BARNEHJERNE-VERNER: Helse- og sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen sier hun er klar over at kommunen ikke har vært flinke nok til å forebygge vold og seksuelle overgrep mot barn. Hennes svar på problemet er "Barnehjernevernet". Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BARNEHJERNE-VERNER: Helse- og sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen sier hun er klar over at kommunen ikke har vært flinke nok til å forebygge vold og seksuelle overgrep mot barn. Hennes svar på problemet er "Barnehjernevernet". Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Oslo kommune

Innrømmer at Oslo kommune ikke gjør nok for å oppdage vold og seksuelle overgrep mot barn:
-«Barnehjernevernet» er rett rundt hjørnet

Fremskrittspartiet vil ha flere rapporter om arbeidet med å forebygge vold og seksuelle overgrep mot barn i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommunerevisjonen i Oslo har avdekket store svakheter i hvordan to bydeler jobber med å avdekke vold og seksuelle overgrep mot barn.

Som Dagbladet nylig omtalte, erkjenner flere kommuneansatte at de ikke har kunnskapen som skal til for å oppdage at barn utsettes for vold og overgrep. Flere forteller også at dette ikke er noe hyppig samtale-tema blant de voksne.

- Jeg trodde vi hadde kommet lenger innen dette, kommenterer Aina Stenersen i Fremskrittspartiet i Oslo.

Partiet har nå sendt flere kritiske spørsmål til Oslo-byrådet. De vil vite hva som nå blir gjort for å ta tak i problemene i hovedstaden.

- Store mørketall - Kommunerevisjonen har bare undersøkt to bydeler. I Oslo betyr det at det fortsatt er 13 bydeler som ikke er godt like grundig gjennom, sier Stenersen. Hun har gjennom flere år engasjert seg politisk i arbeidet for barn og unges oppvekstvilkår, blant annet som leder av bystyrets arbeidsgruppe om en barnevernsmelding for Oslo kommune. Hun ble urolig av kommunerevisjonens rapport.

- Det er noe som sier meg at her er det store mørketall.

Krever mer informasjon

Partiet mener at ikke bare skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), men også helse- og sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), må komme på banen.

Det å avdekke vold og overgrep mot barn er noe som både kan skje på skoler og barnehager, men også på helsestasjonen, på hjemmebesøk eller hos tannlegen, påpeker Stenersen.

- Dette saksfeltet har vært et satsingsområde for helsebyråden. Da forundrer det meg at det ikke står bedre til, sier Stenersen. Hun krever fakta på bordet.

- Jeg kan ikke huske at Oslo bystyre har fått presentert informasjon jevnlig om hva som gjøres for å stoppe overgrep og seksuelle overgrep mot barn, sier Stenersen.

- Byrådene bør kreve jevnlige skriftlige rapporter fra alle bydelene, slik at politikerne kan få mer tall og statistikk slik at vi kan jobbe med denne problemstillingen hele året. Da kan vi også sette inn ekstra ressurser der vi ser det trengs, sier hun videre.

KREVER RAPPORTER: Aina Stenersen fra Oslo Frp. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KREVER RAPPORTER: Aina Stenersen fra Oslo Frp. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Har visst at vi er for dårlige

- Hva sier du til utfordringen fra Fremskrittspartiet om å komme med jevnlige rapporter, Inga Marte Thorkildsen?

- Rapporter er jo ikke så veldig spennende. Rapporter i seg selv gjør ingen sommer. Det som faktisk er viktig, er at vi gjennomfører noe her.

- Hva gjør dere?

- Vi er rett rundt hjørnet for å presentere en strategi i byråd om hvordan Oslo kommune skal settes i stand på tvers av tjenester til å forebygge, identifisere, avdekke seksuelle overgrep, og hjelpe barn. Dette utviklingsarbeidet heter «Barnehjernevernet», sier Thorkildsen.

- Så det er en massiv satsing dette, som går inn i det som kommunerevisjonen tar opp?

- Jajaja, det er helt spot on. Grunnen til at vi har startet denne satsingen, er jo nettopp at vi har visst at vi har vært altfor dårlige. Det gjelder generelt i hele Norge, men min ambisjon er at Oslo skal være i front.

- Vi har for eksempel gått foran med hjemmebesøksprogrammet. Nye familier, der foreldre som får barn for første gang, eller får barn i Norge for første gang, får tilbud om hjemmebesøk fra fast helsesøster fra svangerskapet av og inntil barnet er to år gammelt. sier Thorkildsen.

Satsingen «Barnehjernevernet» er en satsing på de yngste, forklarer byråden:

- Det er særlig barn fra fosterstadiet til de begynner i førsteklasse på skolen som er satsingsområdet nå i første omgang. Det som er viktig for oss, er å høre fra folk som jobber der ute med målgruppen, barn i alderen 0-6 år. Hva er det de sier at de trenger for å gjøre jobben?

- Et annet element vil være å få barnevernet ut til skoler og barnehager, og snakke med barn om det som er både gode og vonde hemmeligheter, og hele pakka. Slik at barn skjønner at det de utsettes for ikke er greit og ikke er normalt, og at det er hjelp å få.

Bruker byrådens egen bok

Byråden forteller at hun den høsten skal ha fulldags-seminarer i alle bydeler i Oslo for å rulle ut satsingen.

- Prosjektet går under vignetten «Fra ildsjelarbeid til lederansvar», forteller byråd Thorkildsen. Hun understreker:

- Vi har en klar forventning om at lederne skal sette sine ansatte i stand til å følge opp på dette området. Det betyr blant annet at de må drive med jevnlige barnevern-øvelser. De skal øve seg på å se barna, forholde seg til dette spørsmålet og være åpne om det, og snakke om det på arbeidsplassene.

- De må også være klar over at det skjer overgrep fra andre medarbeidere, det er ikke bare fra foreldre eller naboer at overgrep skjer, men det skjer fra barnehageansatte, lærere og helsepersonell, sier Thorkildsen.

- Derfor må vi klare over dette, og øve. Det er som jeg skriver i boka mi, «Du ser det ikke før du tror det», det er på en måte utgangspunktet her. Du må tro at sånt skjer med barn, og du må ha kunnskap. Men du må også takle følelsene dine i møtet med det.

- Så dere bruker faktisk også boken din i kommunen i dette arbeidet?

- Ja, indirekte kan du si. Men det er klart at for meg er dette et livsprosjekt, det har vært det i 20 år, og over det også, at vi er nødt til å forstå at dette er et stort folkehelseproblem. Slik at folkehelseplanen vi la frem nå i våres, den er helt tydelig at barn som utsettes for vold og overgrep er et av folkehelse-satsingsområdene våre i kommunen.