Martine-drapet:

Innrømmer ansvar

I en ny dokumentarserie på TV 2 innrømmer Farouk Abdulhak for første gang at han var ansvarlig for dødsfallet til den norske studenten Martine Vik Magnussen for 15 år siden.

I en ny dokumentarserie på TV 2 innrømmer drapsmistenkte Farouk Abdulhak for første gang at han var ansvarlig for dødsfallet til den norske studenten Martine Vik Magnussen for 15 år siden. Video/foto: NTB, Bjørn Langsem, Magnus Paus / Dagbladet. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en ny dokumentarserie på TV 2 innrømmer Farouk Abdulhak for første gang at han var ansvarlig for dødsfallet til den norske studenten Martine Vik Magnussen for 15 år siden.

Farouk Abdulhak, som aldri tidligere har snakket offentlig om saken, sier i dokumentarserien at den norske 23-åringens død var et resultat av en ulykke.

«Jeg beklager dypt den uheldige ulykken som skjedde», skriver han ifølge TV 2.

Abdulhak forlot Storbritannia og rømte til hjemlandet Jemen kort tid etter Vik Magnussens død. Han har vært internasjonalt etterlyst for drapet på 23-åringen i en årrekke.

Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om utlevering. Dette har Jemen avslått, skriver NTB.

INNRØMMER: Faouk Abdulhak innrømmer ansvar for døsfallet til Martine Vik Magnussen. Foto: Privat/Scotland Yard
INNRØMMER: Faouk Abdulhak innrømmer ansvar for døsfallet til Martine Vik Magnussen. Foto: Privat/Scotland Yard Vis mer

8. mars i fjor pågrep britisk politi en kvinne i 60-åra. Hun er siktet for å ha bistått en ettersøkt forbryter.

Faren til Martine, Odd Petter Magnussen, sier til NTB at Abdhulak nå innrømmer drap.

- Etter min mening er dette en ren innrømmelse av drap. Det omdefinerer hele saken. Jeg mener det er en regelrett «game changer», sier han til NTB.

- Feiging

Martines mor, Martine Kristin Vik, sier til TV 2 at Abdulhak er feig som ikke vil returnere til Storbritannia når hun får høre opptaket av samtalen mellom den drapssiktede og BBC-journalisten som bidrar til TV 2-serien.

- Han er fortsatt en relativt ung mann, så om han drar tilbake til England og tar sin dom, så kan han leve livet sitt i frihet etterpå, i stedet for å gjemme seg i Jemen, sier Martines mor til kanalen.

- Jeg synes han er en feiging, jeg synes ikke han er en mann. Han har ikke tatt ansvar for sine handlinger, sier hun til TV 2.

Odd Petter Magnussen har tidligere sagt til Dagbladet at den eneste løsningen på saken er at Farouk Abdulhak returnerer til Storbritannia.

NYTT MØTE: Odd Petter Magnussen på vei ut fra møte med New Scotland Yard i mars. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYTT MØTE: Odd Petter Magnussen på vei ut fra møte med New Scotland Yard i mars. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er her bevisene ligger, og det er her det er brutt en lov. Jemen praktiserer i tillegg dødsstraff, så en eventuell rettssak kan ikke finne sted noe annen plass enn i Storbritannia, sa Magnussen tidligere i mars, da Dagbladet møtte ham i London.

Jobbet i årevis

Siden 2008 Odd Petter Magnussen jobbet mer eller mindre fulltid med å oppklare drapet på datteren. Han har vært i utallige møter på Scotland Yard, med det britiske utenriksdepartementet og politikere fra flere ulike land.

Ett år etter at en kvinne ble pågrepet i saken, legger ikke Martines far skjul på at han utålmodig.

- Vi har jobbet komplementært med politiet innenfor de etiske og juridiske rammene som saken definerer. Disse rammene skaper selvfølgelig litt treghet i saksutviklingen, men det må vi bare respektere. Engelsk lovgivning er velutviklet når det gjelder å ivareta mistenktes rettigheter, også i en alvorlig kriminalsak som denne, sa Magnussen på vei inn i møtet på Scotland Yard i London.

Dagbladet har forsøkt å kontakte Martines far Odd Petter Magnussen og advokat Patrick Lundevall-Unger, leder for Martine-stiftelsen, i forbindelse med saken. Han har foreløpig ikke svart på henvendelsene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer