Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fersk dom styrker rettighetene til omsorgsarbeidere:

Innleide må ansettes

En ny dom styrker rettighetene til folk som jobber i den private omsorgsbransjen. Blir dommen stående, kan det bety at tusenvis av innleide må få fast ansettelse.

KONSULENTOMSORG: I privat omsorgsbransje, som ofte jobber på oppdrag for kommunene, er det utstrakt bruk av "innleide konsulenter" i stedet for ordinært ansatte. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KONSULENTOMSORG: I privat omsorgsbransje, som ofte jobber på oppdrag for kommunene, er det utstrakt bruk av "innleide konsulenter" i stedet for ordinært ansatte. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen fra Oslo tingrett konkluderer med at det omsorgskonsernet Aleris mener er en selvstendig næringsdrivende, er å betrakte som en vanlig ansatt.

Den private omsorgsbransjen i Norge har i stor grad basert seg på innleide arbeidere med enkeltpersonforetak, og kalt dem «konsulenter». Som selvstendig næringsdrivende vanker verken sykepenger, pensjon eller andre sosiale goder fra oppdragsgiver.

En uting, mener fagbevegelsen. Den største organisasjonen i kommunesektoren, Fagforbundet, har erfaring med at arbeidssøkende i privat omsorgsbransje, som tror de skal få ansettelse, har blitt møtt med et skjema for etablering av enkeltpersonforetak. Mange har ment at de innleide ofte i realiteten er ansatte, og dermed skal ha den sosiale tryggheten som følger med en ansettelse.

Det er Skatteetaten som nå har satt saken på spissen ved å ilegge et par Aleris-innleide straffeskatt for fradrag i ligningen påberopt som selvstendig næringsdrivende.

Skatt Øst mente de to var å betrakte som vanlig ansatte og skulle lignes deretter.

Viktig prinsipp

For omsorgsdelen av Aleris-konsernet, som inntil for få år siden hadde 75 prosent innleide konsulenter i omsorgsarbeid med voksne, har dette vært en prinsippsak. Konsernet ville derfor dekke advokat for sine to innleide konsulenter ved et søksmål mot staten. Den ene trakk seg likevel fra ssøksmålet, godtok sin straffeskatt og ga dermed staten rett.

Den andre reiste søksmål, men tapte i Oslo tingrett da dommen falt like før jul. Dommen gir staten ved Skatt øst medhold på alle punkter. Det er ennå ikke avgjort om saken blir anket.

Men en rettskraftig dom innebærer at kvinnen som gikk til søksmål, må betale sin straffeskatt. I tillegg er det påløpt 294.000 kroner i advokatutgifter og hun er idømt motpartens saksomkostninger på nesten 85.000 kroner. De to sistnevnte beløp dekkes av Aleris.

- For de som ønsker å jobbe som konsulenter kan denne dommen føre til innskjerping på hvem som er å anse som selvstendig næringsdrivende eller ikke. Jeg tror også dette vil ha som konsekvens at hele bransjen innenfor bolig og omsorg for voksne må se mer kritisk på sin bruk av bruk av konsulenter, sier Erik Sandøy, adnministrerende direktør i Aleris Divisjon Omsorg.

Han understreker at Aleris ikke er part i saken, selv om Aleris kontaktet kvinnen om søksmålet og betaler saksomkostninger.

Aleris har ikke tatt stilling til om de vil dekke kostander ved en eventuell anke.

Ansetter flere enn før

- For Aleris Ungplan & BOI får ikke denne dommen konsekvenser. Vi har i 2017 jobbet aktivt med å innrette vår virksomhet for å imøtekomme skattemyndighetenes krav. Vi har hatt gjennomgang med våre konsulenter og redegjort for hvilke krav som gjelder for å være selvstendig næringsdrivende og vært tydelige på at de må endre sin tilknytningsform til ansettelse eller annen organisering, fortsetter Sandøy.

Retten viser til at det «hovedsakelig er Aleris som står for innsatsfaktorene som kvinnen benytter i sitt arbeid». Kvinnens arbeid er ifølge dommen «i all hovedsak helt likt arbeidet til de ansatte på boenheten til Aleris utfører og hun utfører arbeidet som en integrert del av den ordinære driften ved boenheten». Retten viser også til at hun utfører arbeidet under ledelse og kontroll av lederen ved boenheten der hun jobber, akkurat som de ordinært ansatte. Konklusjonen blir dermed at kvinnen er lønnsmottaker, og ikke selvstendig næringsdrivende.

Skatt øst fornøyd

- Staten ved Skatt øst er fornøyd med resultatet i tingrettens dom. Tingrettens begrunnelse er i all hovedsak i samsvar med statens syn i saken. Staten vil avvente om dommen blir rettskraftig, og har ikke flere kommentarer til dommen på nåværende tidspunkt, sier advokat Håkon Schei Mentzoni hos Regjeringsadvokaten. Han har ført saken for Skatt øst.

Skatteetaten ønsker ikke å kommentere ytterligere, før det eventuelt foreligger en rettskraftig dom.

- Vi har registrert utfallet, og vi vurderer nå om vi skal anke. Konsekvensen for den aktuelle omsorgsarbeider, er at hun må jobbe som arbeidstaker og ikke som selvstendig næringsdrivende ved den aktuelle enheten, slik arbeidet har vært lagt opp, sier saksøkers advokat, Kaare Andreas Shetelig fra Wikborg Rein Advokatfirma.

Fagforbundet fornøyd

I Fagforbundet, som organiserer omsorgarbeidere, er ledelsen godt fornøyd med dommen.

- Utfallet av saken er gledelig. Det viser at man ikke akseptrerer et ordinært arbeid som en type kontraktørvirksomhet og betyr at stillingsvernet som sådan er styrket, sier forbundsleder Mette Nord.

Hun mener at framveksten av private aktører i helse- og omsorgssektoren har skapt en situasjon der arbeidere føler seg presset til å opprette enkeltpersonforetak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!