Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innrømmer å ha jobbet ulovlig selv

Sylvi Listhaug jobbet ulovlig mye på aldershjem. Nå vil hun endre loven.

Jobbet: Som assistent ved Ørskog aldershjem på Sunnmøre jobbet Sylvi Listhaug (FrP) på vaskeriet, på kjøkkenet og med pleie av beboerne. Her er hun på besøk på Fagerborghjemmet i Oslo som byråd for eldre. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
Jobbet: Som assistent ved Ørskog aldershjem på Sunnmøre jobbet Sylvi Listhaug (FrP) på vaskeriet, på kjøkkenet og med pleie av beboerne. Her er hun på besøk på Fagerborghjemmet i Oslo som byråd for eldre. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-politikeren og byråden for helse og eldre i Oslo innrømmer at hun selv jobbet ulovlig mye da hun var assistent på et aldershjem på Sunnmøre.

- Jeg gjorde meg til lovbryter for en god sak. Både de eldre og de jeg jobbet sammen med var godt fornøyd med innsatsen, sier hun.

Den ulovlige jobbingen skjedde på Ørskog aldershjem mens hun var student, i årene fra 1995 til 2000.

- Jeg visste jo at jeg jobbet mer enn jeg skulle. Men jeg ønsket å jobbe så mye som mulig. Jeg likte å stå på. Jeg likte jobben og jeg likte å være sammen med de gamle. At det skal være et problem er jo helt fantastisk, sier hun.

Hun forteller at hun i tillegg til full jobb om sommeren jobbet ekstravakter på fridagene uten å få overtidsbetalt.

- Jeg jobbet lange perioder uten en eneste fridag og husker at jeg gikk opptil seks nattevakter på rad. Jeg førte mine egne timelister og valgte å ikke be om overtidsbetaling. Det synes jeg ikke ville vært rimelig så lenge jeg jobbet frivillig, sier hun.

- Ser du på deg selv som en lovbryter?

- Nei. Jeg bidro bra til å gjøre jobben på det aldershjemmet. Jeg likte å stå på og føler at jeg gjorde en god jobb, sier hun

Barnepike
Dagbladet har denne vinteren og våren avslørt en rekke brudd på arbeidsmiljøloven både på offentlige sykehjem og hos bemanningsbyrået Adecco, som har tatt oppdrag for Oslo kommune. Inntil hun gikk ut i fødselspermisjon før jul, var Listhaug øverste sjef for helse og omsorgssektoren i Oslo kommune.

-Det er viktig å understreke at så lenge du har en lov er det viktig at vi gjør alt vi kan for å følge den. Men slik det er i dag har både offentlige og private problemer med å følge den loven. Den er ikke tilpasset de utfordringene vi står overfor i helse- og omsorgssektoren, sier hun.

Nå ønsker hun å endre loven hun rutinemessig har brutt i flere år.

- Det er for få hender og da må vi legge til rette for at de som ønsker å jobbe mer må få lov til det. Det skal ikke være en forbrytelse å jobbe, sier hun.

Listahug mener det er opp til arbeidsgiver og arbeidstaker å bli enige om hvor mye arbeidstakeren skal jobbe innenfor forsvarlige rammer. Hun frykter ikke at svake arbeidstakere vil bli presset til å jobbe mer enn de ønsker.

- Det blir barnepiketanke. Folk flest klarer å sette de grensene. Hvis de som ønsker å jobbe mer får lov til det, vil det bli mindre krav om overtid for de som ikke ønsker det, sier hun.

Lengre dager
Til helgen skal Frps landsmøte behandle et omstridt forslag som innebærer en kraftig stripping av arbeidsmiljølovens begrensninger på hvor mye det er lov å jobbe.

•Normalarbeidstiden økes fra 37,5 timer til 40 timer i uka.
•Krav om overtidstillegg bortfaller både ved tvungen og frivillig overtid.
•Begrensningene på hvor mye overtid det er lov å jobbe fjernes eller reduseres kraftig.

Partileder Siv Jensen sa i Dagbladet tirsdag at hun tror forslaget vil bli moderert. Heller ikke Listhaug er enig i hele forslaget.

- Jeg vi ta til orde for at vi ikke skal utvide normalarbeidsuka. Vi skal ikke pålegge de som står på og jobber mer arbeid enn de ønsker, bare for at fler og fler detter utenfor arbeidslivet, sier Listhaug.

Snylting
Hun mener det er mye viktigere å få mange av de som i dag er uføretrygdet tilbake i arbeidslivet.

- Innenfor enkelte miljøer kan det synes som mange har et mål om å komme på uføretrygd.  Da får du betalt for ikke å gjøre noe. En del jobber i stedet svart i tillegg. De som snylter slik ødelegger for alle de som faktisk trenger uføretrygd. Det er her støtet må settes inn.

Et omstridt punkt i forslaget er at du ikke skal ha krav på overtidsbetaling.

- Det er jeg veldig uenig i. Når arbeidsgiveren din pålegger deg å jobbe overtid skal du selvfølgelig ha krav på overtidsbetaling. Det er rett og rimelig.


Helsesjef: Oslos byrådsleder for helse og eldreomsorg Sylvi Listhaug  jobbet ulovlig på aldershjem Foto: Jacques Hvistendahl
Helsesjef: Oslos byrådsleder for helse og eldreomsorg Sylvi Listhaug jobbet ulovlig på aldershjem Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media