Innleder den 16. sanksjonsrunden mot Syria

EU reagerer kraftig på nedskyting av fly.

SØK: Tyrkisk kystvakt søker her etter militærflyet som ble skutt ned av syriske styrker. Foto: AP
SØK: Tyrkisk kystvakt søker her etter militærflyet som ble skutt ned av syriske styrker. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU gjør et forsøk på å stramme grepet om Syria ved å innføre enda en runde med sanksjoner mot regimet etter landets nedskyting av et tyrkisk militærfly.

- Nedskytingen av det tyrkiske flyet var fullstendig uakseptabelt, sa Frankrikes utenriksminister, Laurent Fabius, ved starten av EUs utenriksministermøte mandag.

- Flyet var ubevæpnet og på en rutineflyging. Det ble ikke gitt noen advarsler, legger han til.

16. sanksjonsrunde De nye sanksjonene, som skal vedtas senere mandag, blir den 16. runden med EU-sanksjoner mot Syria. Sanksjonene rettes mot seks selskaper. I tillegg forlenges en våpenembargo, opplyser diplomatkilder.

Tyrkia samler tirsdag sine allierte i NATO for å redegjøre for nedskytingen, som skjedde fredag. Samtidig advarer landet Syria mot å utfordre tyrkerne militært.

Beslutningen om å kalle inn NATO-kollegaene til diskusjoner viser at Tyrkia ønsker en diplomatisk løsning, fremfor å gå til militære mottiltak, skriver BBC.

- Bekymringsfull - Syrias nedskyting av et tyrkisk militærfly er en bekymringsfull utvikling i en region der enkelthendelser kan antenne store konflikter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Flere land i regionen ber nå både tyrkere og syrere om å besinne seg. Blant annet Irak er nå bekymret for at konflikten i Syria skal spre seg til nabolandene.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu sier flyet ble skutt ned i internasjonalt luftrom, mens Syria sier det ble skutt ned fordi det krenket syrisk luftrom.

- Lytte Tyrkia innrømmer at flyet kan ha vært innom syrisk territorium mens det var på et fredelig oppdrag for å teste et radarsystem, men at det var i internasjonalt luftrom da det ble skutt ned.

Tirsdag vil Norge lytte til hva Tyrkia har å fortelle sine allierte i NATO.

- Vi er alliert med Tyrkia, vil lytte til dem og har løpende kontakt med dem. Så får vi vurdere saken derfra, sier Støre, som understreker at man ikke er i en situasjon der Tyrkia har bedt om hjelp.

(NTB)