Innrømmer FBI-skandale: 2 500 dommer kan være feil etter håranalyse

- En komplett katastrofe.

USKYLDIG DØMT: En rekke personer er dømt - og senere henrettet - i saker som er basert på falsk statistikk. Foto:  REUTERS/Arizona Department of Corrections/
USKYLDIG DØMT: En rekke personer er dømt - og senere henrettet - i saker som er basert på falsk statistikk. Foto: REUTERS/Arizona Department of Corrections/ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): FBI og det amerikanske justisdepartementet kan være i trøbbel etter avsløringer rundt håranalyser i tidligere kriminalsaker. Det skriver Washington Post.

Ifølge kilder og tall avisa har anskaffet har FBI-eksperter overdrevet treffsikkerheten ved håranalyser og møtt i retten med det som kan være feil eller falsk statistikk. Dette skal ha skjedd i flere tiår før metoden ble avskaffet i år 2000.

Av 28 prøver - utført av FBI-laboratoriets enhet for sammenligning av mikroskopiske hår - viser 26 at funnene favoriserer påtalemyndigheten. Dette ifølge advokater fra National Association of Criminal Defense (NACDL) og Innocence Project. Nå pågår en større gjennomgang av flere saker.

- Analysene som FBI har brukt som bevis i 30 år er en komplett katastrofe, sier Peter Neufel i organisasjonen Innocence Project.

- Burde vært stoppet Organisasjonen bistår myndighetene med etterforskningen og ifølge amerikansk presse har FBI innrømmet at bruken av analysemetoden ikke var noen suksess.

Totalt er 32 personer dømt til døden og 14 av disse er allerede henrettet eller har dødd i fengsel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer