Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innmarsj med slør

I Teheran avholdes verdens tredje mesterskap for muslimske kvinner. I natt marsjerte de inn i heldekkende drakter. Når kvinnene skal konkurrere i vanlige sportsklær, må alle menn forlate stadion.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt marsjerte muslimske kvinnelige atleter fra 27 land inn på Teherans universitetsstadion. Fem iranske kvinner, kledd i heldekkende rosa og grå drakter og hvite hodesjal, åpnet mesterskapet ved å tenne en flamme mens publikum jublet og viftet med flagg.

Mennene må ut

Både menn og kvinner befant seg i publikum under åpningen. En kvinnelig iransk artist, Pari Zanganeh, åpnet lekene med å synge. Det er første gang på 22 år at en kvinne får opptre offentlig for et publikum med både menn og kvinner i Iran.

Når mesterskapet begynner for alvor, har ikke kvinnene lenger på seg

heldekkende tradisjonelle klær

og har ikke lov til å vise seg for menn. Alle menn må ut fra stadion uansett om de er trenere, journalister eller familie til deltakerne.

Deltakerne møtes i 15 sportsgrener: Fotball, badminton, tennis, bordtennis, håndball, basketball, volleyball, taekwondo, karate, futsal, fekting, svømming, turn og sjakk. 13 av konkurransene avholdes innendørs.

Skal bevare muslimsk identitet

Kvinne-mesterskapet ble startet for at kvinner i muslimske land skal få konkurrere uten å bryte islamske lover, ifølge arrangøren. Mesterskapet skal bevare deres muslimske identitet. Mange muslimske land nekter å sende kvinnelige idrettsutøvere til internasjonale konkurranser der kvinnene ikke kan ha på seg heldekkende drakt.

Det er tredje gang at kvinne-mesterskapet avholdes. De to tidligere mesterskapene ble avholdt i Teheran i 1993 og 1997. Et vestlig land er representert: Storbritannia har sendt deltaktere. Andre land som deltar, er Afghanistan, Bangladesh, Fiji, Aserbadjan, Indonesia, Oman, Jemen, Pakistan, Kirgistan, Kasakstan, Maldivene, Oman, Brunei, Gabon, Guinea, Qatar, Kuwat, Brunei og Turkmenistan.

I Iran og andre muslimske land er mange konservative prester mot at kvinner skal få drive med sport. Motstanden er blitt mindre etter hvert, så lenge idretten drives i sømmelige former.

- Vi har fremdeles et stykke igjen, sa Hashemi Rafsanjani under åpningsseremonien. Hun er president for Islamske Lands Sportsammenslutning for Kvinner.

Under åpningen ble det markert solidaritet med afghanske kvinner, som lever under langt strengere forhold enn kvinner i andre muslimske land. Lyset på stadion ble slått av mens svartkledde kvinner tente stearinlys og en representant for det afghanske laget tok ordet:

- Vi er her for å vise at afghanske kvinner lever og vil ha et sosialt liv. Vi er her for å fordømme den usiviliserte og anti-islamske oppførselen til Taliban, sa hun.

Avisa

Muslim News

var med på å organisere utvelgelsen av de britiske utøverne. Den skriver at utvelgelsen var preget av stor idrettsglede, men lite kunnskap og teknikk. Flere deltakere trakk seg før kvalifiseringsøvelsene på grunn av press fra mannlige familiemedlemmer.

ÅPNET MESTERSKAPET: Iranske kvinner i i heldekkende drakt åpnet mesterskapet i går kveld.
SANG: Pari Zanganeh sang under åpningen, selv om det var menn til stede på tribunene.
SORG FOR AFGHANISTAN: Afghanske kvinner tente lys for hjemlandet. Kvinnemesterskapet setter fokus på Talibans undertrykking av kvinner.
FRA VESTEN: Muslimske kvinner fra Storbritannia deltar under lekene i Teheran.
KONKURRERER: 220 kvinner fra nesten 30 land deltar i det muslimske kvinnemesterskapet.
Hele Norges coronakart