Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innrømmer feil

- Vi har gjort noen feildisponeringer som er mitt ansvar, sier Statoil-sjef Harald Norvik. Elendig inntjening skyldes nemlig ikke bare fallet i oljeprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For aller første gang må Statoil gå til oppsigelser fordi selskapet ikke klarer å tjene nok penger. Konsernsjef Harald Norvik erkjenner at Statoil kunne gjort ting annerledes for å unngå den voldsomme resultatnedgangen.

Men selv blir han sittende. For til tross for Statoils feildisponeringer er det oljeprisfallet som er Norviks hovedforklaring på at selskapet bare så vidt unngår røde tall.

- Min person blir ganske uinteressant i dette bildet, sier Norvik om hvordan han ser sin egen rolle i et oljeselskap som nesten ikke tjener penger. Han presenterer en oppskrift på hvordan sjokk-tallene skal bedres.

- Så får styret vurdere, sier han.

Nå skal Statoil kutte kostnader med en milliard, bremse investeringsaktiviteten med mellom 20 og 30 prosent, bruke en milliard kroner mindre på leteaktivitet, og redusere bemanningen med 1500 årsverk innen utgangen av år 2000.

  • Med forutsetning om en oljepris på 12 dollar fatet skal Statoil da kunne levere 10 prosents avkastning på sysselsatt kapital. Fjoråret ga en avkastning på stusselige 1,8 prosent.

Som en familie

Statoil hadde et driftsresultat på sju milliarder kroner i 1998 (mot 17 milliarder året før), og leverer et årsoverskudd på 271 millioner.

- Uakseptabelt, sier Norvik.

- Dette er som når en familie får halvert inntekten. Alle synes det er leit. Men hvis man da ikke reduserer kostnadene, så går det helt galt. Statoil er et selskap som folk har følelser og eierskap til. Det er bra. Men vi har ingen privilegier. Vi konkurrerer på helt lik linje med alle andre. Og i denne situasjonen tror jeg alle ansatte i Statoil er enige om at vi må gjøre det som er nødvendig, sier han.

- Men jeg opplever det som leit, fordi det skaper usikkerhet for våre ansatte og for våre leverandører, legger han til.

Dramatisk

Mer usikkerhet kan det bli. For Statoil kommer til å få mindre å gjøre enn før, og dermed er det uvisst om en reduksjon på 1500 årsverk er nok.

- Sannheten er at vi får et lavere aktivitetsnivå. Vi har en dramatisk prosjekttørke, fordi prisene er lave og fordi det er oppsiktsvekkende få funn på norsk sokkel, sier Norvik.

- Jeg utelukker ikke at det blir flere oppsigelser, men vi skal behandle menneskene på en skikkelig måte. Det er ikke noe mål å si opp folk. Det er en konsekvens, sier Norvik.

  • Statoil-sjefens regnestykker baserer seg på en pris de nærmeste fem årene på 12 dollar fatet, deretter venter han at prisen vil stige.

- Men vi vil ha et positivt driftsresultat i 1999 også med en pris på 10 dollar. Smertegrensen går ved åtte dollar fatet, sier Harald Norvik.

<B>NÅ SKAL DERE HØRE...: Det er et veldig svakt resultat Statoil i dag legger fram, medga konsernsjef Harald Nordvik i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media