Innlagt på sykehus

Sara Svensson innlagt på sykehus. Presset er blitt for stort før dommen faller klokka 14 i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Dagbladet.no følger saken. Dommen faller klokka 14.

  (Dagbladet.no): Den 27 år gamle barnepiken Sara Svenson, som har innrømmet å ha drept pastor Helge Fossmos kone og ha skutt nabomannen Daniel Linde, er så psykisk nedbrutt at hun er innlagt på sykehus.

  Klokka 14 i dag faller dommen i Knutby-saken, men verken pastoren eller barnepiken vil være til stede når dommen leses opp.

  Spesialister


  Svensson er innlagt på den rettspsykiatriske regionsklinikken i Vadstena i vestre Östergötland i Sverige, skriver Aftonbladet.se

  Hun befinner seg på en avdeling med spesialkompetanse som behandler personer med alvorlige psykiske problemer knyttet til kriminalitet.

  Hun behandles av et team som tar seg av tilsammen 14 pasienter, der tre av dem er kvinner, skriver den svenske avisa.

  Sara Svensson har sittet i varetekt på forskjellige sykehus siden hun ble pågrepet, men i dag ble hun innskrevet som pasient.

  Mediepåvirkning


  Pastor Helge Fossmos forsvarer er pessimistisk på vegne av sin klient foran dagens domsavsigelse.

  - Jeg tror retten forsøker å se bort fra all mulig omtale utenfor rettslokalet, men jeg er urolig for at det bildet som er skapt av min klient i mediene, som en forkastelig person, har påvirket retten negativt.

  Rettens medlemmer er jo bare mennesker de også, sier advokat Ola Nordström, og peker på den massive omtalen saken har fått både i norske og svenske medier.

  Utallige spaltemetere er skrevet, og TV-selskapene har laget dokumentarer om miljøet rundt den lille pinsemenigheten i Knutby.

  Omfattende tiltale


  Den norskfødte tidligere pastoren i menigheten, Helge Fossmo, og hans elskerinne Sara Svensson (27), står tiltalt i saken. Fossmo er tiltalt for å ha drept sin første kone Helene desember 1999, og for å ha påvirket Sara Svensson til å drepe hans andre kone, Alexandra Fossmo (23), 10. januar i år.

  I tillegg er Helge Fossmo tiltalt for å ha påvirket Svensson til å skadeskyte naboen Daniel Linde (30) samme natt og for å ha påvirket henne til et drapsforsøk på Alexandra Fossmo i november 2003. Svensson er kommet med en uforbeholden tilståelse.

  Negative eksperter


  - Hadde jeg visst det jeg vet nå om hvor mye oppmerksomhet denne saken skulle få, hadde jeg neppe tatt den. Det mest negative har vært alle eksperter og advokatkolleger som er kommet til orde med sine synspunkter, uten å kjenne helheten i saken, sier Svenssons forsvarer, advokat Christer Søderberg.

  Han tror imidlertid at retten klarer å distansere seg fra alt som er blitt skrevet og sagt om saken utenfor rettssalen.

  Heller ikke påtalemyndigheten legger skjul på at Knutby-saken har vært spesiell. Aktor Elin Blank har tidligere sagt at saken har vært ekstraordinært krevende, både ressursmessig og mentalt for dem som har arbeidet med saken.

  Hun regner med at dette bare er første runde og er forberedt på at saken trolig vil bli anket videre i rettssystemet.

  Livsvarig fengsel


  Blank har lagt ned påstand om livsvarig fengsel både for Helge Fossmo og Sara Svensson. Fossmos forsvarer, Ola Nordström, krever imidlertid at hans klient blir frikjent. De rettspsykiatriske undersøkelsene har vist at Svensson lider av en alvorlig psykisk forstyrrelse.

  - Det mest sannsynlige er at hun blir dømt til behandling. Noe annet ville være en overraskelse, og med all sannsynlighet føre til at vi anker dommen, sier Søderberg.

  Også Nordström forteller at hans klient, Helge Fossmo, forsøker å forberede seg på neste rettsinstans.

  Uvanlig komplisert


  - Han er sliten og engstelig og forstår at han kan bli dømt, men forsøker å se fram mot neste runde, sier Nordström.

  Helge Fossmo og Sara Svensson har begge sittet i varetekt fram til domsavsigelsen.

  Når dommen faller i Uppsala tingrett fredag er det er det tre uker siden prosedyrene ble avsluttet. Det er en uke senere enn vanlig i svensk rett.

  - Dette er en komplisert sak med mange forhold som det må tas stilling til, sa dommer Erik Lempert da han besluttet tidspunkt for domsavsigelsen. Les mer i Expressen.

- REDD HAN BLIR DØMT: Pastor Helge Fossmo.