DØDE I LUFTANGREP: Muhammad Waseem Maaz var ifølge kollegaen Hatem Aleppos mest kvalifiserte barnelege. På torsdag døde han og 27 andre i et luftangrep. FOTO: THE SYRIA CAMPAIGN
DØDE I LUFTANGREP: Muhammad Waseem Maaz var ifølge kollegaen Hatem Aleppos mest kvalifiserte barnelege. På torsdag døde han og 27 andre i et luftangrep. FOTO: THE SYRIA CAMPAIGNVis mer

Innlegget som rører verden: Aleppos fremste barnelege ble drept dager etter at han beskyttet nyfødte mot bomber

Over 250 mennesker drept i den syriske byen de siste ni dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Kjære venner. Jeg er dr Hatem, direktør på barnesykehuset i Aleppo».

Slik starter et Facebook-innlegg som de siste dagene har vekket sterke reaksjoner over hele verden.

Hatem jobber på et sykehus i Aleppo i Syria som torsdag ble rammet av et luftangrep. I tillegg til 27 barn og andre ansatte, døde også Hatems venn og kollega Muhammad Waseem Maaz.

250 drept de siste ni dagene «Vennen min Dr Muhammas Waseem Maaz (på bildet), byens mest kvalifiserte barnelege, ble drept i angrepet. Han pleide å jobbe på barnesykehuset på dagtid for så å jobbe på akutten på Al Quds-sykehuset om natta», fortsetter Hatem i innlegget sitt.

Reuters skriver at en amerikansk tjenestemann i ettertid uttalte at det var syriske myndigheter som stod bak angrepet.

Torsdag ble den sjette dagen med luftangrep for innbyggerne i Aleppo. Angrepene som styres av henholdsvis opposisjonen og regimet, skal de siste ni dagene ha tatt livet av over 250 personer, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Av disse skal 80 stykker være kvinner og barn.

- Livredde for at det skal rase «Dr Maaz og jeg pleide å bruke seks timer om dagen sammen. Han var vennlig, snill og pleide å spøke mye med de andre ansatte. Han var den herligste legen på sykehuset vårt», skriver Hatem.

I midten av april ble det klart at de pågående angrepene førte til brudd i fredsforhandlingene i Syria.

- Nå er vi livredde for at det igjen skal rase på alle kanter. Dette skjer i et klima hvor grensene stenges fra Norge i nord til Tyrkia i sør. Samtidig er situasjonen fortsatt fortvilt i Syria og den kan bli, igjen, mye verre. Framgangen vi har hatt den siste tida kan gå tapt, sa Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FNs spesialutsending til Syria når det gjelder humanitær bistand, til Dagbladet i april.

En midlertidlig våpenhvile ble forsøkt inngått i slutten av februar, med støtte fra både USA og Russland. Våpenstillstanden viste relativt gode resultater i dagene som fulgte, selv om de første angrepene startet igjen bare to døgn senere.

Skulle besøke familien «Jeg er i Tyrkia nå og han skulle besøke familien sin her etter at jeg hadde reist tilbake til Aleppo. Han hadde ikke sett dem på fire måneder».

Sykehusangrepet forrige torsdag vekket internasjonale reaksjoner. Det amerikanske utenriksdepartementet beskrev angrepet som «forkastelig» og oppfordret Russland til å bruke makten sin til å få syriske myndigheter til å stoppe angrepene, skriver Reuters.

Al-Quds-sykehuset blir støttet av Leger Uten Grenser.

- Leger Uten Grenser fordømmer kategorisk denne forferdelige målrettede bombingen av enda et sykehus i Syria, sier lege Morten Rostrup, i et innlegg publisert på organisasjonens hjemmeside.

Han omtaler videre Al-Quds som et livsviktig sykehus i den sønderbombede byen, blant annet fordi de spesialiserer seg på behandling av barn.

«Dr Maaz oppholdt seg i Aleppo, den farligste byen i verden, fordi han ville vie tiden sin til pasientene. Sykehus er ofte mål for myndighetenes og Russlands luftstyrker. Bare dager før Dr Maaz mistet livet, traff et luftangrep bare 200 meter fra sykehuset vårt. Når bombingen blir verre, løper legene ned til første etasje der inkubatorne med babyer befinner seg - for å beskytte dem. Som så mange andre ble Dr Maaz drept fordi han reddet liv. I dag husker vi Dr Maazs medmenneskelighet og tapperhet», avslutter Hatem innlegget.

Det har de siste dagene blitt delt nesten 100 000 ganger.