Innrømmer å ha løyet i politiavhør

Arboga-tiltalte vil ikke oppgi navn på alibi-venner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les første del av dagens forklaring: Arboga-tiltalte gråt i retten

KÖPING (Dagbladet.no):  Troverdigheten til den tyske drapstiltalte kvinnen er ferd med å smuldre. I retten i ettermiddag har hun innrømmet å ha løyet i politiavhør.

Ved flere anledninger har hun gitt usammenhengende forklaringer på sine handlinger i forkant av drapene i Arboga. På ett av tiltalepunktene har Chritine Schürrer endtret forklaring fire ganger i ettermiddag.

Hun har i tillegg nektet å oppgi identiteten på en rekke venner som ifølge henne selv kan styrke hennes forklaringer.

Hun har også trukket fram nye opplysninger i retten i ettermiddag om venner hun skal ha vært sammen med. 

- Kan ikke forstå at noen tror

Etter en pause innledet hun neste del av rettsmøtet, startet kl. 17.15, med gråtkvalt stemme:

- Jeg kan ikke forstå hvordan noen kan tro at jeg har gjort noe slikt.

Så begynte hun å gråte påny.  


Christine Schürrer er tiltalt for å ha drept tre år gamle Max og ett år gamle Saga i Arboga 17. mars i år. Hun er også tiltalt for drapsforsøk på barnas mor Emma Jangestig.

BISARR OPPFØRSEL: Den tiltalte kvinnen Christine Schürrer lot seg ikke merke ved rettssakens alvor i går og lo flere ganger mot aktor. Foto: Suvad Mrkonjic / Expressen
BISARR OPPFØRSEL: Den tiltalte kvinnen Christine Schürrer lot seg ikke merke ved rettssakens alvor i går og lo flere ganger mot aktor. Foto: Suvad Mrkonjic / Expressen Vis mer

Kvinnen er ekskjæresten til Jangestigs samboer Torgny Hellberg. Tidligere i dag ble den tyske 32-åringen presset hardt av aktor da hun fortalte om sitt forhold til Hellberg, om bruddet og ikke minst om hennes reaksjon på bruddet og følelsene etterpå.

Aktoratet mener kvinnen utviklet en sykelig sjalusi og at dette er motivet bak drapene. 

Den tiltalte innrømmet tidligere i dag at hun hadde fortalt løgner og halvsannheter i politiavhør, men at hun ikke mente noe vondt med det.

Ringte barnas mor

Etter pausen blir Shürrer spurt om en reise hun tok til Örebro i januar. Hun forklarer at hun lurte på å studere på universitetet der og ville sjekke ut stedet. Hun skal også ha kjørt innom Arboga på veien, men sier det var tilfeldig at det ble den byen, hun skulle bare stoppe for å spise.

Mens hun er i Arboga ringer den tyske kvinnen til Emma Jangestig. Aktor vil vite hvordan hun fikk tak i nummeret til ekskjærestens samboer.

- Jeg sa til den personkretsen at jeg ville komme i kontakt med Hellberg og da fikk jeg dette nummeret.

- Hvilken personkrets er dette?

- De er noen venner av meg, sier tiltalte.

Hun nekter så å si hvem disse personene er. Hun sier hun ikke søkte opp Emma Jangestig i telefonkatalogen, selv om hun der ville funnet både telefonnummer og adresse.

Tiltalte ringte flere ganger til sin ekskjæreste i januar før hun besøkte Arboga 30. januar i år.

Schürrer sier hun ville snakke med Hellberg for å fortelle han at hun hadde født barnet hans. Hun sendte et brev til ekskjæresten der hun fortalte at hun hadde født et barn, men at hun adopterte det bort.

Ekskjæresten sendte henne så en mail der han spurte hvor hun hadde født barnet. Dette svarte hun aldri på. 

Innrømmet å ha hatt adressen

Aktor trekker så fram en mail som skal være skrevet av mannen som angivelig adopterte Schürrers barn. Politiet har påvist at mailen er sendt fra tiltaltes pc, men hun nekter for å ha skrevet den.

I tiltaltes veske ble det funnet en rekke papirer med notater på, som aktor ofte har henvist til under rettsaken.

- Her finner vi også Emma Jangestigs og Torgny Hellbergs adresse?
- Ja, jeg fant den for å gi den til en person, sier tiltalte.

Hun forklarer at hun ville gi adressen til den påståtte adoptivfaren som skulle kontakte Hellberg slik at han kunne ta en farskapstest.

- Men dette er jo helt nye opplysninger! Tidligere har du sagt at du ikke hadde hans adresse, sier aktor.

- Jeg nevnte det helt enkelt ikke tidligere, sier tiltalte.

Aktor har nå den siste timen stadig tatt tiltalte i å komme med nye opplysninger og i å endre på ting hun har sagt i politiavhør tidligere.

Schürrer blir også konfrontert med at det ble funnet bilder av Emma Jangestig og Torgny Hellgrens hus på hennes datamaskin. Hun sier hun ikke vet hvordan de havnet der.

Mener drapene var godt planlagt

Aktor har brukt en god del tid på å sannsynliggjøre at Schürrer hadde planlagt drapene i lengre tid.

Hun har reist til Arboga ved flere anledninger, hun hadde parets adresse i vesken da hun ble arrestert, hun har aktivt søkt etter informasjon om Emma Jangestig og har ringt både Jangestig og ekskjæresten flere ganger.

Dagbladet.no følger saken utover dagen.

DREPT: Vesle Saga ble bare ett år gammel og storebror Max ble bare tre år. 17. mars i år ble de drept.