Omikron i Sør-Afrika:

Innleggelsestallene eksploderer

Den siste måneden har antall sykehusinnleggelser økt med nesten 400 prosent i Sør-Afrikas omikron-hotspot.

KRAFTIG ØKNING: Innleggelsene i Sør-Afrika har økt kraftig den siste tida. Foto: Shutterstock / NTB
KRAFTIG ØKNING: Innleggelsene i Sør-Afrika har økt kraftig den siste tida. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Sør-Afrika er blant landene som den siste tida har hatt coronaviruset under kontroll. I starten av november registrerte landet det laveste smittetrykket siden pandemiens start.

I slutten av måneden ble imidlertid situasjonen snudd på hodet, da den nye mutasjonen omikron ble oppdaget.

Siden har smittetallene skutt i været, og ekspertene mener at det er en høy sannsynlighet for at mange av smittetilfellene er knyttet til den nye varianten, skriver Sky News.

400 prosent innleggelses-økning

Inntil nylig har Sør-Afrika registrert rundt 300 daglige smittetilfeller – et tall som søndag var på hele 3220, ifølge The Wall Street Journal.

Smittesituasjonen har også satt fart på sykehusinnleggelsene. De siste fire ukene har de nasjonale innleggelsestallene økt med 63 prosent. I Gauteng alene, landets mest folkerike provins, har innleggelsene økt med nesten 400 prosent den siste måneden – fra 120 første uka i november til 580 forrige uke, skriver NBC.

Folkehelsespesialist Waasila Jassat sier at den enorme økningen i Gauteng-provinsen har skjedd på kort tid, men understreker at innleggelsestallene ligger på samme nivå som under tidligere smittebølger.

Det er fortsatt mye som ikke er kjent med den nye varianten, deriblant hvor smittsom og farlig den er. Til tross for at Sør-Afrika har registrert en kraftig økning i både smittetilfeller og antall innleggelser den siste tida, er det foreløpig ikke bekreftet hvorvidt dette skyldes framveksten av den nye mutanten.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

Global risiko

WHO betegner den nye coronavarianten omikron som en bekymringsvariant som kan utgjøre svært høy global risiko. Forskere er bekymret for at det muterte viruset skal smitte raskere, og at vaksiner ikke er like effektive.

- Omikron har et antall spike-mutasjoner som er uten sidestykke, hvorav noen er svært bekymringsfulle med tanke på deres potensielle innvirkning på pandemiens utvikling, skriver WHO.

De siste dagene har omikron også blitt påvist i Europa, blant annet i Storbritannia, Tyskland, Nederland, Finland, Danmark og Sverige. Varianten er foreløpig ikke påvist i Norge, men FHI utelukker ikke at varianten allerede kan være i landet, uten at den er påvist.

Tirsdag klokka 12 vil regjeringen holde pressekonferanse om coronasituasjonen, der det er varslet at de vil legge fram nye tiltak for å holde omikron på avstand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer