Innrømmer CIA-fengsler

14 sentrale terrorister er flyttet fra hemmelig CIA-fengsel til Guantanamo, annonserte George Bush onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere sentrale terrorister skal nå overflyttes til Guantanamo-fengselet for å forberede seg til eventuelle rettssaker, annonserte president George Bush i en tale fra Det hvite hus onsdag, skriver nyhetsbyrået AP.


For første gang innrømmer dermed Bush at CIA har fengsler. Her skal de ha oppbevart et lite antall personer, mistenkte for å ha deltatt i ulike terrorangrep.

Spørsmålet om CIA-fengsler skapt kontroverser mellom USA og europeiske land. EU har blant annet hevdet at CIA gjør hemmelige flyvninger i Europa for å flytte terrormistenkte til land der de kan bli torturert.

Men Bush forsvarer programmet ved å hevde at opplysninger fra de mistenkte har hindret terroristangrep både mot USA og europeiske land.

Nytt forslag om Guantanamo-rettssaker

Talen er en del av en rekke uttalelser fra presidenten som setter fokus på nasjonal sikkerhet, to måneder før kongressvalget.

Bush brukte omtrent samme strategien da han ble gjenvalgt som president i 2004. Familier til drepte under terrorangrepet 11.september 2001 var også invitert til å være publikum under talen som ble holdt onsdag.

I forbindelse med flyttingen foreslår Bush en ny lovgivning for hvordan rettssakene for denne typen terrorister bør foregå. Hans tidligere plan for rettssakene, som hadde visse likheter med militærrettssakene etter andre verdenskrig, ble vurdert som lovstridig av USAs høyesterett.

FLYTTET TIL GUANTANAMO: 14 terrorister er flyttet fra et hemmelig CIA-fengsel til Guantanamo, i påvente av rettssaker, annonserte George Bush i kveld. Foto: EPA/Scanpix
FLYTTET TIL GUANTANAMO: 14 terrorister er flyttet fra et hemmelig CIA-fengsel til Guantanamo, i påvente av rettssaker, annonserte George Bush i kveld. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Forslaget, som Bush ønsker å få vedtatt i Kongressen, insisterer på militære rettssaker der bevis kan bli holdt tilbake for de tiltalte, hvis det er nødvendig for å beskytte klassifisert informasjon.

Forbyr beryktede avhørsmetoder

Onsdag presenterte også Pentagon en ny militær manual for hvordan avhør av fengslede skal foregå. Reglene gjelder for alle væpnede styrker, men ikke CIA. Manualen nevner avhørsmetoder som har blitt sterkt kritisert etter terroristangrepene 11.september.

For første gang  blir tvunget nakenhet og andre beryktede avhørsmetoder spesifikt forbudt.

Blant de 14 terroristene er blant annet Khalid Sheik Mohammed, som skal ha vært nr. 3 i al-Qaida før han ble arrestert i 2003, og Abu Zubaydah, som kan ha operert som link mellom Osama bin Laden og al-Qaida-avdelingene. De kommer mest sannsynlig til å bli beskyttet av Genevekonvensjonen, som også avviser visse avhørsteknikker.