Innrømmer Bali-bombing

Eieren av bilen som ble brukt i bombeangrepet på Bali tilstår at han var sentral i gruppa som sto bak aksjonen, ifølge indonesisk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten fire uker etter bombeangrepet som tok over 180 menneskeliv, kunne Indonesias nasjonale politisjef, Da'i Bachtiar, torsdag kunngjøre et angivelig gjennombrudd i etterforskningen. En mann navngitt som Amrozi skal i politiavhør ha tilstått at han var en av flere personer som sto bak bombeaksjonen.

- Gruppen har flere medlemmer som har hver sine oppgaver. En av dem er Amrozi, sa Bachtiar.

Bomben som var plassert i Amrozis minivan utenfor en nattklubb på Bali var den kraftigste av de tre bombene. Selv skal Amrozi ha fungert som koordinator «i felten» under gjennomføringen av aksjonen. Politiet har tidligere sagt at en gruppe på opptil ti personer sto bak bombeaksjonen.

Verdifull informasjon

Mannen er den første mistenkte som er navngitt i etterforskningen av de tre bombeeksplosjonene i et utelivsområde på turistøya. Han skal ifølge politisjef Bachtiar ligne på en av fire skisser av mulige mistenkte som politiet har gått ut med. Ifølge indonesiske medier kommer 30 år gamle Amrozi fra Øst-Java.

Amrozis tilståelse blir framstilt som viktig av indonesisk politi. Politiets talsmann Edward Aritonang sier Amrozi er kommet med svært verdifull informasjon i avhør. Politiet er nå i gang med å kryssjekke dette mot annet bevismateriale. De er også på jakt etter Amrozis «venner».

Bånd til Bashir?

Ingen har så langt påtatt seg ansvaret for bombeaksjonen som rammet hjertet av Balis turistmaskin, Kuta. Mistanker er blitt rettet mot den islamistiske organisasjonen Jemaah Islamiah, og dens påståtte leder Abu Bakar Bashir.

Indonesiske medier spekulerer nå på om Amrozi kan ha hatt noen forbindelse til Bashir. Politiet mener det er for tidlig å si noe om eventuelle bånd mellom de to personene.

Etterforskningen av bombeaksjonen på Bali utføres i samarbeid med blant annet Australia, og det er lagt et betydelig utenlandsk press på indonesiske myndigheter for å finne ut hvem som sto bak. Kunngjøringen av det angivelige gjennombruddet utløste likevel ingen umiddelbare reaksjoner fra utlandet.

Singapores forsvarsminister Tony Tan nøyde seg med å si at dersom Indonesia ikke finner de ansvarlige og straffer dem, vil landet sende et signal til terroristgrupper, til sine egne innbyggere og til resten av verden om hvilken holdning Jakarta har til terrorisme.

NTB

INNRØMMER: Amrozi, her fra et gammelt familiefoto, har innrømmet at han eide bilen som ble sprengt på Bali.