Innrømmer feil: - Vanskelig

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell innrømmer at han tok feil om smitten. Samtidig avviser han tillitskrise.

AVVISER KRISE: Statsepidemiolog Anders Tegnell forsikrer at regjeringen har tillit til Folkhälsomyndigheten. Foto: Ali Lorestani /TT / NTB
AVVISER KRISE: Statsepidemiolog Anders Tegnell forsikrer at regjeringen har tillit til Folkhälsomyndigheten. Foto: Ali Lorestani /TT / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 124 -8
døde 543 +22
påvist smittet 96 200 000+608.3K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell har både blitt hyllet og kritisert for sin håndtering av coronapandemien.

Han har i flere utenlandske medier måtte svare for hvorfor Sverige har valgt en helt annen strategi enn de andre nordiske landene, og at de har hatt langt flere dødsfall.

Tegnell på sin side har stått fjellstøtt i kritikken, og mener smittespredningen i Sverige ikke kan sammenliknes med Norge og Danmark, men heller med land som Storbritannia og Belgia - som har hatt større smittespredning.

Den siste tida har han omtalt en «andre bølge» av viruset. Utviklingen nå er en helt annen enn det Folkhälsomyndigheten forutså i sin siste rapport til regjeringen 1. september.

«Den mest sannsynlige utviklingen i spredningen av covid-19 i Sverige på nåværende tidspunkt er relativ lav allmenn spredning, kombinert med lokale utbrudd», står det i rapporten.

HOLDT TALE: Sveriges statsminister holdt en alvorlig tale til det svenske folk og ba de ta ansvar under pandemien. Video: NTB Vis mer

- Veldig vanskelig

I et intervju med Aftonbladet innrømmer Anders Tegnell at han tok feil.

- Nei, det ble ikke den utviklingen, verken i Sverige eller noe annet sted, sier han til avisa.

Han forklarer:

- Å forstå sykdommen har vært veldig vanskelig. Vi har hele tida sagt at vi tar fram scenarioer. Det er ikke værprognoser der man har hundre år med data som man kan samle inn og se på. Her ser man på omverden, på utviklingen der og går ut fra at det kommer til å fortsette på samme måte.

Etter å ha holdt samfunnet åpent gjennom våren, har Sverige nå innført strengere tiltak, med blant annet grupper på maks åtte personer og skjenkestopp klokka 22.

Det var regjeringen og statsminister Stefan Löfven som innførte tiltakene, som har ført til spekulasjoner om tillitskrise. Tiltakene ble innført uten at Folkhälsomyndigheten var involvert, skriver Expressen.

Avviser krise

Svenska Dagbladet har tidligere skrevet at Löfven har mistet tilliten til Tegnell og Folkhälsomyndigheten. Statsveteraner avisa har snakket med, støtter oppfatningen.

Dette avviser statsepidemiologen.

- Det er ikke meg han skal ha tillit til, det er myndigheten, og den tilliten står støtt.

Tegnell påpeker at dialogen mellom regjeringen og Folkhälsomyndigheten foregår gjennom Folkhälsomyndighetens sjef Johan Carlson.

Han forklarer også at grunnen til at de ikke sender inn formelle begjæringer til regjeringen nå, slik som før, er fordi dialogen er så god at behovet er borte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer