Innkasserte storseier

Bare åtte dager før valget, i en heseblesende valgkampinnspurt, får Donald Trump seieren som blir sett på som Demokratenes store skrekk.

GODKJENT: Amy Coney Barrett ble natt til tirsdag 27. oktober feiret i Det hvite hus etter at hun ble godkjent som ny høyesterettsdommer i Senatet i USA. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LITITZ, PENNSYLVANIA (Dagbladet): Neste tirsdag går amerikanerne til valgurnene i presidentvalget. 60 millioner mennesker har allerede forhåndsstemt, totalt forhåndsstemte 47 millioner i 2016, og flere tror det høye tallet også er et frampek mot rekordstor valgdeltakelse neste tirsdag.

Demokratene leder stort på antall som har forhåndsstemt via post. Samtidig prøver Republikanernes presidentkandidat Donald Trump nå å mobilisere alt han kan før valgdagen.

TURNÉ: Trump på vei ut av Det hvite hus mandag morgen. Han driver i dag intens valgkamp i Pennsylvania. Foto: Tasos Katopodis/Getty Images/AFP/NTB
TURNÉ: Trump på vei ut av Det hvite hus mandag morgen. Han driver i dag intens valgkamp i Pennsylvania. Foto: Tasos Katopodis/Getty Images/AFP/NTB Vis mer

Presidenten driver en intens valgkamp på kryss og tvers av delstater som ofte innebærer tre folkemøter i løpet av én dag. I dag er intet unntak. Trump skal holde folkemøter i Allentown, Lititz og Martinsburg i den viktige vippestaten Pennsylvania.

Viktig vippestat

Nå handler alt om å mobilisere og engasjere. Trump sliter mot Joe Biden på meningsmålingene og ligger under med 8,3 prosentpoeng på målingene nasjonalt.

Trump vant Pennsylvania knepent mot Hillary Clinton i 2016, men sliter fryktelig på målingene her den siste uka før valget. Biden har siden i sommer hatt en ledelse på mellom 4 og 7 prosentpoeng, noe Trump ikke har klart å knappe inn de siste ukene.

TRUMPS MUR?: Ikke helt. Dette er Trumps «luremur». Video: Emilie Rydning og Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Spørsmålet er om en intens turné her i delstaten nå kan snu på det, og om han kan kapitalisere på en stor politisk seier.

Samtidig som Trump besøker Pennsylvania, stemte nemlig Senatet natt til tirsdag norsk tid over presidentens kandidat til Høyesterett, Amy Coney Barrett (48).

Kan sette rekord

Mandagens avstemning i Senatet førte til at Barrett blir godkjent som høyesterettsdommer bare åtte dager før valget. 52-48 senatorer stemte for henne, selv om Demokratene har gjort desperate forsøk på hale ut for avstemningen.

GOD DEBATT: Mindre krangling og mer poltikk var innholdet i den siste debatten mellom Trump og Biden. Video: AP Vis mer

Gjennom hele søndagen, natt til mandag og mandag har Demokratene holdt taler i protest mot Coney Barrett, men avstemningen vil trolig skje en gang etter 00.30 natt til tirsdag norsk tid.

Det har aldri tidligere skjedd at en høyesterettsdommer er blitt utnevnt så tett opp til et valg, noe som har fått Demokratene til å protestere kraftig. De mener det er vinneren av valget 3. november som må nominere dommeren som skal fylle den ledige plassen.

BLIR DOMMER: Mandag kveld i USA vil Amy Coney Barrett (48) bli utnevnt som ny høyesterettsdommer på livstid i USA etter en rask høring. Det skjer bare åtte dager før valget, og får Demkoratene til å rase. Foto: JIM LO SCALZO / POOL / AFP/NTB
BLIR DOMMER: Mandag kveld i USA vil Amy Coney Barrett (48) bli utnevnt som ny høyesterettsdommer på livstid i USA etter en rask høring. Det skjer bare åtte dager før valget, og får Demkoratene til å rase. Foto: JIM LO SCALZO / POOL / AFP/NTB Vis mer

Demokratenes skrekk

I stedet blir det en seier for Donald Trump og Republikanerne. Verdikonservative Coney Barrett (48) vil bli valgt til plassen på livstid.

Trump har allerede utnevnt de to dommerne Neil Gorsuch (53) og Brett Kavanaugh (55) og ved Barretts inntreden vil USAs høyesterett få et konservativt flertall på 6-3.

OPPSUMMERT: Se høydepunktene fra den siste presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden. Video: AP Vis mer

Å fylle opp Høyesterett med konservative dommere var et av Trumps klare valgløfter i 2016 og et av få han virkelig har levd opp til. Tilfeldighetene har også virket til Trumps fordel på grunn av tidligere dommeres dødsfall og på grunn av Republikanernes flertall i Senatet.

Demokratene frykter for en innskrenking i blant annet homofiles og kvinners rettigheter som følge av flertallet, og at konsekvensene av utnevnelsene kan bli langvarige. Demokratene er både triste og rasende over utnevnelsen.

Jubler

Republikanerne jubler, og ser på utnevnelsen som en stor seier.

- Vi har gjort et svært viktig bidrag til dette landets framtid. Mye av det vi har gjort de siste fire åra kan bli gjort om på før eller siden. Dette får de ikke gjort noe med på lenge, sier Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell ifølge New York Times.

På Donald Trumps velgermøter har utnevnelsen av ny høyesterettsdommer vært et viktig tema. Trump-velgere kommer stadig med kamprop om «fyll det setet», og presidenten mottar alltid hyllest når han tar opp sine politiske triumfer.

Trump kommer trolig til å feire det nok en gang her i Lititz i ettermiddag - så er spørsmålet om det kan mobilisere velgerne.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer