har, og har har statsministeren en mulighet til å stille opp for noen som behøver det, sier Hoksrud videre.

Svar fra SMK

Statsministerens kontor er sier det er trist at Larsen har havnet i konflikt med kommunen.

- Statsministeren har møtt Jon Henrik Larsen flere ganger og er imponert over jobben han gjør med Salangen-Nyheter. Det er veldig trist at Jon Henrik har havnet i konflikt med kommunene om sitt oppfølgingstilbud.

Det skriver statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor i en e-post til Dagbladet.

- Og vi håpet i det lengste at det skulle løse seg mellom partene. Men verken Statsministerens kontor eller statsministeren har opplysninger om faktiske forhold av betydning for de spørsmålene tingretten skal ta stilling til, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer