Sparket FBI-sjef med ny bok

Innrømmer at FBI-etterforskning ble påvirket av at Hillary var favoritt

James Comey forteller om tida som FBI-sjef under presidentvalget i 2016.

TAPTE: Hillary Clinton var Demokratenes presidentkandidat i 2016. Hun tapte mot Donald Trump etter at den daværende FBI-sjefen, James Comey (t.h.) offentliggjorde at han hadde gjenopptatt etterforskningen av e-postene hennes få dager før valget. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski
TAPTE: Hillary Clinton var Demokratenes presidentkandidat i 2016. Hun tapte mot Donald Trump etter at den daværende FBI-sjefen, James Comey (t.h.) offentliggjorde at han hadde gjenopptatt etterforskningen av e-postene hennes få dager før valget. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): I fjor vår sparket USAs president, Donald Trump, FBI-sjef, James Comey. Det førte blant annet til at Robert Mueller ble utnevnt til spesialetterforsker for Russland-etterforskningen.

Men allerede før dette skapte Comey mye sinne blant Demokratene for hvordan han håndterte en etterforskning av e-postene til partiets presidentkandidat i 2016, Hillary Clinton. Bare dager før valget sendte han et brev til Kongressen hvor han gjorde det klart at FBI gjennomgikk nye e-poster. Brevet ble offentliggjort, og mange Demokrater, inkludert Clinton selv, mener det kan ha kostet Clinton seieren.

Nå er Comey ute med boka «A Higher Loyalty». Her går han hardt til angrep på Trump. I et intervju med ABC News, som etter planen sendes i sin helhet søndag kveld amerikansk tid, innrømmer han også at han var helt sikker på at Clinton ville vinne, og at dette trolig påvirket håndteringen av Clinton-etterforskningen.

Gjenopptok etterforskning

I juli 2016 konkluderte Comey med at han ikke ville anbefale en siktelse i etterforskningen av hvordan Clinton hadde brukt en privat e-postserver mens hun var USAs utenriksminister. Men på dramatisk vis sendte han et brev til Kongressen bare dager før valget i november samme år om at FBI igjen hadde begynt å gjennomgå ytterligere e-poster i Clinton-etterforskningen.

- Jeg opererte i en verden der Hillary Clinton kom til å slå Donald Trump. Jeg er sikker på at det var en faktor. Jeg tenkte at hun kommer til å bli valgt, og hvis jeg skjuler dette fra det amerikanske folket, vil hun være illegitim i det øyeblikket hun blir valgt og dette kommer ut, sier Comey i et klipp fra ABC News, som ble offentliggjort lørdag.

I den nye boka gir han uttrykk for det samme.

Leste meningsmålinger

- Det er fullt mulig at fordi jeg tok beslutninger i et klima der Hillary Clinton helt sikkert ville bli den neste presidenten, veide hensynet til at det kunne gjøre henne til en illegitim president dersom vi skjulte at vi hadde gjenåpnet etterforskningen tyngre enn det ville ha gjort dersom valget virket tettere, eller hvis Donald Trump ledet i meningsmålingene, skriver Comey i «A Higher Loyalty».

SNAKKET UT: Hillary Clinton talte på en galla for Children's Defense Fund i Washington tirsdag. Der snakket hun ut om hvordan den siste uka har vært. Video: CNN Vis mer

Selv har Clinton gitt tydelig uttrykk for at hun tror Comeys beslutning kostet henne valgseieren, ifølge Axios.

I boka tar også Comey et brutalt oppgjør med Trump. Han framstiller blant annet USAs president som en mafiaboss-aktig figur, som forsøker å utviske linja mellom politimyndighetene og politikken. Og han skriver at Trump skal ha forsøkt å presse Comey i Russland-etterforskningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer