MASSIV LETEAKSJON: Et hundretalls personer lette i natt etter Anna (9), etter at hun forsvant på vei til skolen torsdag morgen. 02.48 i natt ble hun funnet, sammen med en 24 år gammel mann, som hevdet at de to hadde hjulpet til under leteaksjonen. Niåringen var kledd i herreklær, og ei lue dratt ned i ansiktet. Foto: Scanpix.
MASSIV LETEAKSJON: Et hundretalls personer lette i natt etter Anna (9), etter at hun forsvant på vei til skolen torsdag morgen. 02.48 i natt ble hun funnet, sammen med en 24 år gammel mann, som hevdet at de to hadde hjulpet til under leteaksjonen. Niåringen var kledd i herreklær, og ei lue dratt ned i ansiktet. Foto: Scanpix.Vis mer

Innrømmer bortføringen av Anna (9)

Den 24-årige mannen som ble tatt på fersk gjerning erkjenner at det var han som bortførte Anna (9) i Örgryte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 24-åringen har forklart i avhør i kveld hvordan han bortførte den lille jenta.

- Han erkjenner at han bortførte jenta og har hatt kontroll over henne , sier Jenny Widén, talsperson for politiet i Västra Götaland. Han vil bli videre avhørt gjennom helgen, og på søndag vil statsadvokaten ta stilling til om mannen skal varetekstfengsles. Mannen er inntil videre siktet for frihetsberøvelse.

Erkjenner skyld
- Jeg har vært sammen med min klient i et lengre avhør i ettermiddag. Han har erkjent at han var ansvarlig for at denne jenta ikke kom seg hjem, sier mannen advokat Claes Östlund til Expressen.

Ifølge advokaten angrer 24-åringen på det han har gjort.

- Han har det ikke bra nå. Han er full av anger og innser hva han har gjort. Han har ingen god forklaring på hvorfor han gjorde det. Det virker som han bare har handlet på impuls, sier advokat Claes Östlund.

Anna ble funnet etter å ha vært savnet i 20 timer. Organisasjonen Missing People ble mistenksom på en mann med et barn, utkledd i herreklær.

Etter et intensivt søk etter forsvunnede Anna (9), ble en kvinne fra organisasjonen oppmerksom på en mann med et barn, utkledd i herreklær - og med ei lue dratt ned over ansiktet.

Erik Nord ved politiet i vestre Götaland, sier til Dagbladet at politiet fikk god hjelp av den frivillige organisasjonen, som gjennom sosiale medier oppfordret folk til å bli med i søket.

Han anslår at rundt 500 og 800 personer møtte opp for å lete etter niåringen.

- Vi «klarer ikke» jobben vår helt på egenhånd, uten hjelp fra frivillige i et slikt søk. Vi setter stor pris på et slikt samarbeid, sier han.

- Kan tenke seg at personen ikke lever
Han sier at saken enkelt kunne ha fått et annet utfall, hadde man ikke funnet jenta i natt.

- Vi tar hensyn til temperatur, i spørsmålet om hvor lenge man overlever. Etter et visst antall døgn, dersom personen er utendørs, så kan man jo tenke seg at personen ikke lever lenger, sier han.

Derfor var det ekstra godt da jenta viste seg å være i god behold.

- Det kjennes jo veldig, veldig bra at det nå gikk bra, sier han til Dagbladet.   

Det er fortsatt ukjent hva som har hendt Anna, som forsvant på vei til skolen i Örgryte nær Göteborg torsdag morgen. 02.48 natt til fredag ble hun funnet, like ved hjemmet sitt.

Den 24 år gammel mann som ble pågrepet og siktet for frihetsberøvelse, nektet først for å ha gjort noe galt.

- Snakk om noe ufrivillig Nord sier til Dagbladet at politiet i Västre Götaland daglig får inn mellom fem og ti meldinger om savnede personer, men at mange av de  ofte er av «frivillig art».

Han sier derimot at de tidlig forstod at Annas forsvinning ikke var frivillig.

- Alle momentene i saken føltes ut som om det var snakk om noe ufrivillig. Hun var observert kun 300-400 meter fra skolen, men derfra var det ingen som hadde sett henne. Da viste det seg at det var bare å kjøre på, sier han.

24-åringen som er siktet for frihetsberøvelse er ikke en kjenning av politiet, ifølge politiets pressetalsmann Peter Adlersson.