ALENE: Politiet er sikre på at den siktede barnefaren var alene om ugjerningen. 
Foto: privat
ALENE: Politiet er sikre på at den siktede barnefaren var alene om ugjerningen. Foto: privatVis mer

Innrømmer familiekonflikt, men nekter straffskyld

Den barnedrapssiktede faren (35) fengsles i fire uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 35 år gamle faren som er siktet for drapet på sin to år gamle datter på Ellingsrud fredag er fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav de første to ukene i full isolasjon.

Den siktede 35-åringen samtykket selv til fengslingen. Han nekter imidlertid fremdeles straffskyld.

- Det ble bedt om fire uker, og han samtykket til fire uker, sier mannens forsvarer, Tor Kjærvik, til Dagbladet.

- Svært vondt og tragisk Bakgrunnen for tragedien er fremdeles uklar, men Kjærvik sier mannen vedgår at det har vært en konflikt.

- Det hele bygger på en familiekonflikt, men flere detaljer om det vil jeg ikke si noe om nå. Han erkjenner ikke straffskyld. Det er hans oppfatning av hva som har skjedd. Han har ingren erindring i forhold til det, sier forsvareren.

- Hva syns han selv om det som har skjedd?

- Han syns dette er svært vondt og tragisk.

35-åringen møtte selv i forhørsretten. Den drapssiktede barnefaren satt rolig med hendene delvis foran ansiktet og sa ingenting da han kom til retten. Det ble brukt tolk under fengslingsmøtet. Retten besluttet å lukke dørene av hensyn til etterforskningen, ettersom flere av de sentrale vitnene, inkludert barnets mor og onkel, ikke har blitt avhørt ennå.

Flere åsteder
Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby representerer påtalemyndighetene i forhørsretten. Han sier det gjenstår flere avhør for å få en detaljert oversikt over hva som har skjedd.

- Vi har foretatt et kort avhør av ham, om hans bevegelser på åstedet, også har vi fått forklaringene til noen av de mest sentrale personene på åstedet. Men så har vi veldig mye igjen i forhold til etterforskningen for å kartlegge hva som har skjedd, sier han til Dagbladet.

Politiet har nå fått avhørt onkelen til den drepte jenta, som ble hardt skadet under dramaet. Men den andre mannen, som skal være en fetter med nær tilknytning, har ligget livstruende skadet i kunstig koma på sykehus, og er ennå ikke avhørt.

- Han er nå utenfor livsfare, og også ute av koma, men er fortsatt ikke i stand til å avhøres, sier Kraby.

Heller ikke moren har vært i stand til å la seg avhøre.

Politiet har fått en bedre oversikt hendelsesforløpet, og sier det er flere åsteder - både inne i leiligheten og utenfor.
Bare én gjerningsmann Politiet er feremdeles sikre på at det bare er en gjerningsmann.

FENGSLING: Faren til den knivdrepte toåringen på Ellingsrud fremstilles i dag for fengsling. Fremdeles er det uklare omstendigheter rundt tragedien fredag, der også barnets mor, bestemor, onkel og en annen nær slektning ble knivskadd. 
Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet
FENGSLING: Faren til den knivdrepte toåringen på Ellingsrud fremstilles i dag for fengsling. Fremdeles er det uklare omstendigheter rundt tragedien fredag, der også barnets mor, bestemor, onkel og en annen nær slektning ble knivskadd. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Alt tyder på at det er han som er gjerningsmannen, og at de øvrige aktørene enten er vitner eller fornærmede, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Barnets mor (42) og mormor (58) ble lettere skadet, mens barnemorens bror og en annen mannlig slektning ble alvorlig knivskadd da de forsøkte å gå i mellom. Sistnevnte holdes i kunstig koma, og er ifølge politiet fremdeles ikke utenfor livsfare.

Kaotisk Vitner til det kaotiske hendelsesforløpet sier til Dagbladet at bråket trolig startet inne i familiens leilighet, og at det fortsatte utenfor.
En nabo beskrev avslutningen av det tragiske hendelsesforløpet slik for Dagbladet i går:

- Han ble holdt av andre personer. Jeg gikk bort og brøt opp armen hans og løsnet kniven, sier vitnet til Dagbladet.

Skulle ut av landet Den siktede mannen er afghansk statsborger, og hadde ikke lovlig opphold i Norge.

Dette ble ikke et tema under fengslingsmøtet i dag, sier forsvarer Tor Kjærvik til Dagbladet.

Han hadde frist for utreise 7. februar 2013. Barnefaren og moren var ikke registrert som gift i Norge.

- Men vi har fått opplyst at de er såkalt religiøst gift, sa fungerende leder ved seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo-politiet, Kari Janne Lid, til Dagbladet i helga.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby opplyste da at 35-åringen vil bli undergått en såkalt prejudisiell undersøkelse. Hensikten med slike foreløpige undersøkerlser er å finne ut om det skal foretas en full rettspsykiatrisk undersøkelse.

SAMTYKKER: Forsvarer Tor Kjærvik sier 35-åringen vil samtykke til varetektsfengsling, men fremdeles nekter straffskyld. Foto: Kristoffer Egeberg
SAMTYKKER: Forsvarer Tor Kjærvik sier 35-åringen vil samtykke til varetektsfengsling, men fremdeles nekter straffskyld. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer