Innrømmelsen som fikk Clegg til å vende Cameron ryggen

«Kom tilbake!» spøkte statsministeren, da Clegg så ut til å gå fra talerstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det er mindre enn en uke siden de var i tottene på hverandre. Men i ettermiddag, i hagen utenfor statsministerboligen i Downing Street 10, var alt bare fryd og gammen.

Da holdt de to seierherrene, David Cameron og Nick Clegg, felles pressekonferanse der de lanserte sin regjeringsplattform.

Cameron kunngjorde at alliansen mellom De konservative og Liberaldemokratene vil representere en «historisk og seismisk endring» av det politiske landskapet, og sa at regjeringen vil jobbe ut fra tre prinsipper: Frihet, rettferdighet og ansvar.

En vitsHøydepunktet under pressekonferansen kom imidlertid, da en journalist fra den britiske TV-kanalen Five gjorde et humoristisk forsøk på å bryte opp den gode stemningen.

- Statsminister, angrer du nå på at du en gang - på spørsmål om hva som er din favorittvits - svarte Nick Clegg? Og visestatsminister Clegg, hva synes du om det? spurte journalist Andy Bell.

En stotrende Cameron gestikulerte med armene, avbrøt seg selv og innrømmet:

- Jeg er redd det stemmer, sa han vendt mot Clegg.

Clegg, tilsynelatende avslappet med ene hånda i bukselomma, ristet på hodet før han vendte Cameron ryggen og gikk bort fra talerstolen.

- Kom tilbake! ropte Cameron til høylytt latter fra pressen som var tilstede.

HESTEHANDEL: David Cameron og Nick Clegg i samtaler. Etter fem dager med usikkerhet, ble det i går klart at Storbritannia fikk en samlingsregjering med De konservative og Liberaldemokratene. Foto: EPA/ANDREW PARSONS/SCANPIX
HESTEHANDEL: David Cameron og Nick Clegg i samtaler. Etter fem dager med usikkerhet, ble det i går klart at Storbritannia fikk en samlingsregjering med De konservative og Liberaldemokratene. Foto: EPA/ANDREW PARSONS/SCANPIX Vis mer

Storbritannias yngste statsminister siden 1812 klarte imidlertid raskt å hente seg inn igjen, og sa at det å svelge noen kameler på veien  er prisen å betale dersom man skal sitte i regjering i fem år.

HestehandelIkke alle detaljer i Cameron og Cleggs fem års plan er lagt fram ennå, men det er allerede klart det har vært en prosess med å gi og ta i forhandlingene, som førte til første samlingsregjering i Storbritannia siden 1945.

Cameron har akseptert Liberaldemokratenes ufravikelige krav om en folkeavstemming om en ny valgordning. Og Clegg har måttet fire på sine liberale innvandringssynspunkter. Liberaldemokratene gikk til valg på å gi ulovlige innvandrere amnesti.

Nå må han støtte Camerons kampsak om innstramming på innvandring fra land utenom EU. Clegg må også droppe planer om høyere eiendomsskatt.

Begge regjeringspartiene står fast på at Storbritannia ikke skal bytte valuta fra pund til euro.

Ifølge Cameron har britene store problemer å ta tak i, deriblant et stort budsjettunderskudd, alvorlige sosiale problemer og et politisk system som må reformeres.

RegjeringskabalenI den nye regjeringskabalen får Liberaldemokratene seks poster.

De konservatives finanspolitiske talsmann George Osborne (38) blir ny finansminister, og tidligere partileder William Hague (49) ny utenriksminister i Camerons nye regjering.

Liam Fox (48) fra Camerons parti blir forsvarsminister, mens Liberaldemokratene ser ut til å få disse tre regjeringspostene i tillegg til visestatsminister Nick Clegg: David Laws - undervisningsminister, Danny Alexander - Skottland-minister og Vince Cable - nærings- og handelsminister.