Innlagt med legionella i Drammen

Drammenskvinne behandles for dødsbakterien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Legionella-epidemien på Østlandet vokser stadig i omfang. Så langt er over 30 mennesker i Østfold diagnostisert med den fryktede bakterien. Fem av disse er døde.Nå er også en kvinne fra drammensdistriktet bekreftet smittet. Kvinnen er innlagt på Sykehuset Buskerud, der hun behandles for legionellasmitte.

- Hun hadde en lungeinfeksjon, og testet positivt på legionella, sier klinikksjef og avdelingsoverlege Einar Huseby ved medisinsk avdeling på Sykehuset Buskerud til Dagbladet.no.

Den middelaldrende kvinnen er hjemmehørende i en kommune som sogner til sykehuset. Tilstanden hennes betegnes ifølge lokalavisa Drammens Tidende som stabil og «ikke alvorlig».


Smittet i Østfold

Kvinnen ble lagt inn på sykehus i går. Ifølge Huseby har hun etter all sannsynlighet pådratt seg smitten under et opphold i Østfold.

- Hun var på på et dagsbesøk til Fredrikstad for en tid tilbake. Noen dager seinere ble hun syk. Det utviklet seg over noen dager, og hun kom til oss i går, sier avdelingsoverlege Huseby til Dagbladet.no.

På grunn av legionellasmittens vanlige inkubasjonstid, og det faktum at kvinnen har oppholdt seg i Fredrikstad i perioden, gjør sykehuset sikre på at hun er blitt smittet i Østfold.

- Det er overveiende sannsynlig at hun ble smittet i Fredrikstad. Det er svært lite sannsynlig at vi har et nytt, uavhengig smittetilfelle her, selv om man ikke kan avvise det, sier Huseby.

BEHANDLES FOR LEGIONELLA: Kvinnen fra drammensdistriktet behandles her på Sykehuset Buskerud. Arkivfoto: TRULS BREKKE
BEHANDLES FOR LEGIONELLA: Kvinnen fra drammensdistriktet behandles her på Sykehuset Buskerud. Arkivfoto: TRULS BREKKE Vis mer

Epidemi

Legionellasmitten i Fredrikstad og Sarpsborg er det mest omfattende utbruddet siden sju mennesker døde av legionærsyken i Stavanger i 2001. Bare siden i går kveld har  Sykehuset Østfold tatt imot seks nye pasienter som kan være smittet.

Sykehuset må nå be andre sykehuser om hjelp og avlasting for å kunne hanskes med det voldsomme omfanget.

- Vi får en formell henvendelse om å hjelpe til i løpet av dagen, sier  Einar Huseby ved Sykehuset Buskerud.

- Vi vil tilby å hjelpe, og må løpende vurdere hva vi kan tilby.


Desperat smittejakt

I øyeblikket jobber smittejegerne på spreng for å finne dødsbakterienes utgangspunkt i Østfold.

Folkehelseinstituttet leder jakten på dødsbakterien, sammen med nærmere 40 personer fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Sarpsborg og Fredrikstad kommune, samt to miljøhygenikere fra Stavanger kommune. På grunn av omfanget hviler hovedmistanken på kjøletårn i distriktet, men foreløpig vet man ikke hvor eller hvilket.

- Arbeidet er utrolig vanskelig. Erfaringer fra tidligere utbrudd viser at det ofte er kjøletårn som er kilden til smitten. Men vi har ikke mistanke til et spesielt kjøletårn, det er mange mulige løsninger, sier avdelingsdirektør og overlege Preben Aavitsland i Folkehelsa til Dagbladet.

- Katastrofe

I Stavanger i 2001 viste det seg at et kjøletårn ved et hotell var smittekilden. Smittejegerne i Østfold har ikke stort håp om å finne kilden i det hele tatt.

- Jeg har dessverre ikke det, sier Aavitsland til Dagbladet.

Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen kom i dag til Sykehuset Østfold for å møte sykehusets ledelse og pasienter. Overfor det ventende presseoppbudet betegnet han epidemien som «en katastrofe».

- Det som gjør meg urolig er at vi fortsatt ikke har funnet smittekilden, sa Gabrielsen til  NRK.