Krigen i Ukraina:

Innrømmelse forbløffer

Russland-ekspert Flemming Splidsboel Hansen mener at det er bemerkelsesverdig at det i russiske medier for første gang siden Russland invaderte Ukraina snakkes åpent om at Russland har lidd et nederlag.

ROSSIYA-1: Under et talkshow på den statseide TV-kanalen Rossiya-1 innrømmer en av vertene nederlag i Ukraina. Video: Rossiya 1 / Russian Media Monitor. Reporter: Edward Stenlund. Vis mer
Publisert

Tirsdag skrev den USA-baserte tankesmia Institute for Study of War (ISW) at Kreml for første gang siden Russland invaderte Ukraina har erkjent et nederlag. Dette ved å erkjenne nederlaget i Kharkiv-regionen, hvor Ukraina med en lynoffensiv gjenerobret store landområder.

Innrømmelsen forbløffer Russland-ekspert og seniorforsker ved Dansk Institut For Internationale Studier (DIIS), Flemming Splidsboel Hansen.

- Ukrainas framgang i Kharkiv er veldig bemerkelsesverdig. Jeg kan ikke vurdere om hvorvidt det er et vendepunkt i krigen, men det er bemerkelsesverdig at det i russiske medier for første gang snakkes åpent om at Russland har lidd et nederlag, sier Hansen til Dagbladet.

Hansen følger russiske medier tett, og oppdaterer jevnlig sine følgere på Twitter om utviklingen.

- I Russland beskrives det som et midlertidig nederlag i det store slaget, og det pågår en debatt om hvordan russerne skal bli sterkere og slå tilbake igjen. For eksempel skrev en av de store avisene i Russland at de har lidd et nederlag, men at det er viktig å reise seg igjen, sier Hansen og fortsetter:

- Det er ingen tvil om at det som har skjedd i Kharkiv har stor symbolverdi.

RUSSLAND-EKSPERT: Seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen ved Dansk Institut For Internationale Studier (DIIS). Foto: DIIS
RUSSLAND-EKSPERT: Seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen ved Dansk Institut For Internationale Studier (DIIS). Foto: DIIS Vis mer

Reaksjonsmønsteret

ISW skriver at tjenestemenn i Kreml og propagandister tilknyttet statlige russiske medier deltar i omfattende diskusjoner om årsakene til Russlands nederlag i Kharkiv-regionen, noe som skiller seg fra russernes reaksjonsmønster tidligere i krigen.

Tankesmia skriver at den russiske omtalen av krigen har vært preget av overdrivelser og fabrikkerte historier om Russlands framgang, noe de eksemplifiserer på følgende måte:

«Kreml innrømmet aldri nederlaget omkring Kyiv eller på Slangeøya. I stedet ble tilbaketrekkingen fra Kyiv framstilt som en beslutning om å prioritere den såkalte frigjøringen av Donbas, mens tilbaketrekkingen fra Slangeøya ble framstilt som en velmenende gest», skriver de i en av sine daglige oppdateringer om krigen og fortsetter:

«Innledningsvis forsøkte det russiske forsvarsdepartementet å forklare Russlands nederlag i Kharkiv-regionen på liknende måte. Forsvarsdepartementet hevdet at russiske styrker trakk seg tilbake fra Kharkiv-regionen for å omgruppere seg, men denne forklaringen ble møtt med rask og høylytt kritikk på internettet».

«YDMYKES»: Denne detaljen vekker oppsikt under Putins møte med Kirgisistans president, Sadyr Japarov, 15. september. Video: RIA Novosti / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Mulig lynavleder

Videre vurderer ISW at erkjennelsen av nederlaget i Kharkiv brukes som en lynavleder med den hensikt å skjerme Russland-president Vladimir Putin. I stedet legges skylden på dårlig informerte rådgivere i Putins innerste krets.

Seniorforsker Hansen har sett den samme tendensen.

- Det er ingen som kritiserer Putin i russiske medier. Nylig var det en som sa på russisk TV at Russland kommer til å tape krigen dersom de ikke gjør noe. Samtidig mente han at Putin har dårlige rådgivere – ikke at Putin har gjort noe feil, sier Hansen og fortsetter:

- På nåværende tidspunkt kan man ikke si at Putin har gjort noe feil i Russland, men til slutt kan det slå tilbake mot ham. Putin kan legge skylden på generaler og andre militære sjefer for nederlaget i Kharkiv-regionen, men til sist kan det godt hende at det vil ramme ham selv.

LOVER VIDERE STØTTE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) lover at Norge vil fortsette å støtte Ukraina. Her sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LOVER VIDERE STØTTE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) lover at Norge vil fortsette å støtte Ukraina. Her sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norge lover videre støtte

Denne uka sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Dagbladet at man nå må følge med på hvordan Russland responderer på nederlaget. Kristoffersen åpnet for at de russiske styrkenes kampvilje kan kollapsen, mens tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sa at en mulig forklaring på Ukrainas framgang kan være at russernes stridsmoral og disiplin er i ferd med å bryte sammen.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) lover overfor Dagbladet at Norge vil fortsette å støtte Ukraina og bidra til å styrke deres forsvarsevne.

- Ukraina fører en legitim forsvarskamp og har rett til å forsvare og gjenerobre sitt territorium. Mange vestlige land har bidratt betydelig ved våpen og opplæring, sier Gram til Dagbladet og fortsetter:

- Norge har til nå støttet Ukraina med omfattende våpenleveranser, og vi vil fortsette vår støtte til Ukraina og bidra til å styrke landets forsvarsevne.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer