USKYLDIG DØMT: En rekke personer er dømt - og senere henrettet - i saker som er basert på falsk statistikk. Foto:  REUTERS/Arizona Department of Corrections/
USKYLDIG DØMT: En rekke personer er dømt - og senere henrettet - i saker som er basert på falsk statistikk. Foto: REUTERS/Arizona Department of Corrections/Vis mer

Innrømmer FBI-skandale: 2 500 dommer kan være feil etter håranalyse

- En komplett katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBI og det amerikanske justisdepartementet kan være i trøbbel etter avsløringer rundt håranalyser i tidligere kriminalsaker. Det skriver Washington Post.

Ifølge kilder og tall avisa har anskaffet har FBI-eksperter overdrevet treffsikkerheten ved håranalyser og møtt i retten med det som kan være feil eller falsk statistikk. Dette skal ha skjedd i flere tiår før metoden ble avskaffet i år 2000.

Av 28 prøver - utført av FBI-laboratoriets enhet for sammenligning av mikroskopiske hår - viser 26 at funnene favoriserer påtalemyndigheten. Dette ifølge advokater fra National Association of Criminal Defense (NACDL) og Innocence Project. Nå pågår en større gjennomgang av flere saker.

- Analysene som FBI har brukt som bevis i 30 år er en komplett katastrofe, sier Peter Neufel i organisasjonen Innocence Project.

- Burde vært stoppet Organisasjonen bistår myndighetene med etterforskningen og ifølge amerikansk presse har FBI innrømmet at bruken av analysemetoden ikke var noen suksess.

Totalt er 32 personer dømt til døden og 14 av disse er allerede henrettet eller har dødd i fengsel.

REFSER: Senator Richard Blumenthal. Foto: AP Photo/Bob Child
REFSER: Senator Richard Blumenthal. Foto: AP Photo/Bob Child Vis mer

Ifølge Washington Post har ikke de feilaktige håranalysene vært fellende bevis i alle sakene, men av 329 dommer som senere er blitt omgjort - og tiltalte er frifunnet - er en fjerdedel basert på falskt vitnemål om hår eller bitemerker.

Siden år 2000 har FBI brukt en annen metode for analyse.

- Vi må se på hvorfor dette ikke ble stoppet før, sier Neufel.

Rystet FBI går nå gjennom 21 000 saker som foreløpig viser 2 500 tilfeller der eksperter har brukt den utskjelte håranalysemetoden.

Senator Richard Blumenthal er rystet.

FÅR KRITIKK. Federal Bureau of Investigation (FBI). Foto: AFP PHOTO/MANDEL NGAN / FILES
FÅR KRITIKK. Federal Bureau of Investigation (FBI). Foto: AFP PHOTO/MANDEL NGAN / FILES Vis mer

- Disse funnene er skrekkelige. Ikke bare for de som er uskyldig dømt og henrettet, men også for påtalemyndigheten som har stolt på fabrikerte og falske beviser, sier Blumenthal.

46 amerikanske stater er nå varslet om saken. Kritikere omtaler saken som en av nasjonens største rettsskandaler.