Lukasjenko

Innrømmer: - Kan ha bidratt

Hviterusslands president med oppsiktsvekkende uttalelse.

MULIGENS: - Kanskje noen har hjulpet dem, sier Hviterusslands president Aleksander Lukasjenko om strømmen av migranter som tar seg fram til landets grense mot EU. Foto: Nikolay Petrov, BelTA Pool Photo / AP / NTB
MULIGENS: - Kanskje noen har hjulpet dem, sier Hviterusslands president Aleksander Lukasjenko om strømmen av migranter som tar seg fram til landets grense mot EU. Foto: Nikolay Petrov, BelTA Pool Photo / AP / NTB Vis mer
Publisert

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har fram til nå blankt avvist alle anklager fra EU, Nato og USA om at landet har skapt en migrantkrise med hjelp av falske løfter om å tilby en enkel vei inn i EU.

Nå slår mannen, som har holdt Hviterussland i sitt jerngrep gjennom 27 år, kontra.

I et eksklusivt intervju med BBC sier 67 åringen blant annet følgende:

- Vi er har hjertevarme. Våre militære vet at migrantene er på vei til Tyskland. Kanskje noen har hjulpet dem. Jeg vil ikke engang gå videre med dette.

Tåregass og laser

Fredag ble 45 migranter pågrepet av polske grensevakter etter å ha forsøkt å krysse den hviterussiske grensen.

De var en del av to ulike grupper som kastet stein og bokser med tåregass mot grensevaktene, ifølge talsperson Anna Michalska for den polske grensevakten.

Hun anklagde samtidig sikkerhetsstyrker fra Hviterussland for å bruke laser i et forsøk på å blende de polske grensevaktene. Hun mener også at det er Hviterussland som ga migrantene tåregassen.

- Det er åpenbart at de ikke tok med seg denne fra sine hjemland, sa hun ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Kritisk Stoltenberg

Tusenvis av migranter har de siste månedene forsøkt å ta seg inn i EU via Hviterussland.

VANNKANON: Konflikten på grensen mellom Polen og Hviterussland fortsetter. Migranter forsøker å ta seg fra sistnevnte til førstnevnte, men det vil ikke polske styrker tillate. Nå tas vannkanon i bruk. Video: Ministerstwo Obrony Narodowej / Det polske forsvarsdepartmentet Vis mer

Både EU og USA kunngjorde tidligere denne uka nye sanksjoner mot Hviterussland. USAs innenriksminister Antony Blinken sier at USA kan komme med ytterligere sanksjoner.

Nato-sjef Jens Stoltenberg er blant dem som har uttalt seg svært kritisk til migrantkrisen i Hviterussland.

KAOS: En stor mengde migranter har samlet seg ved grensegjerdet mellom Hviterussland og Polen nær den hvitrussiske byen Grodno. Stemningen er svært spent. Foto: Leonid Sjeglov / BelTA / AP / NTB Vis mer

– Det vi ser, er at Lukasjenkos regime bruker sårbare folk som pressmiddel mot andre land. Det er kynisk og inhumant, og derfor har Nato-landene i en felles uttalelse fordømt denne oppførselen, sa Stoltenberg før et møte med Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin fredag.

Fortsatt leide

Lukasjenko har altså så langt avvist alle slike anklager. I intervjuet med BBC fastholder presidenten at han ikke kommer til å pågripe migranter som tar seg fram til grensen, og hevder at han har gitt beskjed til EU om dette.

- Jeg vil ikke stoppe dem. Fordi de skal ikke til mitt land. De skal til dere, uttaler han videre.

- Men jeg har ikke invitert dem. Og for å være ærlig, så ønsker jeg heller ikke at de beveger seg gjennom Hviterussland, tilføyer mannen som den vestlige verden ikke anerkjenner som lovlig valgt statsleder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer