Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innrømmer «direkte innmelding på bakgrunn av nasjonalitet»

Tok i bruk «snarveier», så eksploderte medlemsveksten.

DIREKTE INNMELDING: Den katolske kirke innrømmer at de registrert «direkte innmelding på bakgrunn av nasjonalitet». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DIREKTE INNMELDING: Den katolske kirke innrømmer at de registrert «direkte innmelding på bakgrunn av nasjonalitet». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Biskop Bernt Eidsvig har innrømmet overfor Dagbladet at den katolske kirka i Norge i 2010 tok i bruk «noen snarveier» for medlemsregistrering. Kirka har motttatt offentlige tilskudd for tusenvis som har blitt registret uten at de ble spurt på forhånd. På spørsmål om hvordan denne registreringen konkret har foregått, har biskopen svart:

- Helt konkret vet jeg ikke. Det er jo ikke jeg som har gjort dette. Men slik jeg forstår det, er de funnet i tilgjengelige, offentlige registre, som telefonkatalogen.

Direkte innmelding Nå har Oslo katolske bispedømme, som forvalter medlemslista for hele Den katolske kirke i Norge, redegjort for praksisen i et brev til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Av brevet går det blant annet fram at kirka har registrert nye medlemmer «ved direkte innmelding på bakgrunn av nasjonalitet». 

Ifølge redegjørelsen skal dette ha skjedd etter 2011, i tillegg til andre metoder som skriftlig innmelding og gjennomgang av gamle kirkebøker.

Brevet er sendt som et svarbrev til Fylkesmannen, som 21. januar sendte over en en rekke nye spørsmål de ville ha kirka til å svare på.

«Hvordan medlemsregistreringen konkret har foregått i tiden 2010-2014, og også forut for denne tiden», var et av spørsmålene Fylkesmannen særlig ville ha en redegjørelse om:

På spørsmål om hvorfor redegjørelsen fra kirka ikke er mer konkret, svarer biskop Bernt Eidsvig:

- Det ble i hvert fall mottatt som tilfredsstillende, tror jeg. Fylkesmannen kan jo alltids stille flere spørsmål, men det er ikke noe uavklart mellom oss på på det punktet.  

Eksplosiv vekst For årene 2005 til 2011 beskriver kirka helt ordinære registreringsmetoder, innenfor lovverket. Mellom 2005 og 2010 vokste medlemsmassen fra 45 000 medlemmer til 67 000. I 2011 skjer det imidlertid noe med metodene - og med medlemsveksten: 

I 2011 får kirka brått 16 000 nye medlemmer. Og de neste tre årene kan kirka skilte med en medlemsvekst på nærmere 20 000 personer i året. Det betyr, som Dagbladet tidligere har fortalt, at kirka mer enn doblet medlemsmassen over fire år - og i snitt har registrert 50 personer om daglig - hver dag - hele året.

Kirka har konsekvent forklart den eksplosive medlemsveksten med arbeidsinnvandring fra katolske land:

- Det er EU som har sørget for dette. Selv om vi hadde holdt oss helt strengt til alle regler, er ikke det tallet urealistisk. Innvandringstallene viser nok at det i snitt har kommet flere enn 50 om dagen til Norge fra katolske land, sa Eidsvig til Dagbladet tidligere denna uka.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som er forvalter og tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen til tros- og livsynssamfunn, har pålagt kirka å gå opp medlemskapet til alle medlemmer registrert mellom 2010 og 2014 - og slette alle som er registrert uten at de selv var klar over det.

Nå er Oslo katolske bispedømme i gang med et intenst oppryddingsarbeid: Kirka forsøker per brev og telefon å komme i kontakt med 79 000 personer som siden 2010 er registrert som medlemmer. Minst 6000 er allerede slettet fra medlemslista.
   
Dette skjer etter at Dagbladet gjennom flere artikler har omtalt hvordan kirka har registrert intetanende personer som medlemmer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!