Coronapasienter:

Innlagt fire ganger så lenge

316 coronapasienter var innlagt på sykehus torsdag. En ny rapport fra Helsedirektoratet viser hvor krevende disse pasientene er for helsevesenet.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Drøye to måneder etter at Bent Høie brettet sammen tommestokken, fjernet metersregelen og åpnet samfunnet, måtte den nye helseministeren Ingvild Kjerkol stenge ned deler av samfunnet igjen 7. desember.

En ny faglig vurdering fra Helsedirektoratet viser at 30 prosent av intensivpasienter på norske sykehus er coronapasienter.

I tillegg ligger de i gjennomsnitt innlagt i fire ganger så lang tid, og kan kreve flere intensivsykepleiere samtidig.

- Forskjellen mellom nå og tidligere, er at de innlagte covid-19-pasientene kommer i tillegg til de andre intensivpasientene. Egentlig er det fullt av vanlige pasienter på sykehusene som ikke har covid-19, og så kommer covid-19-pasientene i tillegg, sier assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad.

30 prosent coronapasienter

I flere uker har overleger og sykepleiere ved intensivavdelinger på norske sykehus varslet om sprengt kapasitet.

Folkehelseinstituttets tall viser at det ble registrert over 25 000 nye smittetilfeller i forrige uke. Det er det høyeste antallet i løpet av hele pandemien.

Nakstad har forklart at vi nå også har rekordhøye dødstall som følge av covid-19.

- Tallet ligger faktisk opp mot sju dødsfall per dag, og så høye tall har vi ikke hatt siden pandemien startet i Norge, sier Nakstad.

Fra og med midnatt 9. desember innføres nasjonale anbefalinger og regler som omhandler blant annet avstand, sosial kontakt, arrangement og skjenking på serveringssteder.

NYE TILTAK: Regeringen holdt pressekonferanse om de nye nasjonale corona-tiltakene. Video: NTB. Vis mer

Helsedirektoratets rapport viser til at coronainnleggelser fortsetter å øke. Torsdag var 316 coronapasienter innlagt på norske sykehus. 103 av dem er på intensivavdeling, og 50 får respiratorbehandling.

Samlet sett utgjør coronapasienter rundt tre prosent av alle pasienter på norske sykehus, og 30 prosent av intensivpasienter.

Pasienter innlagt med corona er mer ressurskrevende enn andre typer pasienter innlagt på sykehus og intensiv, da coronapasienter krever økte ressurser på lokaler, utstyr og personell.

I det faglige grunnlaget kommer det blant annet fram at de sykeste coronapasientene på respirator må snus regelmessig fra ryggleie til mageleie.

Det krever fire til seks helsepersonell med spesialkompetanse samtidig.

Klinikkleder for akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS), Øyvind Skraastad, forteller at pasienter som utvikler lungebetennelse og lungesvikt kan bli liggende på intensivavdeling lenge.

Det stemmer med Helsedirektoratets rapport, der det kommer fram at median liggetid på intensivavdeling er rundt åtte dager for coronapasienter. For andre intensivpasienter ligger samme tall på to.

Det fører til at det kan hope seg opp på intensivavdelingene med coronapasienter som må bli værende over lengre tid.

I tillegg har en høy andel av coronapasientene behov for langvarig og omfattende rehabilitering etter sykdomsforløpet, ifølge rapporten.

81 prosent av intensivpasienter med corona har fått respiratorbehandling i Norge, ifølge Helsedirektoratet.

Sammenliknet med andre intensivpasienter har coronapasienter i tillegg åtte ganger lenger respiratortid.

Utsetter operasjoner

Nakstad forklarer til Dagbladet at det går hardt ut over sykehusets drift at antallet innlagte coronapasienter er så høyt.

Dette bekrefter klinikkleder Skraastad.

På OUS har de tatt ned mye planlagt kirurgi. Dette var et tiltak som ble satt inn allerede tidligere i høst på grunn av RS-epidemien, men som fortsatt må praktiseres grunnet antallet coronainnleggelser.

- Nedtrekk treffer hele sykehusets virksomhet. Vi gjør vårt ytterste for å skåne kreftkirurgi og kirurgi til barn. Det har vi klart hele pandemien, sier Skraastad.

Han legger til at det er hensiktsmessig om folk flest er forsiktige for å hjelpe til med å lette på kapasiteten i helsevesenet.

Skraastad sier det er spesielt viktig at bilister kjører forsiktig på glatte veier for å unngå ulykker.

- Skjerpede skjenkebestemmelser kan også lette på kapasiteten for norske sykehus fordi vi daglig har innleggelser for skader i alkoholpåvirket tilstand. Dette reduseres når folk holder seg mer hjemme, sier klinikklederen.

Ligger rett under maksgrensa

Skraastad mener det er for tidlig å avgjøre om tiltakene som er innført i samfunnet er effektive nok, da man ikke har nok informasjon om omikron foreløpig. Han er derimot klar på at intensivkapasiteten i norske sykehus har vært for dårlig i lang tid.

Han er bekymret for framtidas rekruttering av nye sykepleiere og leger i intensivjobb dersom det ikke blir bedring.

- Vi kan ikke ligge rett under kapasitetssmaks. Det uroer meg mer enn en akutt virussituasjon.

Legen ber folk huske at intensivkapasiteten handler om samfunnssikkerhet.

- Intensivberedskap må vi ha - det er livreddende og må være på plass. Det er tilstrekkelig å peke på 22. juli, leirras i Gjerdrum, livstruende vold i Kongsberg eller grottefest ved Lovisenberg, sier Skraastad.

- Vi har ansatte som har jobbet veldig mye veldig lenge. De har en tålegrense, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer