Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg i New York

Innrømmer at det var enklere å snakke med Obama enn Trump

Norges statsminister Erna Solberg (H) deltar på FN-uka i New York.

GOD TONE: Tonen var svært god da Erna Solberg og Sveriges statsminister Stefan Löfven besøkte Barack Obama i Det hvite hus i mai 2016. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
GOD TONE: Tonen var svært god da Erna Solberg og Sveriges statsminister Stefan Löfven besøkte Barack Obama i Det hvite hus i mai 2016. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): «Diplomatiets superuke» kalles den årlige åpningen av FNs generalforsamling i New York. Kjendiser og toppolitikere og stimler til verdensmetropolen.

Her skåler de og løser verdensproblemer på luksuriøse hoteller. Midt blant disse er det Norges statsminister, Erna Solberg (H) som sammen med blant annet utenriksminister Børge Brende og klimaminister Vidar Helgesen (H) skal kjempe for Norges interesser.

I NEW YORK: Statsminister Erna Solberg møter norsk presse på en kafé i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I NEW YORK: Statsminister Erna Solberg møter norsk presse på en kafé i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Siden Solberg var på FN-toppuka i fjor, har USA fått ny president, Donald Trump. Det er en radikal forandring fra hva norske myndigheter var vant til å forholde seg til under den forrige presidenten, Barack Obama.

- Enklere

- Hva er den største forskjellen på å forholde seg til Trump-administrasjonen sammenliknet med Obama-administrasjonen?

- Obama-administrasjonen var en sterk tilhenger av internasjonale og multilaterale organisasjoner og den liberale verdensordenen. Det betyr at det var en enklere plattform for oss å snakke med fordi vi hadde samme forståelse av hva det var, sier Solberg til Dagbladet der hun sitter i Greenwich Village og snart skal farte videre til et arrangement med Annie Lennox.

- Slik er det ikke under Trump-administrasjonen?

I FN: USAs president, Donald Trump skal tale til FN. Foto: AFP PHOTO / LUDOVIC MARIN
I FN: USAs president, Donald Trump skal tale til FN. Foto: AFP PHOTO / LUDOVIC MARIN Vis mer

- Under Trump-administrasjonen er det ikke det samme. Deres retorikk rundt multilaterale organisasjoner gjør at dette er annerledes, sier Solberg og legger til: - Men USA er jo ikke det eneste landet som gjør dette vanskeligere. Vi har en del land rundt i verden som ikke alltid synes at multilaterale organisasjoner eller folkeretten er like viktig.

Spent på Trump

Hun understreker at også Obama kunne stille store krav til at Norge skulle bidra med penger og aktivitet.

- Norge har hatt som politikk å være et land som kan hjelpe til, vi er et lite og fleksibelt land som kan bidra.

Statsministeren legger heller ikke skjul på at hun er svært spent på hva Trump skal si når han tirsdag skal tale under FNs generalforsamling.

- Jeg håper jeg hører en president som snakker om hvordan vi skal løse fellesutfordringer i verden sammen, og ikke én som primært er opptatt av å markere hva USA skal få ut av systemet. Det er jeg spent på, sier Solberg.

Stoler på Brende

For få dager siden ble det kjent at utenriksminister Børge Brende slutter og går tilbake til jobb i World Economic Forum, denne gangen som president.

- Hvordan er det å ha en utenriksminister som sitter på oppsigelse midt under «diplomatiets superuke»?

- Det går helt fint. Han er utenriksminister med full kraft helt fram til han går av. Det er det ingen grunn til å tvile på at Børge Brende kommer til å være.

- Når får han en ny arvaker?

- Børge sitter til rundt midten av oktober og jeg har god tid.

- Bruker du noe av tida her i New York til å sondere for mulige kandidater?

- Nei. Jeg bruker tida til å jobbe med FN-spørsmål.

TALTE I FN: Donald Trump talte i FNs hovedforsamling. Video: UNTV / CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!