Nord-Korea:

Innrømmer at situasjonen er «dyster»

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un erkjenner at tidligere økonomiske planer ikke lyktes, og gjør nå en innsats for å forbedre levevilkårene i landet.

DYSTERT: Kim Jong-Un talte til folket under jubileet til partiet Den Koreanske Folkearmè. Foto: NTB/AP
DYSTERT: Kim Jong-Un talte til folket under jubileet til partiet Den Koreanske Folkearmè. Foto: NTB/AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag oppfordret Nord-Koreas leder Kim Jong-un myndighetene i landet til å overvinne den «dystre situasjonen» som landet står overfor.

Han anmoder dermed til at myndighetene må gjøre en bedre innsats for å forbedre mat- og levekårene for befolkningen i Nord-Korea, ifølge AP News.

Jong-un kom med oppfordringen i sin tale til folket under markeringen av det 76. jubileet til partiet Den koreanske folkearmé (KFA).

Nye utviklingsplaner

Arrangementet ble feiret med kunstforestillinger, gallaer og fyrverkeri i hovedstaden Pyongyang, men det ble ikke rapportert om noen store militærparader som ofte arrangeres ved slike anledninger, ifølge South China Morning Post.

Den nordkoreanske statskanalen rapporterte imidlertid ingenting om at Kim Jong-un skal ha kommentert atomforhandlingene mellom Washington og Pyongyang som har pågått i to år, eller fredsforhandlingene med den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

Statskanalen i Nord-Korea rapporterte at Kim brukte talen sin søndag for påpeke at partiet er fast bestemt på å nå de økonomiske målene som ble satt under kongressen i januar.

FRYKTER VÅPENKAPPLØP: Onsdag 15. september gjennomførte Nord-Korea en prøveoppskyting av to langdistanseraketter. Video: AP Vis mer

Da erkjente den nordkoreanske lederen at partiets tidligere økonomiske planer ikke hadde lyktes. Det ble derfor utrettet nye utviklingsplaner for de neste fem åra, for å forbedre den nasjonale økonomien og løse befolkningens mat-, klær- og boligproblemer.

Avviser dialog

Ifølge AP mener flere eksperter at Kim Jong-un nå står overfor den kanskje tøffeste perioden i sin tid ved makten.

Han klarte ikke å vinne gjennom nødvendige sanksjoner i sitt toppmøte med daværende president Donald Trump i 2018 og 2019.

Da coronapandemien kom ble Nord-Korea nødt til å stenge landets grenser, noe som førte til at landet gikk dypere inn i en økonomisk krise som allerede var betent etter flere tiår med dårlige forvaltninger og sanksjoner over Kims atomvåpenprogram.

Jong-Un har så langt avvist Biden-administrasjonens tilbud om dialog, uten forutsetninger, og sier at Washington må slutte med sin fiendtlige politikk først. Nord-Korea bruker begrepet fiendtlig politikk i hovedsak når de snakker om sanksjoner og militære øvelser mellom USA og Sør-Korea.

Ifølge AP har Nord-Korea de siste ukene gjenopprettet kommunikasjonen med Sør-Korea og sa at de kan ta ytterlige skritt for å forbedre forbindelsene med nabolandet Men det er bare hvis Seoul slutter med det de omtaler som dobbelt moralske holdninger og fiendtlige synspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer