En mann i Spania er innlagt på sykehus med hemoragisk krimfeber etter å ha blitt bitt av en flått.
Det skriver den britiske avisa The Independent.
- Har et flåttbitt
Pasienten skal først ha blitt innlagt på et lokalt sykehus i den spanske byen Leon. Seinere ble han flyttet med militærfly til et annet sykehus, opplyste den spanske forsvarsministeren torsdag.
- Han har et flåttbitt, og er stabil tross det alvorlige kliniske bildet som denne sykdommen medfører, skal helsemyndigheter i Castile og Leon-regionen ha sagt i en pressemelding, gjengitt av The Independent.

Advarer om livsfarlig badetilstand
Sykdommen kalles også Krim-Kongo hemoragisk feber, og kan ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) opptre hos mennesker som sporadiske tilfeller - eller ved mindre lokaliserte utbrudd.
Hemoragisk krimfeber forårsakes av Crimean-Congo HF-viruset (CCHFV), og viruset forekommer gjerne hos småvilt og fugler.
20 til 30 prosent dødelighet
Personer som blir smittet med hemoragisk krimfeber begynner å vise symptomer innen én til ni dager.
- Sykdommen utvikler seg raskt med feber, muskelsmerter, hodepine, svimmelhet, såre øyne og lysskyhet. Seinere symptomer er magesmerter, psykiske reaksjoner og blødninger under huden og fra kroppens ulike åpninger, opplyser FHI.

12-åringens nattesvette var dødelig sykdom
Sykdommen har en dødelighet på mellom 20 og 30 prosent.
- Viruset overføres til mennesker gjennom flåttbitt, hovedsakelig flåtten Hyalomma marginatum (jaktflått, journ.anm.), skriver FHI.
Smitte mellom mennesker har også forekommet, ifølge Helsebiblioteket.
Jaktflåtten skiller seg fra vanlig flått ved at den er tre ganger så stor som vanlig skogflått, og den «løper etter» byttet sitt.
Funnet i Norge
Jaktflått ble i 2021 påvist i Norge, på en hest i Vestby kommune. Nylig er den også funnet i Sverige. Det skriver nettstedet Flåttsenteret.
Rapporter fra Europa tyder på at jaktflått er i ferd med å spre seg nordover. Ingen vet hvordan hesten i Vestby kommune har fått på seg flåtten.
Seniorforsker for skadedyrkontroll hos FHI, Arnulf Soleng, har tidligere fortalt Dagbladet at jaktflåtten ikke er noe problem i Norge per dags dato.
- Slik klimaet er i Norge, kan ikke jaktflåtten danne levedyktige bestander her, sier Soleng til Dagbladet.

Advarer om dødelig neseblod-sykdom
Flåttsenteret viser heller ikke bekymring for jaktflåtten.
- Vi er ikke bekymret, og jeg synes det er unødvendig å spekulere i det. Vi er mer opptatt av skogflåtten som er mer vanlig i Norge, og hva slags sykdommer den kan føre til, sa Randi Eikeland til Dagbladet.
- Det er større sjanse for at du får multiresistente bakterier hvis du er på et sykehus i utlandet, enn for å bli bitt av jaktflått, la hun til.
- Kraftige blødninger og høy dødelighet
Hemoragisk feber er også kjent som blødningsfeber på folkemunne.
- Hemoragiske feber er en samlebetegnelse på ulike virusinfeksjoner som oftest ikke er beslektede og som gir karakteristiske symptomer med kraftige blødninger og høy dødelighet, skriver FHI.
Det finnes fire familier av RNA-virus som forårsaker de viktigste typene av blødningsfeber: Arenaviridae, Bunyaviridae, Filoviridae og Flaviviridae.
Et annet kjent virus som kan forårsake blødningsfeber, er det såkalte marburgviruset som nylig ble påvist i Ghana for aller første gang.
I forbindelse med ebolautbruddet i Vest-Afrika i 2014, ble en norsk helsearbeider som jobbet i området smittet med ebolaviruset.
Det er ikke rapportert andre tilfeller av hemoragisk feber i Norge, skriver FHI.