Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innrømmer 5000 lovbrudd: - Jeg er sjokkert

Miljøbyråd Lan Marie Berg vedgår at det har skjedd over 5000 brudd på arbeidsmiljøloven i vann- og avløpsetaten siden 2016, skriver NRK.

INNRØMMER LOVBRUDD: Lan Marie Nguyen Berg (MDG) vedgår overfor NRK at det har foregått over 5000 brudd på arbeidsmiljøloven siden 2016. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
INNRØMMER LOVBRUDD: Lan Marie Nguyen Berg (MDG) vedgår overfor NRK at det har foregått over 5000 brudd på arbeidsmiljøloven siden 2016. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Miljøbyråd Lan Marie Berg vedgår overfor NRK at det har foregått over 5000 brudd på arbeidsmiljøloven i Vann- og avløpsetaten siden 2016.

Det kommer etter at NRK har bedt om innsyn og kommer på toppen av det som har vært kjent i gjenvinningsetatene.

Eivor Evenrud (Rødt) sier hun er sjokkert over nyheten.

- Jeg får nok en gang vite dette gjennom pressen. Det er ikke greit. Hvis det er slik at byråden har vært informert lenge, så det et stort problem at informasjonen i saken kommer fra media, og ikke fra byråd Berg. Det er helt hårreisende.

- Her må det ryddes opp. Jeg forventer at byråden tar ansvar og sørger for å styre etaten i den retninga flertallet ønsker. Og igjen – jeg har ikke fått noe som helst informasjon om denne saken. Det er helt uhørt.

Flere lovbrudd

Det har lenge vært uklart hvor mange lovbrudd det er snakk om.

NRK har tidligere avdekket at det er snakk om drøyt åtte hundre lovbrudd i Energigjenvinningsetaten siden 2017.

I en pressemelding opplyser Berg og Oslo kommune at det nå også er avdekt lovbrudd i øvrige etater som er underordnet Berg.

Det skjer etter at byråden i august ba alle etatene om å redegjøre for brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

Tusenvis av lovbrudd

Ifølge pressemeldingen er det over 2000 brudd på arbeidstidsbestemmelsene også i andre etater, og det er bare så langt i år.

Notatet skal ha blitt sendt til politikerne i samferdsels- og miljøkomiteen i Oslo tidligere i dag.

Det skjer ifølge NRK etter at statskanalen ba om innsyn i de samme tallene mandag denne uken.

Lovbruddene fordeler seg slik, ifølge pressemeldingen fra Oslo kommune:

  • Brann og redningsetatens 500 ansatte skal ha hatt 1472 brudd på arbeidstidsbestemmelsene i perioden januar til og med august i år.
  • I samme periode skal vann og avløpsetaten ha rapportert om 785 brudd. Ifølge NRK skal denne etaten ha hatt hele 5000 lovbrudd siden 2016.
  • Bymiljøetaten rapporterte 623 brudd fra januar til og med september i år.
  • Renovasjonsetaten orienterte om 31 brudd i første halvår 2019.

    I pressemeldingen skriver Oslo kommune at etatene har fått bedre rutiner og systemer de siste årene.

    - Trenden viser at antall brudd går nedover. Samtidig ser vi at etatene i min sektor må jobbe enda mer systematisk med å få ned brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Mange brudd kunne være unngått med bedre rutiner og planlegging, sier byråd Lan Marie Berg i pressemeldingen.

Dagbladet har forsøkt å få et intervju med Berg i forbindelse med saken, men har foreløpig ikke fått svar.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media